به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه اصلاحطلب اعتماد از عملکرد بودجهای دولت انتقاد کرده است: كارنامه عملكرد دولت در سند مالي كشور طي شش ماهي كه از سال ميگذرد نشان ميدهد دولت تحت فشار مالي باز هم از هزينههاي عمراني كاسته و به پرداخت هزينههاي جاري دستگاهها براي تامين دستمزدها و حقوق بازنشستگان سعي داشته است.
مسوولان انتظار داشتند در نيمه سال به 80 هزار ميليارد تومان درآمد برسند و اگرچه با اين درآمد هم از هزينهها جا ميماندند اما اين انتظارشان هم محقق نشد و 58 هزار ميليارد تومان نهايت درآمدي بود كه عايد دولت شد. آن هم با سهم بالا و 5/73 درصدي درآمدهاي مالياتي در تامين درآمدهاي دولت.
در شش ماهه نخست سال جاري 43 هزار و 310 ميليارد تومان ماليات گرفته شده كه با وجود رشد 6/29 درصدي نسبت به سال قبل اما از 52 هزار و 910 ميليارد تومان درآمد مالياتي پيش بيني شده 18 درصد كمتر است...
در نيمه نخست سال، نسبت درآمدها به پرداختهاي هزينهاي 62 درصد بوده است. يعني هزينههاي 38 درصد از درآمدها در اين مدت بيشتر بوده است. اين در شرايطي است كه دولت پيشبيني كرده بود 6/73 درصد از هزينهها از محل درآمدهاي سال جاري تامين شود. بررسي ساير اعداد بودجه نشان ميدهد؛ نسبت ماليات به پرداختهاي هزينهاي 5/45 درصد بوده و ساير درآمدهاي از جمله نفت به پرداختهاي هزينهاي 5/16 درصد برآورد شده است. بنابراين ملاحظه ميشود كه بار هزينههاي دولت بر دوش مالياتهاي دريافتي بوده است.
در حساب و كتابها هر جا دولت كسر ميآورد ديواري از بخش عمراني كوتاهتر نميبيند. اين روال ساليان طولاني است و همين مساله سبب شده 400 هزار ميليارد تومان بدهي معوق عمراني روي دست دولت بماند. با وجود چنين عدد بزرگي در بودجه شش ماهه تنها 8 هزار ميليارد تومان اعتبار به اين بخش تخصيص يافته است. بر اساس پيشبينيهاي صورتگرفته در اقتصاد مقاومتي 2500 پروژه عمراني نيمهتمام به بخش خصوصي واگذار ميشود. بر اساس آخرين آمارهاي برآورد شده، تعداد 1422 طرح عمراني ملي و 2495 طرح عمراني استاني نيمهتمام و در مجموع 3917 طرح عمراني ملي و استاني نيمه تمام روي دست دولت مانده كه براي اتمام آنها بودجه قابل توجهي نياز است كه دستكم اعتبارات تخصيص نيافته در بودجه 400 هزار ميليارد تومان برآورد ميشود.
وقتي دولت براي دخل و خرجش 37 هزار ميليارد تومان كم ميآورد؛ ناچار ميشود از هزينههايي بكاهد كه سر و صدايي به دنبال ندارد. 28 هزار ميليارد تومان عددي بود كه دولت فكر ميكرد در شش ماهه نخست بدون درآمد ناگزير به تامينش باشد اما رقم كسري بيش از پيش بينيها شد و تقريبا 66 درصد از كل كسري برآورد شده براي كل سال در همين شش ماهه به دست آمده است.
بيشتر ناكاميها هم از جانب نفت بود. درآمدهاي به دست آمده از محل فروش نفت و فرآوردههاي نفتي 24 هزار ميليارد تومان محاسبه شده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته 3/12 درصد كمتر شده است. پيشبينيها براي اين بخش از درآمدها 37 هزار و 900 ميليارد تومان بوده كه عدم تحقق 35 درصدي داشته است. اگر اختصاصا فروش نفت خام و درآمدهاي حاصل از آن را بررسي كنيم؛ ناكاميها بيشتر هم ميشود. در اين مدت 17 هزار و 600 ميليارد تومان نفت خام فروخته شده كه 9/15 درصد كمتر از سال گذشته بوده و 53 درصد عدم تحقق را نشان ميدهد.
پس از برجام و افزايش توليد و صادرات نفت، اين انتظار وجود داشت كه درآمدهاي حاصل از نفت با وجود عدم رشد قيمتها، با افزايش همراه شود اما بررسي عملكرد شش ماهه در اين بخش نشان ميدهد 17 هزار ميليارد تومان بابت فروش نفت خام به دست آمده كه اين مبلغ حتي از عملكرد 6 ماهه سال پيش كه هنوز سايه تحريمها بر سر اقتصاد سنگيني ميكرد 9/15 درصد كمتر است.