گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو -سیدمصطفی موسوی نژاد: «در ذهنم حل مشکلات محرومین بوده است. مثلاً مشکلات هزار روستا را کاملاً حل کنید. چقدر خوب است هزار نقطه آباد شود یا هزار مدرسه در کشور ساخته شود، این دستگاه را برای این کار آماده کنید.» مقام معظم رهبری خطاب به دکتر مخبر، رییس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره(
بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) یکی از نهادهای پرتلاش کشور است که در پیشانی فعالیتهای خود، به توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی و خودکفایی مردمِ مناطق محروم و هموطنانی که مجالی برای بروز استعدادهای خود نداشتهاند، میپردازد. این بنیاد فعالیت در زمینه توانمندسازی اقتصادی، ایجاد اشتغال پایدار و کارآفرینی، انجام امور زیربنایی و عمرانی، توسعه فضاهای آموزش و فرهنگی – مذهبی، توسعه فضاهای بهداشتی و درمانی و کمک به ارتقای سطح سلامت مردم و ارایه خدمات بیمهای، مالی و حمایتی را در مناطق محروم و کمتر توسعهیافته در رأس برنامههای خود قرار داده است.
كمك به توانمندسازي اقتصادي و کارآفرینی در مناطق کمتر توسعهیافته
تاکنون مشارکت بنیاد برکت با کارآفرینان در 300 طرح توانمندسازی اقتصادی در ۳۱ استان كشور با سرمایهگذاری بیش از 54 هزار و 860 میلیارد ریال تحقق یافته است. اقدامی که ثمره آن ایجاد فرصت شغلي پايدار براي بیش از 180 هزار نفر بهطور مستقیم و غیرمستقیم است.
بنیاد برکت با سرلوحه قرار دادن سیاست عدم تصدیگری و عدم ماندگاری، تاکنون از 150 طرح خارج شده و سهام خود را به کارآفرینان محلی واگذار کرده است.
اجرای طرحهای زیربنایی، ساخت مدارس، مساجد، مراکز فرهنگی – مذهبی، مسکن محرومین، بیمارستان، مراکز بهداشتی و درمانی و ...
بنیاد برکت به اجرای طرحهای زیربنایی و عمرانی، ساخت مدرسه، مسجد، مراکز فرهنگی- مذهبی، مسکن محرومین، بیمارستان و مراکز بهداشتی و درمانی اهتمام ویژهای داشته و به احیا و آبادانی مناطق کمتر توسعهیافته کمک شایانی نموده است. بر این اساس تفاهمنامه و قرارداد اجرای 24 هزار و 710 پروژه با اعتباری بالغ بر 11 هزار میلیارد ریال منعقد شده است.
مدارس برکت
برنامه ساخت و تجهیز یکهزار مدرسهی برکت در مناطق محروم، از جمله اقدامات ماندگار بنیاد برکت است. تاکنون قرارداد ساخت یکهزار مدرسه با 5 هزار و 500 کلاس درس و اعتباری بالغ بر 4 هزار و 250 میلیارد ریال عملیاتی گردیده، تا بیش از 140 هزار دانشآموز در یکهزار و 500 روستا بتوانند در مدارس استاندارد، ایمن و مجهز به تحصیل بپردازند.
مساجد و مراکز فرهنگی - مذهبی
در زمینه ساخت و تجهیز مساجد، اماکن و زیرساختهای فرهنگی–مذهبی تاکنون قرارداد ساخت 800 مسجد، حسینیه، خانه عالِم، حوزه علمیه و دارالقرآن با اعتبار 800 میلیارد ریال توسط بنیاد برکت در مناطق محروم کشور منعقد شده که 605 واحد آن، از جمله 450 مسجد به بهرهبرداری رسیده است.
مسکن محرومین
بنیاد برکت قرارداد ساخت 21 هزار و 500 واحد مسکن ایمن و استاندارد را با اعتباری بالغ بر 6 هزار و 450 میلیارد ریال در مناطق روستایی و کمتر توسعهیافته سراسر کشور با مشارکت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در دست اجرا دارد و تاکنون بیش از 4 هزار و 200 خانواده واجد شرایط خانهدار شدهاند.
لازم به توضیح است که مبلغ 800 میلیارد ریال از اعتبار اختصاصیافته، مستقیماً از سوی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) تأمین و از طریق بنیاد برکت پرداخت میشود.
حوزه سلامت
تکمیل و ساخت 11 بیمارستان با ظرفیت یک هزار و دویست تخت در شهرهای محروم ده استان کشور با اعلام نیاز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از جمله اقدامات حوزه سلامت و بهداشت و درمان است که با مجموع اعتباری بالغ بر 2 هزار و 280 میلیارد ریال و سهم یک هزار و 100 میلیارد ریالی بنیاد برکت در حال انجام است. تاکنون بیمارستانهای گرمسار، مینودشت، میانه، درگز و فردوس افتتاح و به بهرهبرداری رسیدهاند.
همچنین با ساخت 42 مرکز و خانه بهداشت و احداث 88 مرکز جامع سلامت، بیش از 520 نقطه روستایی تحت پوشش خدمات درمانی قرار میگیرند. این در حالی است که تفاهمنامه احداث دو مرکز جامع سرطان سطح سه در سال 1395 با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز منعقد شده است.
طرح سلامت الکترونیک
ارایه خدمات سلامت الکترونیک در مناطق محروم، طرحی برای پایش و ارتقای سلامت مردم این مناطق است. تاکنون در ۵ شهرستان پاوه، زهک، کلیبر، اسکو و لِنده بیش از 350 هزار نفر در قالب ۲۰ خدمت با اعتباری بالغ بر 600 میلیارد ریال تحت پوشش این طرح قرار گرفتهاند.
طرح برکت خانواده
طرح برکت خانواده با هدف تحکیم بنیان خانواده و رشد جمعیت، از طریق پوشش هزینههای درمان ناباروری زوجهای کمبضاعت ساکن مناطق محروم کشور با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اجرا میشود و نتیجهی آن شناسایی 4 هزار و 250 زوج بوده که 2 هزار 800 زوج در غربالگری اولیه انتخاب و 1800 زوج با اعتباری بالغ بر 100 میلیارد ریال تحت درمان قرار گرفتهاند.
خدمات بیمهای، مالی و حمایتی
در طرح بیمه برکت250 هزار فقره انواع بیمهنامه، حدود 460 هزار نفر از مردم 1438روستای مناطق محروم تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند.
در زمینه ارایه خدمات مالی و حمایتی نیز به عنوان بخشی از اقدامات حوزه ارزشآفرینی اجتماعی تاکنون 2 هزار و 600 میلیارد ریال اعتبار برای اعطای وام قرضالحسنه به بیش از 45 هزار نفر از نیازمندان مناطق محروم توسط بانکهای وابسته، 100 میلیارد ریال برای تحت پوشش قرار دادن 20 هزار یتیم، 250 میلیارد ریال کمک بلاعوض برای تأمین داروی 44 هزار بیمار صعبالعلاج کمبضاعت و 60 میلیارد ریال برای اهدای یکهزار و 565 دست جهیزیه به زوجهای کمبضاعت اختصاص یافته است.
ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) در نتیجه اقدامات محرومیتزدایی خود از طریق بنیاد برکت، جمعیتی حدود 4 میلیون و 200 هزار نفر را در 4088 روستا، 693 بخش و 322 شهرستان در 31 استان کشور، تحت تأثیر خدمات ارزشآفرینی اجتماعی قرار داده؛ به طوریکه نیازهای 2 هزار روستا را بهطور کامل و نیازهای بیش از 2 هزار روستای دیگر را بین 50 تا 75 درصد برطرف نموده است.
از بنیاد برکت به عنوان مجموعهای توانمند با برکتی بنیادین یاد برده میشود که در ابعاد اجتماعی-اقتصادی توانسته است در کشور طرحهای بسیار موفقی را اجرایی کند. شاید کسی باور نکند که این مجموعه عظیم، فقط و فقط با نیرویی حدود 50 نفر در حال فعالیت است و این چنین توانسته است تحولاتی اساسی و بنیادین در حوزههای مختلف بهوجود آورد.
تولیدات دارویی گروه دارویی برکت
گروه دارویی برکت نیز از جمله بخشهای مهم ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) به شمار میرود که فعالیتهای قابلتوجهی در حوزه اجتماعی داشته است. از جمله مهمترین تولیدات و اقدامات این گروه میتوان به این موارد اشاره کرد:
1- پروژه تولید ماده اولیه آنتیبیوتیک از سلول زنده
آنتیبیوتیکها بزرگترین گروه دارویی حوزه سلامت و درمان هستند. هم اکنون در این پروژه سالانه 1300 تن پنیسیلین جی از سلول زنده تولید میشود. ارزش این کار در زمینههای پیشگیری و کنترل بیماریهای عفونی و حملات میکروبی قابل لمس است. کل سرمایهگذاری در این پروژه بالغ بر 1200 میلیارد ریال بوده و در این پروژه 250 نفر به شکل مستقیم و 2500 نفر بهطور غیرمستقیم مشغول به کار شدند.
اهمیت تولید پنیسیلین و آنتیبیوتیکها را شاید بتوان در مورد عراق بیشتر درک کرد. وقتی این کشور از سوی آمریکا تحریم دارویی شد، نیم میلیون کودک عراقی به دلیل کمبود آنتیبیوتیک جان خود را از دست دادند.
2- تولید داروهای ضدسرطان
داروهای ضدسرطان، سومین داروی پرمصرف دنیا است و طبق روندی که وجود دارد تا سال 2018 پرمصرفترین داروی دنیا خواهد شد. در سال 92، مصرف داروهای ضدسرطان در ایران 570 میلیارد تومان بود، که از نظر ارزشی 83 درصد آن وارد کشور میشدند. داروی سینادوکسوزوم امروز به دست گروه دارویی برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) با یک سوم قیمت داروی خارجی تولید شده است. هماینک جمهوری اسلامی ایران بزرگترین تولیدکننده داروی ضدسرطان در خاورمیانه است. بومیسازی داروهای ضدسرطان سالانه حداقل 45 میلیارد تومان صرفهجویی در هزینههای درمانی بیماران را در پی داشته است. حجم سرمایهگذاری در این بخش 861 میلیارد ریال بوده که باعث ایجاد اشتغال 160 نفر نیروی متخصص شده است.
3- پروژه سلول درمانی
سلول درمانی كه يكي از پيشرفتهترين رويكردهاي درماني در جهان به شمار ميرود با هدف تجاریسازی تحقيقات متخصصان پژوهشگاه رویان از طریق تشکیل شرکت دانشبنیان و اجرای پروژههای مشترک تحقیقاتی دنبال میشود و برای اولین بار با تلاش گروه دارویی برکت، پنج فرآورده سلول درمانی در معالجه هر چه تخصصیتر بیماریهای قلبی، آرتروز زانو و پوست وارد بازار کشور و منطقه شده است.
4- داروهای پپتیدی
پروژهی تولید داروهای پپتیدی با بهرهگیری از فناوریهای بسیار پیشرفته و با هدف تأمین نیازهای داخلی کشور، طراحی شده و در حال اجراست. سالانه بیش از 2000 میلیارد ریال از این گروه دارویی وارد کشور میشود. این گروه از داروها در درمان بیماریهای صعبالعلاج نظیر MS، بیماریهای خونی و سرطان کاربرد فراوانی دارند. هم اینک دو محصول از دسته داروهای پپتیدی در این پروژه به مرحلهی تولید رسیده و وارد بازار شده است.
5- احداث شهرک دارویی
این شهرک صنعتی - دارویی با مساحتی بالغ بر 200 هکتار و با سرمایهگذاری بیش از 3 هزار میلیارد ریال، مختص تولید داروهای هایتک است. در این شهرک زیرساختهای اساسی برای شرکتهای دارویی و سایر ملزومات جانبیشان مهیا شده است.