به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در همایش نوآوری پتانسیل های ژئوپلتیکی توسعه در کرانه های اقیانوسی جنوب شرق ایران که امروز در سالن غدیر وزارت کشور برگزار شد در خصوص نقش این کمیسیون در توسعه منطقه جنوب شرق کشور گفت: ما در حال تدوین برنامه ششم توسعه در مجلس هستیم اما به خاطر تاخیر در تدوین آن مجبور شدیم برنامه پنجم را یک سال تمدید کنیم. همان طور که می دانید منطقه جنوب شرقی کشور شرایط خاصی دارد که خداوند متعال در آن ایجاد کرده دسترسی به آب های آزاد و ظرفیت هایی که متاسفانه عدم استفاده از آنها مبنای همایش امروز قرار گرفته است از جمله مواردی است که باید مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه رویکرد دولت در برنامه ششم توسعه توجه منطقه مکران است افزود: این رویکرد با تاخیر چند ساله در دستور کار قرار گرفت ولی در تمامی این سال ها مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است حال اینکه برای احیای این منطقه از چه روش و یا چه رویکردی استفاده خواهد شد چیزی است که باید به آن پاسخ داده شود.
پورابراهیمی ادامه داد: شکل عملیات توسعه منطقه جنوب شرق کشور می تواند از مدل توسعه دولتی یعنی اینکه دولت صفر تا صد قضیه را اداره کند صورت پذیرد و یا از مدل واگذاری به بخش خصوصی پیگیری شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: در حال حاضر اگر وضعیت فعلی اقتصاد کشور را بررسی کنیم می بینیم که نرخ رشد کشور منفی 4 دهم درصد بوده است در صورتی که دولت اعلام می کند نرخ رشد صفر است در طول سه دهه گذشته در ایران نرخ رشد ما بیشتر از 4.2 دهم درصد نبوده و این نشان می دهد باید یک تحول جدی در سیاست های اجرایی اقتصاد کشور ظهور یابد.
وی در ادامه سخنان خود در این همایش خاطر نشان کرد: سهام عدالت یک بحران اقتصادی و فاجعه است. اگر دولت وضعیت سهام عدالت را درست نکند ما در مجلس طی یکی دو ماهه آینده طرح منتفی شدن سهام عدالت را صادر خواهیم کرد چرا که در حال حاضر 250 نفر در سهام عدالت مافیا تشکیل دادند که نمی گذارند نه دست دولت و نه دست مردم به این سهام برسد.
پورابراهیمی تاکید کرد: اقتصاد دولتی کارایی ندارد و به همین خاطر است که کشور به سمت اقتصاد آزاد و واگذاری آن به بخش خصوصی پیش رفته است ما باید در رویکرد توسعه مناطق جنوب شرقی کشور نیز این مسئله را مورد توجه قرار دهیم البته این را هم بگویم هر حرفی که می زنم برای همه دولت ها است و فقط مربوط به دولت فعلی نمی شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن بیان اینکه سازمانی به اسم توسعه مناطق آزاد تشکیل شد تا هدف تولید به منظور صادرات، اشتغال و.... را محقق کند اما به جای این که مناطق آزاد در ایران سکوی صادرات شوند تبدیل به دپوی واردات در کشور شده اند اظهار داشت: شما می توانید آمار وضعیت فرار مالیاتی در این مناطق را مشاهده کنید که در چه بحرانی به سر می برند ما با ایجاد مناطق آزاد موافقیم اما روند فعلی شان کشور را از اهدافی که از آنها انتظار داشت دور کرده است چرا که مجموع صادرات مناطق آزاد یک سوم میزان وارداتشان است.
وی افزود: مجلس برای اصلاح روندی که در مناطق آزاد کشور در پیش گرفته شده 15 محور را ارائه کرده که در آن اولویت اقتصاد ایران توسعه مناطقی مثل مکران است. از نظر ما مدل اجرایی باید غیردولتی باشد و این که منطقه ای که از آن صحبت می کنیم فقط جاسک نیست و تمام منطقه مکران باید طی یک برنامه بلندمدت با مسیری مشخص این روند را طی کنند.
پورابراهیمی در ادامه سخنان خود خاطر نشان کرد: من گزارشی را تحت همین عنوان به وزارت اطلاعات ارائه دادم و نامه ای نیز به رئیس جمهور نوشته شده که چه آسیب هایی از مناطق آزاد کشور به اقتصاد و صادرات کشور رسیده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن تاکید براینکه اگر اشکالات اساسی اقتصاد کشور را حل نکنیم رویکرد توسعه مناطق آزاد نمی تواند خیلی موثر باشد بیان داشت: سه موضوع اساسی در بحث سرمایه گذاری خارجی در ایران باید مورد توجه قرار گیرد که اولین آن بحث ضمانت های سرمایه گذاری خارجی است که می خواهند در کشور سرمایه گذاری کنند ما طی صحبت هایی که داشته ایم می خواهیم امکان تضامین این سرمایه گذاران را از طریق بانک های کشور تامین کنیم.
وی ادامه داد: موضوع دوم بحث نرخ ارز اقتصاد کشور است که دولت از روزی که به روی کار آمده نیمه اول سال، نیمه دوم سال می کند که تصمیم دارد نرخ ارز را تک رقمی کند چرا که تک نرخی شدن ارز تنها راه پیشرفت اقتصاد کشور خواهد شد به همین خاطر پیشنهاد راه اندازی بورس ارز را دادیم که بازوی کمکی برای تک نرخی شدن می شود.
پورابراهیمی در خصوص بحث سوم در سرمایه گذاری خارجی در ایران گفت: آمریکایی ها گفتند اگر برجام را قبول کنیم به تعهداتشان عمل خواهند کرد اما امروز آمار و گزارشات مجلس و حتی دولت حاکی از آن است که عملیات نظامی بانکی ما به دلیل اینکه با رویکرد دلاری انجام می شود نمی تواند با سایر بانک های خارجی عملیاتی داشته باشد در واقع طرف مقابل ما عهدشکنی کرده است دلار باید از اقتصاد کشور حذف شود. کمیسیون اقتصادی مجلس آمادگی این را دارد که همه نظرات حضار این مجلس را به کمک مرکز پژوهش های مجلس مورد بررسی قرار دهد.