آخرین اخبار:
کد خبر:۵۵۰۳۲۳
گزارش/

رمزگشایی از گام سوم برجامیان/ سهم‌خواهی حداکثری؛ ولایتی سازی از اصولگریان

تندروها به دنبال سهم‌خواهی بیشتر از روحانی با مطرح کردن گزینه «عبور از روحانی» هستند. از طرفی، احتمال کناره گیری روحانی از نامزدی، آنها را به معرفی نامزد دوم مجبور می‌کند.

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، با نزدیک شدن به زمان انتخابات، جدیتر و ادبیاتشان درباره روحانی تندتر میشود. علی تاجرنیا رئیس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در مصاحبه با آرمان میگوید: «اگر من اينجا اعلام كنم كه ما از آقاي روحاني سهم نمي‌خواهيم، بسياري آن را مثبت تلقي مي‌كنند. در حالي كه من احساس مي‌كنم كه اين صحبت، سخني رودربايستي گونه است». محسن رهامی، رئیس کمیته انتخاباتی جریان اصلاحات در همین رابطه گفته: «هدف اصلي فعاليت سياسي سهيم شدن در قدرت و به دست آوردن فضاي بيشتر براي بازي سياسي است». رهامی همچنین گفته: «اصلاح‌طلبان به آقاي روحاني چك سفيد امضا نخواهند داد. كار سياسي با خيرات كردن متفاوت است». اینها فقط بخشی از حرفهایی است که طی ماههای اخیر از سوی بزرگان اصلاحات شنیده میشود.

 

سهمخواهی حداکثری از روحانی

حدود هفت ماه تا انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری باقی مانده. تحرکات انتخاباتی درون حزبی معمولا از همین چندماه باقی مانده تا انتخابات شروع میشود اما ظاهرا برای اصلاحطلبان، شرایط این گونه نیست. به گفته خودشان، آنها ماه‌هاست تحرکات انتخاباتی خود را آغاز کردهاند.

 

مروری بر رسانههای این جریان، به روشنی گواه این مطلب است. یقینا حدود مطالبات اصلاحطلبان از روحانی در انتخابات ۹۲ با انتخابات ۹۶ یکسان نیست. اگر اصلاح-طلبان حضور افرادی خارج از قبیله خود را در کابینه اول روحانی تحمل میکنند، این به آن معنا نیست که از ادامه حضور این افراد هم حمایت کنند. تاجرنیا در این رابطه به آرمان گفته: «مجموعه‌اي كه حلقه نخست رئيس‌جمهور محسوب مي‌شوند، به صورت كامل و تمام عيار ملتزم به اين نگاه نيستند.».

 

محسن رهامی هم چند روز بعد، شبیه همین حرف ها را بیان کرد: «برخي از اعضاي دولت نسبت به اين دغدغه‌ها بي اعتنايي نشان مي‌دهند». فشار تندروهای اصلاحطلب به دولت برای اجرای اقدامات رادیکال، این روزها بیشتر دیده میشود. مثلا در ماجرای انتخاب استاندارن، تندروهای اصلاح طلب هنوز هم فشارها را به رحمانی فضلی برای قلع و قمع کردن باقی مانده استاندارن ادامه میدهند. آنها می خواهند تمام نفرات تغییر کنند؛ از صدر تا ذیل. رهامی اخیرا گفته: «اصلاح‌طلبان ترجيح مي‌دهند منتظر بمانند تا نتايج همه عملكرد آقاي روحاني در دوره اول رياست‌جمهوري مشخص شود ... اصلاح‌طلبان به شكل‌هاي مختلف با اعضاي دولت و نزديكان آقاي روحاني جلسات غيررسمي برگزار مي‌كنند و در اين جلسات دغدغه‌هاي خود را مطرح مي‌كنند».

 

تندروها به دنبال تعیین تکلیف سریعتر با روحانی هستند. آنها می خواهند بدانند که آیا روحانی زیر بار تحمیلات آنان می رود یا خیر؟ که اگر پاسخ مثبت دریافت کنند، روحانی را همچنان به عنوان یکی از گزینه های خود برای انتخابات حفظ کرده و در غیر این صورت، «عبور از روحانی» را از همین حالا عملی کرده تا سراغ گزینه های دیگری بروند.

 

در جستوجوی جایگزین

 

صادق زیباکلام نظریه پرداز اصلاح طلب هم اینگونه میگوید:« روحانی بهتر است یا عارف یا ظریف را به مردم در ۹۶ معرفی کند. اگر این اتفاق بیفتد شانس اصلاح‌طلبان بیشتر می‌شود». رهامی، رئیس کمیته انتخاباتی اصلاحطلبان، چگونگی انتخاب نفر دوم را اینگونه شرح میدهد:« در ماه‌هاي آينده گزينه‌هاي مورد نظر اصلاح‌طلبان با سفر به مناطق مختلف كشور و سخنراني در اين شهرها از نظر سياسي خود را عرضه خواهند كرد تا استقبال مردم از آنها مورد سنجش و ارزيابي قرار بگيرد. در نهايت نيز اصلاح‌طلبان با بررسي‌هاي دقيق و موشكافانه يك گزينه را در كنار آقاي روحاني معرفي خواهند كرد». حتی اصلاحطلبان طرفدار پروپاقرص حمایت از روحانی هم از معرفی نفر دوم در انتخابات حمایت میکنند.

 

تندروها به دنبال سهمخواهی هرچه بیشتر از روحانی با مطرح کردن نفر دوم و جدی نشان دادن گزینه «عبور از روحانی» هستند. از طرفی، احتمال کناره گیری روحانی از نامزدی و خالی ماندن دست اصلاح طلبان، آنها را به معرفی نامزد دوم مجبور می کند. این احتمال که تا پیش از توصیه رهبری به احمدی نژاد به طور جدی مطرح بود، اکنون نیز وجود دارد. ناکامی روحانی در عملی کردن بسیاری از وعدهها و ترس از عواقب آن در انتخابات، احتمال غیبت روحانی در انتخابات را افزایش میدهد.

 

تلاش برای تفرقه افکنی؛ ولایتی سازی برای اصولگرایان

یکی دیگر از مهم ترین برنامه های اصلاحطلبان برای انتخابات، ایجاد انشقاق میان اصولگرایان است. این روش در سال ۹۲ اجرا شد و نتیجه بخش هم بود. اصلاحطلبان در این روش، دوقطبی کاذب «تندرو -میانهرو» در جناح مقابل را تبلیغ کرده و در پشت پرده هم تمام تلاش خود را برای به صحنه آوردن سیاستمداران به اصطلاح میانهرو انجام میدهند. مهمترین بازیگر این سیاست هم، هاشمی رفسنجانی است. محسن رهامی درباره نقش آفرینی هاشمی میگوید:« آيت‌ا...‌هاشمي تلاش زيادي از خود نشان مي‌دهند كه مانع از تشتت و چنددستگي در بين حاميان آقاي روحاني شوند ... ايشان جلساتي نيز با برخي از بزرگان اصولگرايي داشته و در اين جلسات تلاش كرده استدلال‌هاي لازم براي ادامه مديريت آقاي روحاني در كشور را براي بزرگان جريان اصولگرايي تبيين كند. از سوي ديگر به تازگي برخي جلسات نيز بين اصلاح‌طلبان و آقاي باهنر و نزديكان آقاي قاليباف درباره انتخابات رياست‌جمهوري آينده برگزار شده».

 

دولت مشغول کار است یا انتخابات؟

هرچند سخنگوی دولت، تشکیل ستاد انتخاباتی روحانی را تکذیب کرد اما محسن رهامی، حرف¬های جالب دیگری می¬زند:« اصلاح‌طلبان به شكل‌هاي مختلف با اعضاي دولت و نزديكان آقاي روحاني جلسات غيررسمي برگزار مي‌كنند و در اين جلسات دغدغه‌هاي خود را مطرح مي‌كنند». برنامه¬ریزی دولت برای انتخابات، حداقل به طور غیررسمی آغاز شده. البته چنین اقدامی از دولت، چندان هم عجیب نیست. دولتی که به گفته همین محسن رهامی:«گوش شنوايي براي شنيدن سخنان طبقات فرودست جامعه ندارد و نسبت به حل مشكلات طبقه فرودست اهتمام جدي ندارد. بدون شك همه اين مسائل در پايگاه اجتماعي آقاي روحاني ترديد به وجود مي‌آورد».

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
HJH
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۵
خالصانه دعا میکنم بساط این دولت جهت تعجیل در ظهور حضرت مهدی جمع بشود
19
1
ناشناس
۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۶
الهی آمین.آی قربون زبونت
سربدار
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۵
هدایای تیم مذاکره کننده هسته ای به طرف آمریکایی در سال ۲۰۱۵
لیست منتشره می‌گوید که «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران یک جلد کتاب حاوی تصویر آثار استاد فرشچیان به ارزش 400 دلار به همتای آمریکایی خود هدیه داد.
«عباس عراقچی» معاون حقوقی ظریف هم فرشی به ارزش هزار و 150 دلار به خانم شرمن، هم‌رده آمریکایی خود هدیه کرده است.
در این میان، «حسین فریدون» برادر رئیس‌جمهور اسلامی ایران که در مذاکرات هسته‌ای حضور داشت نیز فرش دیگری به ارزش هزار و 100 دلار به وندی شرمن هدیه نموده است.
وندی شرمن در دوره معاونت جان کری، یک بار در خصوص اینکه "فریبکاری در خون آدمیان است" صحبت کرده بود و در همان نشست، ایرانیان را نیز به فریبکاری در روند مذاکرات هسته‌ای متهم کرده بود.
8
0
سربدار
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۵
آقای طیب‌نیا می‌گوید از اروپائیان می‌خواهیم که به آمریکا یادآوری نمایند تا به تعهداتش در برجام پایبند باشد! مگر مذاکره کنندگان نمی‌گفتند یکی از افتخارات ما این است که در مقابل شش کشور ایستادیم و حق و حقوق خود را گرفتیم؟ پس این چه منطقی است که به شریک دزد بگوییم به برادر بزرگ‌تر دزد خود بگو اموال ما را پس دهد! این چه عزتی بود که آقایان برای ملت به ارمغان آوردند!
15
0
پربازدیدترین آخرین اخبار