به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حسین نحوینژاد بعد از ظهر امروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه حوزه توانبخشی بهزیستی کاملاً تخصصی است، اظهار کرد: بهزیستی تنها نهاد عهدهدار ارائه خدمات به معلولان، سالمندان ناتوان و بیماران روانی مزمن است.
وی با تأکید بر اینکه در دهه اخیر تحولی در تعریف معلولیت ایجاد شده است، گفت: محدودیت کارآیی افراد دارای معلولیت اندامی و مشکلات فیزیولوژیک مادرزادی و یا اکتسابی و محیط پیرامون آنها؛ معلولیت و شدت آن را رقم میزند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: توانبخشی فرآیندی است زماندار است که در فرآیند مشخص شده حداکثر استقلال به فرد معلول بازگردانده میشود و حداکثر استقلال در افراد و معلولیتهای مختلف متفاوت است.
وی به دست آوردن آمار معلولان را چند راه مختلف دانست و افزود: سرشماری، مطالعه خوشهای و استفاده از فرمولهای جهانی چند راه ارائه آمار معلولان در کشور است که بر اساس آخرین آمار سرشماری سال در 90، یک میلیون و 250 هزار معلول در کشور داریم.
*معلولیتهای متوسط به بالای ما 4.3 درصد است
نحوینژاد با بیان اینکه به دلیل اینکه افراد بررسیکننده فقط معلولیتهای بارز را میبینند و ممکن است آمار در سرشماریها دقیق نباشد، تصریح کرد: نمونهبرداری خوشهای در کشورهای بزرگی همچون ایران مورد استفاده قرار میگیرد و بر این اساس 2.7 درصد جمعیت بر اساس نمونهبرداری در سال 88 دچار معلولیت بارز هستند.
وی به فرمولهای جهانی دستیابی آمار معلولان اشاره کرد و ادامه داد: ردههای سنی بر اساس درصد متوسط معلولیت به دست آمده را در فرمولی مشخص میکنند که بر این اساس معلولیتهای متوسط به بالای ما 4.3 درصد است.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور تأکید کرد: در مناطق روستایی پوشش کاملی تحت عنوان توانبخشی مبتنی بر جامعه ایجاد شده است.
وی اظهار کرد: با کمک خانواده و نظام مراقبتهای بهداشتی اولیه و تسهیلگران بهداشتی خانه به خانه معلولان شناسایی کرده و در این کار افراد دارای معلولیت متوسط به بالا و نیازمند ارائه خدمات حدود دو درصد جامعه است.
نحوینژاد با بیان اینکه در حال حاضر یک میلیون و 300 هزار معلول در بانک اطلاعاتی سازمان بهزیستی ثبت و به آنها ارائه خدمات میشود، گفت: 35 درصد معلولان، خانم و 65 درصد آقا هستند و ارائه خدمات بر اساس شدت و نوع معلولیت متفاوت است.
*تیپ معلولیتها بیشتر جسمی ـ حرکتی است
وی با تأکید بر اینکه تیپ معلولیتها بیشتر جسمی ـ حرکتی است، خاطرنشان کرد: 40 درصد معلولیتها جسمی ـ حرکتی، 25 درصد ذهنی، 14 درصد شنوایی و 11 درصد بینایی است و سایر معلولیتها نیز درصدهایی را به خود اختصاص میدهند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به خدمات سازمان بهزیستی افزود: حمایتهای قانونی از جمله خدمات و قوانین راهگشا در راستای بهبود وضعیت معلولان را نداریم.
وی با بیان اینکه در همین رابطه سازمان بهزیستی در سال 83 قانون جامع حمایت از حقوق مردمی را مصوب کرد که محاسن و معایبی داشت، اظهار کرد: با تصویب این قانون برای نخستین بار دیالوگ معلولیت در فضای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران از جمله مناسبسازی و اشتغال معلولان را مطرح کرد.
نحوینژاد به وجهه سیاسی قانون جامع حمایت از حقوق مردمی اشاره کرد و ادامه داد: تنها 40 کشور دنیا دارای قانون اختصاصی برای معلولین است و ایران نیز جزء این کشورهاست.
وی با اشاره به معایب قانون جامع حمایت از حقوق مردمی تصریح کرد: تأمین اعتبار در ماده 16 از معایب بود که در برخی موارد عدم تأمین اعتبار موجب شد طرح اجرایی نشود و این موضوع همه وجوه زندگی افراد معلول را در برنمیگرفت.
*صندوق حمایت از فرصتهای شغلی ایجاد خواهد شد
وی با بیان اینکه به منظور پوشاندن تنگناها با کمک بخش خصوصی، نخبگان و صاحبنظران اصلاحیه قانون جامع به مجلس ارائه و پس از ارسال به شورای نگهبان ایراداتی وارد شد، گفت: امیدواریم پس از رفع ایرادات این قانون مصوب شود و بسیاری از مشکلات رفع شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: در اصلاحیه مستمریها به افراد دارای معلولیت شدید بدون شغل برابر دستمزد شورای عالی کار در نظر گرفته میشود یعنی حدود یکهزار درصد رشد در پرداخت رقم مستمری خواهیم داشت و مستمریها از 70 هزار تومان به 700 هزار تومان افزایش مییابد.
وی به اشتغال معلولان اشاره کرد و ادامه داد: در صورت تصویب اصلاحیه صندوق حمایت از فرصتهای شغلی ایجاد خواهد شد که در آن ضمانتهای تسهیلات، حق بیمه کارفرمایی، بحثهای فرهنگی، آموزشی و بیمهای معلولان دیده خواهد شد.
*بسیاری از خدمات مورد نیاز معلولان مشمول بیمه نیست
نحوینژاد با بیان اینکه بسیاری از خدمات مورد نیاز معلولان مشمول بیمه نیست، تأکید کرد: بسیاری از خدمات در اصلاحیه قانون دیده شده و دولت تدبیر و امید همزمان با ارسال اصلاحیه به این رسید که بسیاری از کارهای مورد نیاز معلولان نیاز به قانون ندارد.
وی یادآور شد: مصوبه 28 مادهای در شهریور گذشته به دستگاههای دولتی ارسال شد که زندگی معلولان و شرایط آنها مورد بررسی، نظارت و سیاستگذاری قرار گیرد.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه اولین جلسه هفته گذشته تشکیل و شرح وظایف دستگاهها ابلاغ شد، تصریح کرد: در حال حاضر سازمان بهزیستی با اعتبارات موجود با 2 هزار و 200 مرکز غیردولتی در حال فعالیت است.
وی ادامه داد: بالغ بر 110 هزار سالمند ناتوان، بیمار روانی مزمن و افراد معلول از خدمات مراکز شبانهروزی، روزانه، مراقبت در منزل و طرح مراقبین در خانه استفاده میکنند.
نحوینژاد به 340 هزار مستمریبگیر معلول در بهزیستی اشاره کرد و افزود: 150 هزار نفر در نوبت دریافت مستمری از سازمان بهزیستی قرار دارند.
وی با بیان اینکه اعتبارات بهزیستی بسیار ناکافی است، اظهار کرد: امیدواریم با تصویب اصلاحیه و با قطع یارانههای اقشار برخوردار و مرفه و شیب آن به سمت نیازمندان و معلولان بخشی از این کمبودها جبران شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به برنامههای اجرایی امسال سازمان بهزیستی، بیان کرد: اجرای طرح مراقبت موقت، غربالگریها به ویژه در دو بیماری ناشناخته طیف اوتیسم و آلزایمر در پاییز امسال، تأمین وسایل کمک توانبخشی با نگاه به اقتصاد مقاومتی که اعتبارات 2.5 برابر و تأمین نیازهای توانبخشی و اشتغال معلولان از جمله برنامهها در سال جاری خواهد بود.
*قرار نیست مراکز شبانهروزی و اقامتی را افزایش دهیم
وی با تأکید بر اینکه قرار نیست مراکز شبانهروزی و اقامتی را افزایش دهیم، یادآور شد: اجرای طرح مراقبت موقت به منظور عدم افزایش مراکز شبانهروزی و اقامتی است.
نحوینژاد با بیان اینکه در ارائه وام به معلولان به منظور اشتغالزایی توفیق نداشتیم، اظهار کرد: موسسات کاریابی خاص معلولین در نیمه دوم سال جاری به صورت آزمایشی راهاندازی و بعد در کل کشور تعمیمی خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه همدان ابتدا جزء استانهای ایجاد موسسه کاریابی نبود، ادامه داد: در 10 استان این موسسات ایجاد میشود و کارشناسان در داخل و خارج از کشور دوره دیدهاند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه امروز موافقت شد این کار در استان همدان نیز انجام شود، گفت: این کار در دنیا تحت عنوان اشتغال حمایتشده مطرح است.
وی وظایف موسسات کاریابی و کارشناسان فعال در این موسسات را برشمرد و تصریح کرد: ارزشیابی و ارزیابی اولیه معلولان، ایجاد مهارت در مراکز عادی یا حمایت شده، کاریابی و پیگیری از جمله وظایف است.
نحوینژاد در پاسخ به سؤالی در خصوص وضعیت مسکن معلولین، گفت: نهضت خانهسازی برای معلولان کمتر از یک دهه سابقه دارد که به کمک افراد خیر، موسسات خیریه و کمک 6 میلیون تومانی دولت در حال حاضر 20 هزار واحد مسکونی با 10 تا 90 درصد پیشرفت در دست ساخت داریم.
وی بیان کرد: تفاهمنامهای با بنیاد مستضعفان و بنیاد مسکن داریم که برای خانوادههای دارای دو معلول به بالا تسهیلات 30 میلیون تومانی در نظر گرفته شده تا مسکن ارزان قیمت ارائه شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور تأکید کرد: حدود 50 درصد خانوادههای دارای این مشکل دارای خانه شدند و بقیه خانوادهها نیز در اولویت بهزیستی استانهاست.
وی در پاسخ به انجام آزمایشات ژنتیک و مراکز ژنتیک فعال زیر نظر بهزیستی، گفت: در حال حاضر 250 واحد مشاوره ژنتیک در کشور داریم که اجباری در انجام این آزمایش نیست.
*60 درصد معلولان زیر پوشش بهزیستی فاقد مسکن مناسب هستند
نحوینژاد با بیان اینکه با تصویب قانون و تأمین اعتبار در این خصوص از تولد سالانه 20 تا 30 کودک معلول پیشگیری شود، اظهار کرد: آمار بانک اطلاعاتی د خصوص افراد فاقد شغل و مسکن محرمانه است.
وی تصریح کرد: آمار بیکاران در معلولان به ویژه در زنان معلول سه برابر نرم بیکاری در هر منطقه است و 60 درصد معلولان زیر پوشش بهزیستی فاقد مسکن مناسب هستند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به سؤالی در خصوص غربالگریها، یادآور شد: غربالگری همیشه مبنای پیشگیری از بروز را ندارد و همیشه در غربالگریها در صورت مشاهده مورد شدت و پیشرفت پیشگیری میشود.
وی با بیان اینکه 65 درصد نوزادان غربالگری شنوایی میشوند، اظهار کرد: این مهم برنامهریزی شده امسال به بیش از 90 درصد برسد.
نحوینژاد ادامه داد: 80 درصد کودکان در سن 3 تا 6 سالگی غربالگری تنبلی چشم میشوند که برنامهریزی داریم امسال به 95 درصد برسانیم.
وی با تأکید بر اینکه بلای قرن پیش رو اختلالات شناختی و آلزایمر است، افزود: با شناخت به موقع میتوان از تعمیق و تشدید این بیماری پیشگیری کرد.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور اجرای طرح غربالگری آلزایمر و اوتیسم را به منظور پیشگیری دانست و در ادامه با اشاره به 700 مورد سقط پیشگیرانه در سال گذشته، بیان کرد: این آمار خوبی است که میتوانست موجب تولد کودکانی با معلولیتهای مختلف شود.
وی با بیان اینکه این سیر روبه افزایش است که با اجباری شدن مشاورههای ژنتیک شاهد سقطهای بیشتری خواهیم بود، اظهار کرد: تا زمانی که بیماری موجب معلولیت نشود فرد بیمار از خدمات علوم پزشکی استفاده میکند.
نحوینژاد در ادامه سخنانش افزود: در صورت بروز معلولیت فرد، زیر پوشش خدمات بهزیستی قرار خواهد گرفت.
وی در خصوص کاشت حلزون، زمان طلایی آن را قبل از 5 سالگی دانست و اظهار کرد: سال گذشته پشت نوبتی کاشت حلزون به صفر رسید و 4 تا 6 میلیون تومان این هزینه را بهزیستی تأمین میکند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور مراکز روزانه سالمندان را از برنامههای خوبی دانست که برخی شهرداریها در استانها نیز ورود کردهاند.
*فعالیت 250 مرکز روزانه سالمندی در کشور
وی گفت: سازمان بهزیستی 250 مرکز روزانه سالمندی در کشور دارد که از این تعداد یک مرکز با 70 سالمند در همدان قرار دارد.
نحوینژاد با تأکید بر اینکه مراکز روزانه سالمندی جزء سیاستهای افزایشی است، اظهار کرد: علت عدم استقبال از این مراکز هزینههای بالا و یارانه کم به ویژه در شهرهای درجه یک است که باید تلاش کنیم این مراکز افزایش یابد.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد متوسط معلولیت احصا شده در روستاها و شهرها، یادآور شد: در جمعیت روستایی 2.4 درصد و در جمعیت شهری دو درصد معلولیت احصا شده است.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور اظهار کرد: در حال حاضر 90 هزار بیمار روانی مزمن داریم که 11 هزار نفر در مراکز شبانهروزی و 9 هزار نفر از این معلولان در مراکز روزانه در منزل خدمات دریافت میکنند.
وی ادامه داد: سال گذشته یکهزار و 500 ضایعه نخاعی پشت نوبت حق پرستاری داشتیم و امسال این تعداد تحت پوشش قرار خواهند گرفت.
نحوینژاد با بیان اینکه حق پرستاری به 170، 190 و 200 هزار تومان بسته به نوع ضایعه افزایش مییابد، افزود: خدمات ارائه شده به معلولان در حد و اندازه معلولان نیست.
*25 هزار فرصت شغلی برای معلولان و مددجویان بهزیستی ایجاد شد
وی تصریح کرد: به طور حتم معلولان بسیاری از معلولان و شاید 99 درصد معلولان از خدمات ناراضی هستند و باید در هدفمندی یارانهها و اعتبارات این بخش ویژه دیده شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: سال گذشته 750 میلیون تومان به بهزیستی استان اعتبار به مسائل توانبخشی داده شد و امسال در 6 ماه نخست سال 700 میلیون تومان پرداخت شده و تا پایان سال به مبلغ میلیاردی نیز خواهد رسید.
وی با تأکید بر اینکه نیازهای پابه را برطرف میکنیم، خاطرنشان کرد: اعتبارات حوزه توانبخشی 700 میلیارد تومان است و برای برآورده کردن حداقل نیازها پیشبینی شده 3 هزار و 500 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
نحوینژاد ادامه داد: 90 درصد خدمات به ویژه در مراکز بهزیستی مراکز غیر دولتی است و یکی از توفیقات دولتها در واگذاری اصل 44 بهزیستی بود.
وی در خصوص سه درصد اشتغال خاطرنشان کرد: اولین مشکل کاهش استخدامهاست و اینکه هر دستگاهی نیروهای مورد نیاز خود را میخواهد و درمان درد اشتغال معلولان همان موسسات و مراکز کاریابی است.
*ایجاد مرکز توانبخشی جامع مخصوص غرب کشور
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور گفت: سال گذشته 25 هزار فرصت شغلی برای معلولان و مددجویان بهزیستی ایجاد شده است.
وی افزود: از رهگذر تسهیلات و وامهای کارفرمایی و سهم استخدام که بسیار ناچیز بوده، محدودیتی در واگذاری پستهای مدیریتی به معلولان نیست.
نحوینژاد در مورد مشکل بیمارستان بهشتی با دانشگاه علوم پزشکی، اظهار کرد: بیمارستان بهشتی متعلق به بهزیستی است.
وی با بیان اینکه هر نهاد و سازمانی موظف است به دنبال اعتبار برود، افزود: دانشگاه علوم پزشکی نیز میتواند با مراجعه به وزارت بهداشت و جذب اعتبارات بیمارستان در خور شأن تأسیس کند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه برای بیمارستان شهید بهشتی برنامه داریم، بیان کرد: اکنون یک مرکز جسمی ـ حرکتی در بیمارستان فعال کردهایم.
وی با بیان اینکه با تخلیه و تحویل بیمارستان یک مرکز توانبخشی جامع مخصوص غرب کشور را ایجاد خواهیم کرد، اظهار کرد: باید این بیمارستان تخلیه شود اما در نقل و انتقال باید بیماران کمترین آسیب را ببینند.
نحوینژاد در پاسخگویی به دیگر سؤالات، بیان کرد: امسال فرم رضایتسنجی وسایل معلولان به استانها شده تا بتوانیم انحراف معیار را حل کنیم.
وی با بیان اینکه 10 هزار مراقبت خانگی در کشور داریم، خاطرنشان کرد: باید 150 هزار مراقبت خانگی داشته باشیم به این معنی که 15 برابر شود و در توانبخشی 150 هزار پشت نوبتی به دلیل نبود اعتبار داریم.