به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، عرقيات يكي از پرطرفدارترين شكلهاي استفاده از گياهان دارويي است. در ايران ده ها نوع نوع گياه وجود دارد كه عرق گيري شده و به صورت طبي مورد استفاده قرار ميگيرند.
عرقيات طبي، اسانس هاي گياهي يا داروهاي معطري هستند كه به آب اضافه مي شوند و ميتواند گيرندههاي عصبي بويايي را تحريك كرده و بر روند ساخته شدن هورمونها، درجه حرارت و سوخت و ساز بدن، سطح هورمونهاي استرس و جنسي، سامانه دفاعي بدن، افكار و رفتارهاي عاطفي و جسماني تاثيربگذارند.
اين مواد معطر با تحريك مغز و ترشح انتقال دهندههاي عصبي موجب پديد آمدن حالات رواني خاصي در انسان ميشود و احساس سلامت، سرخوشي، خوشنودي و خرسندي را به وجود ميآورند. مصرف عرقيات ميتواند استرس شده و تا حدودي درد را كاهش داده و موجب تعادل عاطفي شود. از جمله عرقيات پرمصرف ميتوان به گلاب، عرق نعنا، عرق بهارنارنج و عرق بيدمشك اشاره كرد.
عرقيات گياهي از نسبتي تنگاتنگ با طب سنتي و بومي كشورمان برخوردار است و به همين دليل همزمان با افزايش ميل مردم به طب سنتي، مصرف عرقيات گياهي نيز در كشور رو به افزايش گذاشته است.
جمال قويتي از مردم خونگرم دزفول و يكي از توليد كنندگان موفق عرقيات گياهي در كشور است. او كه پيشتر راننده ماشين سنگين بوده است، پس از دست دادن كاميونش به كار توليد عرقيات گياهي روي آورده و حالا پس از 3 سال تلاش يك كارگاه بزرگ توليد عرقيات گياهي راه اندازي كرده و براي 8 نفر هم به صورت مستقيم اشتغالزايي كرده است.
جمال قويتي درباره نحوه آشنايي اش با عرصه توليد عرقيات گياهي، مي گويد: «تا 4 سال قبل راننده كاميون بودم اما نتوانستم قسط هاي ماشين را پرداخت كنم و كاميون را از دست دادم. مدتي بيكار بودم و شرايط زندگي مساعدي نداشتم تا اينكه يكي از دوستان از من دعوت كرد كه وارد عرصه توليد عرقيات شوم اما هيچ سرمايه اي نداشتم و كار را هم بلد نبودم. او به من گفت فقط با 3 ميليون تومان مي توانم كار توليد عرقيات را شروع كنم و خودش توليد عرقيات را به من ياد خواهد داد.»
او مي افزايد: «در آن مقطع هيچ پول و سرمايه اي نداشتم. ناچار شدم طلاهاي همسرم را بفروشم و به اين وسيله 3 ميليون تومان سرمايه بدست آوردم و يك دستگاه عرق گيري كوچك به ارزش 2 ميليون تومان خريدم. كار را با توليد عرق نعناع شروع كردم. با كشاورزان دزفول صحبت و آن ها را متقاعد كردم نعناع را به صورت اماني به من بفروشند تا پس از فروختن عرقيات، پول محصولات را به آن ها بازگردانم.»
جمال قويتي خاطرنشان مي كند: «به مرور سود خوبي حاصل شد و كار را گسترش دادم. با استفاده از وام خوداشتغالي بسيج سازندگي ابتدا يك واحد 300 متري براي كارگاه اجاره و 2 نفر را استخدام كردم. امروز متراژ كارگاهم به 1000 متر مربع رسيده اما باز هم با كمبود فضا مواجهم. 8 كارگر را هم در استخدام دارم و 10 دستگاه بزرگ عرق گيري در اختيار دارم. در حال حاضر 90 نوع عرقيات گياهي را به ميزان 1 ميليون ليتر در سال توليد مي كنم و از روند پيشرفت و سوددهي كار بسيار راضي هستم. در سال گذشته فقط 500 تن نعناع از كشاورزان خريدم و عرق آن را توليد كردم.»
اين توليد كننده موفق درباره علت موفقيت خود، مي گويد: «كار عرق گيري، پيچيده و حساس است. من بارها شكست و ضرر را تجربه كردم تا به كيفيت مطلوب رسيدم. بازار عرقيات در كشور مطلوب است و مردم هم طي سال هاي اخير به مصرف عرقيات روي خوش نشان داده اند. اما مهمترين عامل فروش خيلي خوب محصولات من، كيفيت بالا، خالص بودن عرقيات و نيز قيمت تمام شده پايين و منصفانه است. سال گذشته از فروش محصولات تقريبا 200 ميليون تومان سود خالص نصيبم شد.»
جمال قويتي با تقاضاهاي زيادي از عراق و تركيه براي صادرات محصولات كارگاهش رو به روست. او كه سخت پيگير ثبت نشان تجاري (برند) محصولاتش است، در مقام قياس بين شغل قبلي و شغل فعلي اش، مي گويد: «كار رانندگي ماشين هاي سنگين در آمدي پايين دارد و در عين حال خطرناك است. يك راننده هميشه از خانواده خود دور است و هر لحظه ممكن است همه چيزش را در معرض نابودي ببينيد. امروز كه براي 8 نفر شغل ايجاد كرده ام و به 8 خانواده نان مي رسانم بسيار خوشحالم. در كنار خانواده ام هستم و درامد مناسبي دارم، در كل شرايطم قابل قياس با گذشته نيست و خدا را به اين خاطر بسيار شاكرم. البته در كنار اين، مشاغل زيادي هم به صورت غير مستقيم ايجاد شده است، خريد محصولات از كشاورزان دزفولي و خوزستاني كمك زيادي به آن ها كرده است.»