به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو وزارت دفاع امریکا روز جمعه اعلام کرد ناوشکن یواسای دیکیتر نزدیک جزایر پاراسل شده و «این اقدام به شیوهای معمول و قانونی و بدون مشایعت (اسکورت) و بدون حادثه انجام شدهاست.»
گری راس، سخنگوی پنتاگون، گفت: «این عملیات نشان داد که کشورهای ساحلی نباید به صورت غیرقانونی حق و آزادی جهتیابی و استفادۀ قانونی از این دریا را محدود کنند؛ امریکا و همۀ کشورها حق استفاده (از دریاها) براساس قوانین بینالمللی را دارند.»
این سومین عملیات امریکا در سال 2016 نزدیک جزایر پاراسل بود. این جزایر از مناطق مورد اختلاف میان چین و همسایگانش در دریای جنوبی چین است.
جزایر پاراسل، اسپراتلی، پراتاس و اسکاربورو شوال از مناطق مورد اختلاف میان چین و کشورهای حوزۀ دریای جنوبی چین نظیر ویتنام، فیلیپین، مالزی و برونئی به شمار میآید.
چین: اقدام امریکا غیرقانونی و تحریکآمیز است
وزارت دفاع چین در واکنش به این اقدام امریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد گشتزنی ناوشکن امریکایی نزدیک جزایر مورد مناقشه «غیرقانونی» و اقدامی «تحریکآمیز» است و این گشتزنی به شدت به اعتماد میان دو کشور آسیب وارد کردهاست.
این بیانیه میافزاید: «این رفتاری جداً غیرقانونی و رفتاری تحریکآمیز در سطح بینالمللی است. وزارت دفاع چین قاطعانه مخالف آن است و اعتراض خود را به طرف امریکایی تسلیم کردهاست.»
وزارت دفاع چین تصریح کرد: «ما قویاً از طرف امریکایی خواستیم تا به حاکمیت ملی و منافع امنیتی چین احترام گذارد و چنین اشتباهاتی را تکرار نکند. ارتش چین بسته به نیاز، گشتزنی دریایی و هوایی خود را افزایش خواهد داد، توانمندی دفاعی خود در همۀ حوزهها را تقویت و قطعاً از حاکمیت و امنیت ملی خود دفاع خواهد کرد.»
وزارت دفاع چین با اشاره به اینکه انجام چنین عملیاتی از سوی امریکا شرایط را در آبهای مورد مناقشه وخیمتر میکند، خاطر نشان کرد: «این نشان میدهد زمانی که موضوع ثبات دریای جنوبی چین مطرح میشود، این امریکاست که مشکل ساز میباشد.»
دریای چین جنوبی سبب ایجاد تنش میان چین، امریکا و برخی از کشورهای منطقه که به دنبال تسلط بر خطوط تجاری و ذخایر معدنی آن هستند، شدهاست.
امریکا چین را به تلاش برای سودجویی از موقعیتش در دریای جنوبی چین متهم میکند اما پکن این اتهامات را بیاساس میخواند و میگوید واشنگتن با دخالت در امور منطقهای، سبب ایجاد تنش در دریای چین جنوبی شدهاست.