به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، اسلامی شب گذشته در جمع خبرنگاران در حاشیه پانزدهمین همایش مدیران سلامت خانواده دانشگاههای علوم پزشکی کشور در مشهد درخصوص میزان رشد جمعیت در سالهای اخیر گفت: ما گزارشی در زمینه رشد جمعیت کشور مربوط به سال جاری نداریم و اطلاعات تا سال 90 را در اختیار داریم، در حال حاضر رشد جمعیت در سال92، 1.29 بوده که این عدد خوبی می باشد و عدد پایینی نیست، بنابراین نگرانی ما در زمینه عدد رشد جمعیت نیست، البته در سالهای 85 تا 90 این شاخص نبوده است.
وی تصریح کرد: نگرانی ما در خصوص نرخ باوری کلی در کشور می باشد، این که یک خانم به طور متوسط چند فرزند بدنیا می آورد. در سال 85 این نرخ حدود 1.96 و در سال 90 نرخ باوری به طور کلی 1.8 شده که این میزان نشان از کاهش نرخ باوری کلی در کشور می باشد.
اسلامی با تاکید بر این نکته که حداقل باوری در کشور باید 2.1 دهم باشد تا رشد جمعیت تا سال 1420به صفر نرسد، تصریح کرد: چنانچه 10خانم 21فرزند بدنیا بیاورند، رشد جمعیت صفر نمیشود، اما در سال 90رشد نرخ باوری 1.8دهم رسید یعنی 10خانم 18فرزند بدنیا آورد که این عدد سه تا کمتر از نرخ باوری جایگزینی است که این امر مسئولین و مقام معظم رهبری را نگران کرد.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت متذکرشد: چنانچه این روند تا سال 1420 ادامه یابد رشد جمعیت صفر می شود و در این حالت باید انتظار داشت که رشد جمعیت ثابت و یا کم شود.
اسلامی تاکید کرد: در صورتی که جمعیت کشور تا سال1420 به صفر برسد، متاسفانه منحنی این رشد به سمت پایین می رود و به زیر صفر یعنی به رشد منفی خواهد رسید.
وی افزود: ما باید از اکنون تا سال 1420سعی کنیم تا رشد جمعیت به سمت صفر حرکت نکند.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در بخش دیگر از سخنان خود در خصوص ازدواج دیر هنگام جوانان گفت: این امر بدلیل ناآگاهی از پدیدههای سلامت می باشد که یکی از این پدیدهها کم شدن توان باوری در افراد است.
وی در ادامه به فواید ازدواج به هنگام اشاره کرد و گفت: با تشکیل خانواده سلامت روانی و شادابی در جامعه ایجاد میشود، همچنین نیازهای جنسی در چارچوب خانواده تامین خواهد شد.
اسلامی تاکید کرد: 99درصد والدین ازپدیدههای ازدواج دیرهنگام اطلاعی ندارند و به همین دلیل در ازدواج به موقع فرزندان خود اصراری ندارند.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در ضمن سخنان خود با بیان اینکه باید سطح آگاهی مردم در خصوص سلامت را بالا ببریم، خاطرنشان کرد: ازدواج دیر هنگام و یا دیر باردار شدن در زنان باعث از دست رفتن زمان در آنان خواهد شد در این صورت افراد حوصله فرزند بیشتری را ندارند.
اسلامی با بیان اینکه ازدواج به هنگام جوانان تاثیرات خوبی در جامعه دارد، گفت: ازدواج به هنگام خود باعث تامین نرخ باوری میشود.
وی بیان داشت: از اقدامات معاونت سلامت، پیشگیری از ناباروری است. معاونت خدمات ناباوری به 85درصد از افراد در این زمینه کمک میکند که با اقدامات صورت گرفته خوشبختانه54 درصدرصد عمل سزارین کاهش یافته است، سزارین خود عامل محدودیت کنده در باروری است.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت تاکید کرد: زایمان طبیعی از هشت درصد به48 درصد رسیده که با تشدید زایمان طبیعی انتظار افزایش باروری نیز میرود.
اسلامی در پایین در خصوص قانون مرخصی زایمان گفت: در زمان تثبیت این قانون منابع مالی به اندازه کافی وجود نداشت؛ بنابراین اجرای این قانون به اختیار خود دستگاه ها گذاشته شد که دستگاهای دولتی این قانون را عملیاتی کردند اما دستگاه های وابسته به تامین اجتماعی به دلیل این که منابع مالی برای سه ماه تامین نشد در بخش هایی این قانون را اعمال نکردند.
35 درصد زنان و 13 درصد مردان تحت پوشش برنامه میان سالان میباشند
در ادامه احمدیان گفت: تا اواخر سال 92، در راستای برنامههای خدمات و جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، برنامه برنامه سنی در دستورکار قرار گرفت که این برنامه حوزههای مختلف مانند باروری مادران، زایمان و جوانان را در بر میگیرد.
وی تصریح کرد: در این دانشگاه آموزش نیز در دستور کار قرار گرفت و اقداماتی از قبیل آموزش نیروها، تحهیز مراکز و ایجاد زیر ساختها انجام شد، البته بسته های خدماتی نیز ارائه شد که مجری این بسته ها شهرستان ها، مراکز سلامت و خانه سلامت میباشند.
مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در برنامه سالمندان که با محوریت استانداری تبیین شده، 40 هزار سالمند از طریق فرم الکترونیک مراقبت میشوند، در حال حاضر 18درصد سالمندان حوزه دانشگاه علوم پزشکی مشهد توسط غیر پزشکان و 11.5درصد دیگر توسط پزشکان مراقبت می شوند.
احمدیان خاطرنشان کرد: با وجود مشکلات مالی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، برنامه مکمل یاری را برای میان سالان ارائه کرده و آزمایشات را به صورت رایگان انجام میدهیم.
وی افزود: 35درصد زنان و 13درصد مردان تحت پوشش برنامه میان سالان میباشند.
مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با یادآوری این نکته که باوری سالم مورد تاکید دانشگاه بوده است، گفت: اقداماتی از جمله ارائه فرم و مشاورههای باروری سالم انجام شده و در حال حاضر 10200 مورد در باروری سالم مراقبت صورت میگیرد.
احمدیان متذکرشد: برگزاری نشست های مختلف، ارائه بستههای آموزشی و ایجاد کمیته سلامت باروری و فرزند آوری و کلاس به هنگام ازدواج از دیگر برنامههای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص باروری سالم می باشد.
مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در برنامه بارداری پرخطر 28درصد زوجین تحت پوشش قرار دارند و به 86 زوج نیز مشاوره ارائه شده همچنین از125هزار مادر باردار مراقبت صورت میگیرد.
وی با اشاره به این که 84 درصد زنان باردار تحت پوشش برنامه مراقبت درمانی هستند، گفت: تا کنون 22کلاس آمادگی برای زایمان تشکیل شده است.
احمدیان با بیان این نکته که 500کودک سرگردان شناسایی و تحت مراقبت قرار دارند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیش از 75 درصد نوجوانان و 20 درصد جوانان تحت پوشش برنامه سلامت قرار دارند.
در ادامه حمید رضا بهرامی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با یادآوری این نکته که با اجرای طرح تحول سلامت کسری تعدادپزشکان ما از 38 درصد به سه درصد رسیده است،گفت: در حال حاضر ما با نبود پزشک در مراکز پزشکی مواجه نیستیم.
وی با اشاره به اینکه تیم سلامت از دو سال قبل با 15برنامه اصلی و 10برنامه پشتیبانی کار خود را از نقاط محروم شروع کرده است، تصریح کرد: یکی از اقدامات ما توجه به حاشیه شهر مشهد بود، ما اولین دانشگاه بودیم که طرح گسترش را در حاشیه شهر اجرایی کردیم.
بهرامی در خصوص میزان خدمات سلامت این دانشگاه افزود: 15 مراقب در روز داریم و در برخی از نقاط حاشیهای شهر 32مراقب سلامت در روز داریم.
وی با اشاره به این که با توجه به این که بیماری دیابت و فشار خون رشد داشته، اما تعداد مراجعین به مراکز درمانی کم می باشد، خاطرنشان کرد: به طور متوسط از 40درصد افراد دیابتی بیماران فقط سه بیمار و از 25درصد مبتلایان به فشارخون تنها پنج بیمار به مراکز درمانی مراجعه می کنند.