به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سیفالله ابوترابی در نشست خبری در آستانه صدمین سال تأسیس سازمان ثبتاحوال کشور گفت: اطلاعات هویتی در قالب سند ثبت کل وقایع به ثبت میرسد که اولین سند به نام «فاطمه ایرانی» از سال 1297 موجود است و به مدت یک قرن است که اسم «فاطمه» محبوبترین اسم در کشور است.
وی ادامه داد: در طول سال جاری، «فاطمه» بیشترین فراوانی اسم در بین دختران و «امیرعلی» در بین پسران است و به ترتیب در دختران، «فاطمه»، «زهرا»، «نازنینزهرا»، «یسنا»، «زینب»، «هلما»، «باران»، «فاطمهزهرا»، «ریحانه» و «رها» است و در بین پسران؛ «امیرعلی»، «محمد»، «امیرحسین»، «علی»، «ابوالفضل»، «حسین»، «محمدطه»، «امیرعباس»، «محمدحسین» و «امیرمحمد» است.
ابوترابی با اشاره به اینکه با توجه به مناسبتها نیز فراوانی اسمها تغییر میکند، گفت: در محرم سال جاری بیشترین فراوانی اسم در بین پسران، «امیرحسین»، «حسین»، «ابوالفضل»، «امیرعلی» و «امیرعباس» است و در بین دختران، «فاطمه»، «زهرا»، «زینب» و «نازنینزهرا» بوده است.
سخنگوی سازمان ثبتاحوال کشور گفت: بر اساس ماده 20 قانون، انتخاب نام با اعلامکننده ولادت نوزاد است و طبق قانون، عناوین، القاب یا اسامی زننده نباید انتخاب شود. سامانهای در این رابطه وجود دارد که والدین میتوانند از آن نام فرزند خود را انتخاب کنند و اگر اسمی خواستند که در بانک نامنامه نبود، توسط کمیته مشورتی اسم انتخاب میشود.
وی افزود: از ابتدای سال تاکنون 67 مورد اسم از سوی والدین انتخاب شده که سازمان ثبت احوال با آن موافقت نکرده است مانند اسم کاترین و ژاکلین که عناوین خارجی هستند.
ابوترابی گفت: 12 نقطه به صورت آنلاین برای احراز هویت و استعلام اطلاعات وجود دارد و در هر ثانیه 10 هزار استعلام پاسخ داده میشود و 107 میلیون رکورد اطلاعات هویتی در پایگاههای کشور داریم. در حال حاضر 64 میلیون کارت شناسایی ملی صادر شده، 11 میلیون نفر هم کارت هوشمند ملی دارند و از ابتدای صدور کارتهای هوشمند 12 میلیون و 894 هزار و 621 کارت صادر شده است که حدود 10 میلیون آن توسط مراکز پست تحویل داده شده است.
وی افزو: 18 میلیون و 793 هزار و 284 نفر برای دریافت کارت هوشمند ملی تکمیل ظرفیت شده و در نوبت تحویل کارت هستند و پیشبینی سازمان در سال 95 صدور 15 میلیون کارت هوشمند ملی است.
وی با اشاره به اینکه تا پایان سال 96 کارت ملی قدیمی تمدید شده است، گفت: مشکلاتی در صدور کارتهای هوشمند ملی وجود داشته که از هفته گذشته ارتقاء یافته و درصدد هستیم زمان تحویل کارت را به یک ماه برسانیم و اکنون به دلیل طولانی شدن صدور کارتها، به جز عذرخواهی از مردم چارهای نداریم. سه شیفت کاری در پنج خط تولید که 2 خط آن به زودی فعال میشوند، به مردم خدمات میدهند.
سخنگوی سازمان ثبتاحوال کشور در مورد هزینه صدور کارت هوشمند ملی گفت: براساس مصوبه مجلس، 20 هزار تومان به حساب خزانه واریز میشود و حداکثر مبلغی که برای ثبتنام این کارتها به دفاتر پست یا پیشخوان اعلام شده 9 هزار تومان است و 2 هزار تومان نیز در زمان تحویل کارت پرداخت میشود.
ابوترابی گفت: در نتیجه اگر خارج از 31 هزار تومان پرداخت وجود داشته باشد، خلاف قانون است. برخی از کافینتها نیز 3 هزار تومان میگیرند، بنابراین مردم در صورت مشاهده تخلف میتوانند به حوزه معاونت اسناد هویتی مراجعه یا با شماره 60902492 و 96 تماس بگیرند.
وی در رابطه با آمار ولادتها و فوتیها گفت: بیش از 98 درصد آنها در موعد مقرر 10 و 15 روز ثبت میشود و از ابتدای سال تا پایان آبانماه یک میلیون و 532 هزار و 988 ولادت و 224 هزار و 171 مورد فوتی ثبت شده است.
سخنگوی سازمان ثبتاحوال کشور گفت: میانگین سن متوفیان کشور 63 سال است که این میانگین برای زنان 66 و برای مردان 61 سال است، این در حالی است که میانه سن متوفیان 72.5 سال است، یعنی نیمی از متوفیان کشور در زمان فوت سنی، بیش از میانه هستند.
ابوترابی با اشاره به اینکه ازدواج و طلاق بخش عمدهای از آمارهای سازمان را تشکیل میدهند، گفت: از مردادماه امسال اعلامیههای کاغذی از چرخه ثبت و اعلام ازدواج و طلاق حذف شده و به صورت برخط به پایگاه منتقل میشود.
وی تصریح کرد: در 7 ماهه امسال 102 هزار و 81 طلاق به ثبت رسیده و 448 هزار و 945 ازدواج نیز در این مدت ثبت شده است.
سخنگوی سازمان ثبتاحوال کشور گفت: در مورد ازدواج و طلاق باید به تغییرات ساخت سنی، جمعیت و تحولات اجتماعی و فرهنگی توجه شود، بنابراین مقایسه این موارد در دو بازه مختلف بدون این موارد، درست نیست. همچنین تعداد ازدواج با توجه به واقعیتهای جمعیتی ایران و گذار متولدان دوره انفجار جمعیتی دهه 60 از سن ازدواج از سال 90 تاکنون روندی کاهشی داشته است؛ یعنی کاهش سالانه به طور متوسط 5 درصد ازدواج ثبتشده نسبت به سال قبل.
ابوترابی ادامه داد: اما در مورد طلاق، با توجه به تشکیل خانوادههای جدید در هر سال، بر تعداد افراد در معرض طلاق افزوده میشود، بنابراین روند افزایشی این آمار نشانگر بحران طلاق نیست. در سال 90 نرخ طلاق 1.9 رویداد به ازای هر یکهزار نفر بوده، اما امسال به 2.1 نفر رسیده است.
وی ادامه داد: روند صعودی میانگین سن مردان و زنان در اولین ازدواج در کشور اهمیت دارد که از سال 91 تا 94 به میزان یک سال برای مردان و 0.8 سال برای زنان افزایش یافته است که این افزایش سن در تهران برای مردان 1.8 و برای زنان 1.7 بوده است.
ابوترابی ادامه داد: در شش ماهه ابتدای سال 2 میلیون و 500 هزار جلد شناسنامه صادر شده که 67 درصد آن برای افراد بالای 15 سال بوده است؛ در نیمه اول سال نیز 15 هزار و 457 نفر نام خود را تغییر داده که یکهزار و 335 مورد آن با حکم قضایی بوده است.
وی گفت: 41 هزار و 313 نفر نیز نام خانوادگی خود را تغییر دادند و عمدتاً مربوط به حذف نام مکان، پیشوند و پسوند نامناسب بوده است.
سخنگوی سازمان ثبتاحوال کشور گفت: 6 هزار و 532 کارت شناسایی ملی نیز برای ایرانیان خارج از کشور صادر شده که 5 هزار و 510 نفر از آنها اقدام به ثبت ولادت فرزندان خود و 550 فوتی نیز به ثبت رسیده است.
ابوترابی گفت: در حال حاضر جمعیت کشور تا این لحظه 80 میلیون و 481 هزار و 759 نفر است و نسبت جنسی، 195 پسر به ازای 100 دختر است.