به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ولی الله سیف در جلسه شورای اداری استان کرمانشاه اظهار داشت: همه تقاضاهایی که به سمت ما می آیند نمیتوانند جواب مثبت بگیرند و این واقعیت است. واقعیت این است که نظام بانکی ما دچار تنگنای مالی است اگر این مشکل هم وجود نداشت و نظام بانکی شاداب و آماده و با ظرفیت اینکه بتواند صد درصد منابعی که جذب می کند تسهیلات بدهد یکی از شاخص های کاری نظام بانکی است. چند درصد از منابعی که تزریق کرده می تواند چرخه واسطه گری را طی کند و حمایت کند به عنوان تسهیلات اقتصاد.
سیف گفت: آن بخش هایی که قفل می شود و گیر میکند و میچرخد آنها از این صد درصد سپرده کنار می روند، بخش عمده ای از منابع که در نظام بانکی ما جمع شده به تدریج متوقف شده و تبدیل به دارایی های منجمد و سمی شده است و ظرفیت نظام بانکی ما محدود شده است و اگر این هم نبود محدود نیست.
وی افزود: عقل حکم می کند و تدبیر اقتضا میکند که از این منبع محدود استفاده بهینه کنیم و در آن فعالیتهایی بکار بگیریم که میتواند بازده بیشتری برای اقتصاد داشته باشد و منجر به اشتغال بیشتر و تولید شود و محصولاتی تولید کند که با استقبال خریدار و بازار مناسب برخوردار باشد. در اوایل سال در یکی از جلسات ستاد اقتصادی که با حضور دکتر روحانی تصمیم گرفتیم و به سمتی رفت که اثر بخش نظام بانکی را زمینه ای برای آن ایجاد کند که بتواند تسهیلاتش را درست استفاده کند و آن هم طرح رونق تولید و حمایت از بنگاه های کوچک و متوسط بود.
رئیس بانک مرکزی ایران در ادامه بیان کرد: روز اول بنا شد که ۱۶ هزار میلیارد تومان، ۷۵۰۰ تا، متعاقب آن من اعلام کردم نظام بانکی محدودیتی در این رابطه ندارد و این جزو اولویت اول نظام بانکی کشور است. الان ۲۱ هزار واحد از این ظرفیت استفاده کردند رقمی که استفاده شده نزدیک به پانزده هزار میلیارد تومان است.
وی اظهار کرد: این فعالیت یک ویژگی متفاوت دارد زیرا یکی از دیدگاهها برای رشد اقتصادی این است که ما باید سراغ واحدهای کوچک و متوسط و با بنگاه های بزرگ برویم. ویژگی عمده بنگاه های کوچک و متوسط شامل مهمترین آن بردن تحرک و جنب و جوش و مخصوصا اشتغال در اقصی نقاط کشور است و یکی از مسائل کوچ جمعیت است روستاهای ما روز بروز تخلیه می شوند مناطق به یمن مرکز استان و مرکز استان به سمت مرکز کشور.. این بنگاه ها کوچک و متوسط این ظرفیت را دارند که پراکندگی جمعیت کشور و هر جایی که هموطن ما زندگی می کند بتواند شغل ایجاد کند و برای او فعالیت اقتصادی تامین کند و از این بابت واحد ظرفیت بسیار بالایی برای اقتصاد کشور مخصوصا با متغیر ها و مشخصات اقتصاد ما که یکی از بحث های جدی آن بیکاری است.
سیف اظهار داشت: یکی از افتخارات دولت یازدهم این است که ظرف سه سال گذشته هر سال هفتصد هزار شغل ایجاد کرد و این خیلی نادر است و کشوری را پیدا نمی کنید که بتواند در یک سال هفتصد هزار شغل ایجاد کند. در کنار هفتصد هزار شغل که ایجاد کرده حجم بیشتر از این از جمعیت خارج از تقاضای ما وارد بازار کار شده است. ظرفیت تولید شغل در کشور نمیتواند نامحدود باشد خوشبختانه در سه سال گذشته از این ظرفیت خوب استفاده شده.
وی بیان کرد: حجم تسهیلات اعطایی نظام بانکی ما در نه ماهه سال ۹۵ میزان ۳۴۸ هزار میلیارد تومان بود بخشی از این وام ها تمدید هستند اماحداقل ۴۰ درصد آن تسهیلات جدید است. که این ۴۰ درصد معادل ۱۴۰ هزار میلیارد تومان می شود جناب رازانی از استانداران با انگیزه و پر تلاش ما هستند، در این دستور العمل هایی که به مجلس داده شده گفته بنگاه های کوچک و متوسطی که از یک ویژگی هایی برخوردار باشند شامل میشوند اگر چک برگشتی داشتن اشکال ندارد، زیر ۲۵ درصد سهم آورده هستند اشکال ندارد و... اولویت این است که چرخه تولیدش را به حرکت در بیاورد همزمان هم بنشینند مذاکره کنند و تعیین تکلیف کنند موارد مبهم و مشکل دار. گفته بودیم در هیچ استانی تا پایان سال ۹۵ واحدی نماند که این ویژگی ها را داشته باشد و نظام بانکی به او تسهیلات ندهد.
رئیس بانک مرکزی ایران گفت: این مطالب به سرپرست بانک ملی ابلاغ شود و خواهش میکنم بررسی کنند ببینند این مبالغی که کار گروه تصویب کرده به بانک ها ابلاغ شدند، این حق را به بانک دادیم، بشدت این وسواس وجود داشت که هم دولت مراقبت کنیم تجربیات غلط گذشته تکرار نشود
وی افزود: در گذشته طرح های زودبازده را داشتیم طرحی داشتیم اشتغال به سه میلیون تومان در دولت قبل، آن اوایل تجربه های غلطی بود برای ما هیچ چیز به جا نگذاشت الا مانده های معوق آن هم قرار نبوده ما اقدام کنیم. عنوان شد که ۳۰ درصد از واحدهای فعال در شهرک صنعتی فعال هستند و آن دهم با ۴۰ درصد ظرفیت این اشکال دارد ۱۰۱۰ واحد کوچک و متوسط داریم که دویست و چهل واحد آن راکد است یعنی بیست و چهار درصد الان ۵۰ واحد آن فعال شده که می شود ۱۹۰ و حدودا ۱۹ درصد.
سیف بیان کرد: این واحدها بررسی شوند که آیا مشکل فقط در خط تولید است با نقدینگی لازم دارد تا به حرکت در بیاد. اگر رسیدیم به اینکه تسهیلات بانکی اثر بخش است قرار نیست تولیدی انجام بشود و محصولی تولید شود که بازار ندارد میشود تولید زیان انباشته. اگر با سرمایه در گردش مشکل حل می شود قطعا بانک ها حمایت می کنند، همکاران بانکی در کار گروه تسهیل و رفع موانع تولید بحث شود. ما منابع ارزشمند موجود خود را داریم هدر می دهیم و به واحدی می دهیم که نمیتواند خلق ارزش کند.
وی در ادامه گفت: اگر شما به این جا رسیدید که این واحد از خط تولید افتاده و اینقدر کهنه شده که دیگر نمی توان از آن همان فعالیت قبلی را انتظار داشت. سرمایه گذارش باید به فکر عوض کردن خط تولیدش باشد. هیچ بانکی راضی نیست مطالبات معوق باشد سودی به آن اضافه شود و.... البته بی دقتی همکارانم می تواند در ضرر و زیانی که بانک می کند تاثیر بگذارد.
سیف بیان کرد: کار گروه تسهیل و رفع موانع تولید باید جایی بشود که وسواس داشته باشد که منابع بانکی ما اثربخش استفاده شود، اگر کسی مطالباتی ایجاد کرده و به نظام بانکی بدهی دارد و دارد و نمی دهد کمک بشه به بانک که آن تسهیلات برخورد نیازمند داده شود و اینطوری اقتصاد ما به حرکت دراید.
وی اضافه کرد: بخش عمده دستاوردهای دولت نشأت گرفته از استقبال و امیدی است که مردم نسبت به آینده پیدا کردند سال اول ما اقدام خاصی نکرده بودیم تورم به خاطر این انتظار مثبتی که در مردم ایجاد شده بود یک فضای مناسب را ایجاد کرد، آرامشی که ایجاد شد، کسی فکر نکند بانک مرکزی کرد، واقعا انتظارات مثبت مردم بود که آن شرایط را ایجاد کرد و همان انتظارات مثبت در طول این سه سال و نیم استمرار داشته است.
سیف گفت: ما در تحریم مجبور شدیم به دلیل بسته شدن همه ارتباطات کارگزاری، خدمات مورد نیاز بازرگانی کشور را به تدریج به سمت شبکه های صرافی هدایت کنیم اما اکنون فضا طوری است که این فرآیند باید به نظام بانکی بازگردد. ارائه خدمات در نظام بانکی به تجارت خارجی دیدگاه های مثبتی دارد اولا هزینه کمتری دارد، ریسک پایین تری دارد، چه فضای متفاوتی وجود دارد. ما در گذشته در شرایط تحریم گروه که می شود حداقل ۱۵ درصد هزینه ما در تجارت خارجی کاهش پیدا کرده و وقتی در نظام بانکی می آید دیگر چنین چیزی نیست.
وی افزود: این فرآیند باید از صرافی ها به نظام بانکی برگردد شبکه صرافی نهادی است که دارند خدماتی را عرضه می کنند در فضای با ثبات و سالم اقتصادی. صادرات نفت در برجام به راحتی دو برابر شد. من میدیدم دکتر ظریف در آن اتفاق ها چه روحیاتی داشتند با چه فشارهای عصبی این موانع پشت سر گذاشته شد ایشان به عنوان چهره ای خدوم و خدمتگزار در تاریخ کشور نامش ثبت می شود.
سیف افزود: یکی از بحث هایی که ما در سایه مدیریت درست اقتصاد کشور برای ما حاصل شد و توانست ما را با همه کشورها متمایز کند بحث شوک نفتی بود که حاصل شد توطئه بزرگی در کار بود. هدف اصلی آن اقتصاد ما بود. همه جا را تهدید کرد اما اقتصاد ما براحتی از کنار آن گذشت هیچ اثری در جامعه ما نگذاشت. نرخ ارز ونزوئلا متلاشی شد و تورمش سه رقمی.