گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، «ما به آنها گفتیم ممکن است شما یک بدهی تاریخی داشته باشید، ولی ما اسرائیل را یک رژیم جعلی میدانیم که دستش به خون فلسطینیان آلوده است. ایشان حتی خودشان گفتند قبول دارند دولت اسرائیل "حقوق بشر" را رعایت نمیکند و بر دیدگاه جمهوری اسلامی تأکید کردند.» اینها روایت روز گذشتهی سخنگوی دولت از دیدارش با وزیر آلمانی است؛ نوبخت در نشست خبری بهجای معاون صدر اعظم آلمان به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد و اظهارات «زیگمار گابریل» را در گفتوگو با نشریهی اشپیگل کلاً تکذیب کرد. ظریف اما وزیر امور خارجه در انتقاد به همان اظهارات دیدارش را با وزیر آلمانی لغو کرد. چه خبر است؟ ظریف یا نوبخت؛ چه کسی راست میگوید؟ دولتیها چند-چندند؟!
خط و نشانی که گابریل برای دولت روحانی کشیده، چه بود؟
«آلمان تنها درصورتی روابط عادی و دوستانه با ایران خواهد داشت که دولت ایران موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد.» اینها را استاد در گفتوگو با نشریهی آلمانی اشپیگل گفته؛ پیش از سفر به ایران. وی در ادامه با طرح این ادعا که سفرش در راستای منافع هر دو کشور است، افزوده: «ما باید یک بار گفتوگویی درباره روابط اقتصادی را پیگیری کنیم اما همزمان به مسایل اخلاقی، حقوقبشر، تسلیحات نظامی و مسایلی مانند این هم بپردازیم.»
گفتگوی گابریل با نشریه آلمانی اشپیگل
وزیر اقتصاد آلمان در ادامه مدعی شد: «در ایران حقوقبشر به شدت نقض میشود و یکی از مصادیق آن اعدام افرادی است که هنوز به سن قانونی نرسیدهاند.» وی همچنین قول داده بود مسایلی مانند موجودیت اسرائیل و انتقادها از نقش ایران در همپیمانی با دولت «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه را مطرح کند. گفتنی است گابریل در تابستان سال گذشته نیز در اظهارنظری گستاخانه گفته بود: «اگر ایران خواهان برقراری روابط اقتصادی نزدیکتر با آلمان و کشورهای غربی دیگر است، باید روابطش را با رژیم صهیونیستی بهبود بخشد!»
اظهارات گستاخانهی گابریل، به طور گسترده در رسانههای مختلف بازتاب داشت. در کشور هم شخصیتها و مقامات مختلف مملکتی واکنشهای مختلفی به این اظهارات نشان دادند. شاهکار اما مواضع ضد و نقیض دولتیها بود؛ وقتی هرکدامشان چیزی میگفتند.
واکنشها به سفر وزیر طلبکار آلمانی چه بود؟
گفته میشد ملاقات گابریل با لاریجانی رئیس مجلس هم به علت همان اظهارات لغو شده است. اگر چه سخنگوی آقای وزیر اعلام کرد دلیل لغو دیدار هیچگاه به طور رسمی به آنها اعلام نشده است. آیتالله آملی لاریجانی رئیس دستگاه قضا هم روز دوشنبه با اشاره به مواضع طلبکارانهی وزیر آلمانی، گفته بود: «بنا ندارم در کار دولت محترم و وزارت امور خارجه دخالت کنم. طبیعتاً هر قوهای وظایف مختص به خود دارد اما اگر به جای آنها بودم اجازه نمیدادم این وزیر وارد کشور شود. به هرحال دولت و وزیر محترم امور خارجه باید عزتمندی مردم را حفظ کنند و راه را بر این قبیل افراد ببندند تا بفهمند که باید در بیان خود ادب دیپلماتیک را رعایت کنند و با عذرخواهی قدم به پیش بگذارند.»
علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در این رابطه اظهار داشت: «وزیر آلمانی پاسخش را به خوبی گرفت؛ چرا که رئیس مجلس و وزیر خارجه ملاقاتشان را با وی لغو کردند. آلمان و هر کشور دیگری باید بدانند جمهوری اسلامی ایران جای این زیادهگوییها نیست و باید قواعد بازی را در کشورمان رعایت کنند. در غیر این صورت این برخورد یک تصمیم همگانی است.»
دولتیها با خودشان چند-چندند؟!
گفته میشد ظریف وزیر امور خارجه در اعتراض به همان اظهارات قرار ملاقات با گابریل را لغو کرده است. در عوض اما جهانگیری معاون اول روحانی به دیدار وزیر آلمانی رفت! گابریل تازه با طیبنیا و سیف هم دیدار کرد و از مسائل اقتصادی گفت و شنید. آنطور هم که طیبنیا گفته در این ملاقاتها وزیر آلمانی کلی از آمریکاییها گلایه کرده و تمام کوتاهیهای کشورش و اروپا را در اجرای برجام، به گردن ایالات متحده انداخته است.
نوبخت هم که روز گذشته کلاً همه چیز را ماستمالی کرد. اول از همه که گفت گابریل کلاً از این حرفها نزده بعدتر هم مدعی شد معاون صدر اعظم آلمان معتقد است اسرائیل ناقض حقوق بشر است و سیاستهای جمهوری اسلامی در اینباره را تأیید میکند! کلاً همه چی خوب بود؛ وزیر آلمانی هم حسابی خوش گذراند. تازه در مسیر بازگشت در هواپیما به خبرنگاران گفته تصور میکند استقبال از او در ایران به خوبی انجام گرفته، به ویژه در دیدار با جهانگیری. به نقل از «رویترز» گابریل گفته: «خودداری رئیس مجلس ایران از پذیرش وی، مربوط به رقابتهای انتخاباتی بوده است!»
معاون صدر اعظم آلمان هم آمد و رفت؛ هرچند به نظر نمیرسد مسافرتش دستاورد چندانی برای مردم و مملکت داشته باشد. گابریل آمده بود تا مقامات دولت روحانی را تحقیر کند؛ و کرد. حق با آملی لاریجانی است؛ «عزت» گرفتنی است.
اگه به جناب ظریف الممالک هم چند روز پیش تو مجلس نمیتوپیدن ، مطمئنا اونم با آغوش باز از این آلمانیه استقبال میکرد و از اون لبخندای برجامی تقدیمش میکرد ...