به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، توجه به قرآن و ترویج فرهنگ و معارف قرآن همواره مورد توجه مسئولین و علاقمندان بوده است. توجه به حفظ و تدبر در قرآن به حدی است که رهبر معظم انقلاب در دیدار با شرکت کنندگان در سىویکمین دوره مسابقات بینالمللى قرآن در سال 93 فرمودند«به شما جوانان توصیه می کنم اُنستان را با قرآن زیاد کنید؛ آن کسانى که با قرآن ارتباط پیدا کردند، قدر این ارتباط را بدانند؛ کسانى که قرآن را حفظ کردند، قدر این حفظ قرآن را بدانند؛ این جواهر قیمتى را براى خودشان نگه دارند؛ آن کسانى که با تلاوت قرآن مأنوسند، این رشته مبارک را از دست ندهند، رها نکنند؛ آن کسانى که با قرآن مرتبطند، تدبّر در قرآن را، تدبّر در معانى قرآن را، تعمّق در مفاهیم قرآنى را، هدف خودشان قرار بدهند؛ اینها چیزهایى است که ما را قدمبهقدم به قرآن نزدیک می کند. اگر با قرآن مأنوس شدیم، به قرآن نزدیک شدیم، مفاهیم قرآنى در دل ما توانست اثر بگذارد، آنوقت می توانیم امیدوار باشیم که امّت اسلام عزّت وعده داده شده از سوى خداى متعال را [به دست خواهد آورد]: وَ للهِ العِزَّةُ وَ لِرَسُولِهِ وَ لِلمُؤمِنین؛(۳) این عزّت را آنوقت خدا به امّت اسلامى خواهد داد. اگر با قرآن مأنوس شدیم، آثار و برکات آن اینها است».
دانشگاههای کشور نیز در کنار تشویق و هدایت دانشجویان به مسائل درسی و علمی با برگزاری مسابقات و جشنوارههای مختلف قرآنی سعی در ترویج این مهم در فضای آکادمیک دارند.
در همین راستا بیست و یکمین جشنواره قرآن و عترت دانشگاههای علوم پزشکی کشور با حضور ۳۲ هزار و ۸۷۰ نفر از دانشجویان، اساتید و کارکنان دانشگاههای علوم پزشکی ششم تا نهم مهر ماه در مشهد برگزار شد که از این تعداد از 200 نفر برگزیده در بخش های مختلف در سه برنامه جداگانه تقدیر شد.
این جشنواره در هفت بخش شفاهی، کتبی، کتاب خوانی، پژوهشی، فناوری، ادبی و هنری برگزار شد و خبرگزاری دانشجو بنا به رسالتی که دارد به سراغ یکی از اساتید شرکت کننده در این جشنواره که برگزیده رشته تلخیص کتاب شده رفته و به گفتوگو با وی در خصوص اهمیت قرآن در فضای دانشگاه پرداخت.
سعیده پور احمد، شرکت کننده برگزیده بیست و یکمین جشنواره عترت و قرآن دانشگاههای علوم پزشکی در رشته تلخیص کتاب در گروه اساتید و استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز و عضو هیت علمی این دانشگاه میباشد.
وی در گفتوگو با خبرنگار ما به بیان زمان آشناییاش با قرآن میپردازد و میگوید: من در یک خانواده مذهبی بزرگ شدم و در دوران دبیرستان در مسابقات قرآنی شرکت میکردم، طبیعتا تربیت من یک تربیت مذهبی و در چارچوب دین اسلام بوده است.
پوراحمد در خصوص حضورش در مسابقات و جشنوارههای قرآنی میگوید: من به غیر از جشنواره سال جاری دو یا سه سال قبل نیز در این جشنواره در رشتههای کتبی مانند مفاهیم شرکت کردهام که در آن جشنوارهها من در مرحله استانی حائز رتبه میشدم؛ اما متاسفانه در مرحله کشور مقامی کسب نکردم.
رعایت شرایط جشنواره و معیارهای رشته تلخیص کتاب سبب موفقیتم شد
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه میدهد: در جشنواره امسال در رشته تلخیص کتاب که جدیدا به رشتههای موجود در جشنواره اضافه شده، شرکت کردم و خوشبختانه جزو برگزیدگان در مرحله استانی و کشوری شدم.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به این نکته که کتاب آیتالله املی جوادی با عنوان«ادب فنای مقربان» که شرح زیارت جامعه بود به عنوان منبع در این رشته معرفی شد، بیان میکند: شرکتکنندگان باید در معیارهای خاص این کتاب 400 صفحهای را در 40 صفحه خلاصه نویسی میکردند که این خود نوعی پژوهش محسوب میشود.
پوراحمد به دلایل برگزیدهشدنش در این جشنواره در مرحله استانی و کشوری اشاره و خاطرنشان میکند: من تمام شرایط جشنواره و معیارهای رشته تلخیص کتاب را رعایت کردم و شاید این عوامل سبب شد در این جشنواره رتبه خوبی کسب کنم.
پژوهش و مطالعه قرآنی باعث آشنایی اساتید با مفاهیم و مسائل دینی و ائمه(ع) میشود
وی با بیان اینکه اساتید به دلیل وظایف و تدریس در دانشگاه فرصت پژوهش قرآنی را ندارند، با خوب ارزیابی کردن این جشنواره، میگوید: برگزاری این جشنواره میتواند فرصت خوبی به ما اساتید در این زمینه بدهد، چنانچه بررسی کنید خواهید دید که اکثر اساتید در رشتههای مرتبط با پژوهش و مفاهیم قرآنی شرکت کردهاند.
این برگزیده بیست و یکمین جشنواره قرآن و عترت علوم پزشکی کشور میافزاید: شرکت در این جشنواره و دیگر مسابقات قرآنی و پژوهش در این زمینه و رشتههای مرتبط با آن سطح معنوی افراد شرکتکننده را افزایش خواهد داد.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به تاثیرات مطالعه و پژوهش در کتاب«ادب فنای مقربان»، بیان میکند: مطالب مفید کتاب که بیشتر در خصوص ائمه اطهار میباشد، به خواننده این امکان را میدهد تا بهره معنوی بیشتری ببرد و تاثیرات معنوی زیادی هم بر مخاطب میگذارد.
پوراحمد خاطرنشان میکند: این کتاب دید افراد را نسبت به ائمه و مسائل معنوی ارتقاء و جنبه معنوی خوانندگان را تقویت و افزایش میدهد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز میافزاید: شرکت در این جشنواره و انجام پژوهش قرآنی دیدگاه و نگرش انسان را تغییر میدهد و به افکار افراد جهت میدهد.
این برگزیده بیست و یکمین جشنواره قرآن و عترت علوم پزشکی کشور بیان میکند: پژوهش و مطالعه قرآنی در این جشنواره باعث افزایش و آشنایی بیشتر شرکتکنندگان و اساتید با مفاهیم و مسائل دینی و ائمه میشود، در این صورت یک استاد میتواند این مطلب جدید و اطلاعات خود را در سر کلاس به دانشجویان ارائه کند.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص میزان تاثیرات و ثمرات آشنایی با قرآن، میگوید: پرداختن به مفاهیم قرآنی و زندگی ائمه(ع) آرامشی خاص در مخاطبان خود ایجاد میکند. آرامشی که همه بدنبال آن هستند در ارتباط و آشنایی با قرآن در وجود ما حاکم خواهد شد.
پوراحمد بیان میکند: آشنایی و ارتباط با قرآن علاوه بر ایجاد آرامش در فرد، میزان ارادت انسان به ائمه اطهار علیها السلام را نیز افزایش میدهد.
جشنوارههای سالهای آینده با رشتههای جدیدتری از قرآن برگزار شود
این استاد برگزیده بیست و یکمین جشنواره قرآن و عترت دانشگاههای علوم پزشکی در بخش دیگری از سخنان به نحوه برگزاری این جشنواره قرآن و عترت اشاره و خاطرنشان میکند: منابع و مطالب ارائه شده در جشنواره خوشبختانه خوب و غنی بود؛ اما به نظر من در قسمت برنامهریزی، بازخورد مخاطبان و اِعمال آن در منابع برای سالهای آینده جای کار دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان میکند: در این جشنواره خلاقیت وجود داشت و نحوه اطلاع رسانی و همچنین برگزاری خوب بود.
وی میافزاید: لازم است که رشتهها، منابع و مسائل دیگر جشنواره قرآن و عترت به صورت هدفمند توسط مسئولین برگزار کننده تعریف و پیگیری شود، به گونهای که جشنوارههای سالهای آینده با رشتهها، مسائل و منابع جدیدتری از قرآن برگزار شود که این امر باعث فهم و درک عمیق شرکتکنندگان از فرهنگ و مفاهیم قرآنی خواهد شد.
تیم تحقیقاتی در زمینه ترویج مفاهیم قرآنی در بین جوانان و جامعه ایجاد شود
پور احمد در ادامه در خصوص لزوم آشنایی دانشجویان در محیط دانشگاه با قرآن، میگوید: با توجه به اینکه جوانان امروز ما افراد عجول و کمتجربه هستند و ممکن است در مواجه با مسائل و مشکلات زود خسته شوند باید با برگزاری اینگونه برنامههای مذهبی جوانان را از نظر معنوی تقویت کنیم.
وی بیان میکند: گذراندن دروس معارف در دانشگاه به دلیل اینکه دانشجویان نگاه درسی به آن واحدها دارند تاثر چندانی در آنان نمیگذارد؛ اما برگزاری جشنوارهایی از این دست برای دانشجویان جذاب و شرکت در آن ارزشمند است.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص ارائه راهکار به منظور ترویج فرهنگ قرآنی در محیط دانشگاه و جامعه، میگوید: یکی از اقدامات مهم برای ترویج فرهنگ قرآنی در دانشگاه، برگزاری این جشنواره بود که میتواند باعث تقویت و ارتقاء سطح آگاهی و دانش استادن در حوزههای مذهبی و دینی شود و به تبع، اساتید این مطلب را در سر کلاس ارائه میکنند که این مهم در دانشجویان تاثیر خوبی میگذارد.
وی بیان میکند: به منظور کشف راهکارهایی به منظور ترویج فرهنگ قرآنی در بین جوانان و در جامعه بهتر است تیم تحقیقاتی در این زمینه و چگونگی جذب جوانان به سمت معارف، مفاهیم و فرهنگ قرآنی ایجاد شود.
تربیت خوب دانشجو در دانشگاه به ساختن جامعه کمک شایانی میکند
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه میدهد: چاپ خبرنامه و ایجاد زنگ تفریح در لابه لای دروس دانشگاهی و پرداختن به معارف قرآنی میتواند در جذب دانشجویان به قرآن و ترویج مفاهیم آن موثر باشد.
پور احمد با یادآوری این نکته که دانشجویان از طریق برگزاری جشنوارهها و مسابقات قرآنی جذب فرهنگ و مفاهیم قرآن میشوند که طبیعتا تاثیر این امر را در جامعه خواهیم دید، میگوید: ترویج فرهنگ قرآنی در دانشگاه و جامعه، افسارگسیختگی و بینظمی را از بین میبرد وجود بسیاری از آسیبهای اجتماعی در جامعه نتیجه فقدان معارف، مفاهیم و فرهنگ قرآنی است.
به گفته وی ترویج مفاهیم قرآنی در جامعه و دانشگاه صبر و آرامش را حاکم و انگیزه و تلاش را بیشتر میکند و چنانچه در دانشگاه دانشجو خوب تربیت شود، میتواند جامعه را بسازد و آن را تقویت کند.