به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست هفتگی خود با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا جمهوری اسلامی ایران از تلاش های مسکو برای بهبود روابط ایران و عربستان استقبال خواهد کرد؟ گفت: هر تلاشی که برای منطقه سازنده و مفید باشد می تواند مورد استقبال ما قرار گیرد.
وی در خصوص خبرهایی مبنی بر اینکه مواضع کشورهای اروپایی نسبت به برجام تغییر کرده است نیز گفت: مواضع اروپا و اتحادیه اروپا نسبت به برجام روشن است آنها بخشی از برجام هستند و طیفی از کشورهایی به حساب می آیند که در تفاهمات ایران حضور داشتند.
قاسمی با اشاره به اینکه کسی در اروپا خواهان فشار بر ایران نبوده است، تصریح کرد: برعکس اروپایی ها علاقه مند به افزایش همکاری و توسعه و تامین روابط خود با جمهوری اسلامی هستند و شاهد این مدعا افزایش رفت و آمدهای کشورهای اروپایی به جمهوری اسلامی ایران است.
مذاکرات ایران و عربستان پیرامون موضوع حج مثبت پیش رفته است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص مذاکرات ایران با عربستان در خصوص از سرگیری اعزام حجاج ایرانی به این کشور نیز گفت: مسئولیت مذاکره با عربستان در خصوص حج به عهده سازمان حج و زیارت و وزارت امور خارجه در این خصوص نقشی ندارد.
وی تصریح کرد: تا آنجا که من در جریان هستم مذاکرات مثبت و سازنده پیش رفته است و برای داشتن مکانیزمی در ایام حج مذاکرات پیش رفته است و سازمان حج و زیارت نیز در زمان مقتضی نتایج را اطلاع رسانی خواهد کرد.
مسئله حج ارتباطی به روابط دیپلماتیک ایران و عربستان ندارد
وی در خصوص روند مذاکرات ایران و عربستان پیرامون مسئله حج گفت: ریز این مذاکرات و نتایج حاصل از آن را سازمان حج و زیارت که مسئول مستقیم این مذاکرات بوده است اعلام خواهد کرد اما بحث حج هیچ ارتباطی به روابط دیپلماتیک ایران و عربستان ندارد و دستورالعمل سازمانی که تعیین شده سازوکارهای لازم را برای حضور حجاج مشخص کرده لذا بنده از هر نوع پیش داوری دوری می کنم و در نهایت منتظر اتمام مذاکرات و اعلام نتایج حاصله از سوی سازمان حج و زیارت خواهیم ماند.
قاسمی در خصوص موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص بحرین و اتهامات این کشور به جمهوری اسلامی مبنی بر دخالت در امور سایر کشورها نیز گفت: مواضع ایران در خصوص بحرین کاملا مشخص است و دولت بحرین به جای پردازش به فراکنی و ایجاد مشکل برای مردم نیازمند رویکرد جدیدی است بهتر است این کشور به جای امنیتی کردن، راهکارهای سیاسی و تعامل و مذاکره را در پیش بگیرند.
امیدوارم دولت بحرین با خرد لازم با موضوع شیخ عیسی قاسم برخورد کند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص حکم دادگاه شیخ عیسی قاسم نیز گفت: در مورد دادگاه وی اطلاع کافی ندارم اما امیدوارم دولت بحرین با خرد لازم با این موضوع برخورد کند.
قاسمی در خصوص نشست آستانه گفت: تحولات آستانه و ژنو مسیر خود را طی می کند و تلاش هایی برای برگزاری نشست آستانه طی روزهای آینده وجود دارد که باید منتظر ماند و نتایج آن را دید.
وی در خصوص جزییات دیدار اردوغان، روحانی در حاشیه اجلاس پاکستان گفت: اجلاس اکو و سفر روحانی و حضور سران ده کشور در پاکستان فرصتی فراهم آورد که بعد از مدت ها و برای اولین بار پس از کودتای ترکیه با تقاضای طرف ترک دیدار بین روحانی و اردوغان صورت پذیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی این ملاقات را مهم ارزیابی کرد و افزود: این ملاقات سازنده و تاثیرگذار بود و صراحتا آخرین تحولات ومطالبی که بین دو کشور به وجود آمده بود در خصوص آن بحث و بررسی شد و تفاهماتی حاصل شد که این تفاهمات به معنی حل و فصل تمام مسائل نیست اما نقش دیدار این دو نفر در برهه کنونی قابل توجه بود.
قاسمی در خصوص مسائل دو جانبه دو کشور نیز گفت: روابط دو کشور مسیر خود را طی می کند و دیدار اخیر دیداری به جا و به هنگام بود. به هر حال طرفین از همکاری موجود در بحث آستانه و موضوع سوریه اظهار رضایت کردند وتفاهم داشتند این همکاری می تواند برای دو کشور در بحث سوریه استمرار یابد.
وی در خصوص اتفاقات مرزی و برخوردهایی که با مسافرین ایرانی به هنگام سفر به ترکیه می شود گفت: این موضوع مسئله جدیدی نیست متاسفانه پس از کودتای ترکیه این اتفاقات رخ می دهد ما شهروندان خود را به احتیاط توصیه کردیم و دستورات لازم را به سفارت خانه ها و کنسولگری ها ابلاغ کردیم البته خبرها حکایت از این دارد که با عوامل خاطی برخورد شده اما این برخورد کافی نیست و طرف ترک موظف است امنیت بیشتری برای هموطنان ما به وجود آورد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه به کسانی که قصد سفر به ترکیه را دارند توصیه کرد بهتر است از ناوگان هوایی استفاده کنند تا مرزهای زمینی و ابراز امیدواری کرد با درایت مسئولین ترکیه این موارد تکرار نشود.
قاسمی در خصوص خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و تاثیر آن بر روابط ایران و انگلیس گفت: ما روابط طبیعی با لندن خواهیم داشت و وضعیت انگلیس و پروسه خروج آن از اتحادیه اروپا به خود آنها مربوط است.
وی در خصوص سفر روحانی به سه کشور آفریقای جنوبی، الجزایرو اوگاندا نیز گفت: در خصوص این سفرها بحث هایی صورت گرفت و پیش بینی هایی انجام شد که این سفر برای قبل از نوروز انجام شود اما با توجه به عدم هماهنگی های لازم این سفر به فرصت دیگری موکول شد تا در آینده نزدیک با فراهم آمدن مسائل تشریفاتی این سفر عملیاتی شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص روابط ایران و مصر نیز گفت: مصر کشور مهمی در جهان عرب و اسلام است و هر دو کشور ایران و مصر در حد دفتر حافظ منافع با یکدیگر در ارتباطند.
قاسمی ابراز امیدواری کرد بتوان بر مسائل موجود فایق آمد و بهبود نسبی را در روابط برقرار کرد.
وی تصریح کرد: اما روابط همواره دو سویه است و باید مجموع شرایط در دو پایتخت فراهم شود که بتوان گام های لازم برای نزدیکی روابط برداشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص مصاحبه روز گذشته ظریف و برداشت برخی رسانه ها مبنی براینکه وی برای حضور در دولت احتمالی آتی روحانی اعلام آمادگی نکرده است گفت: در این مصاحبه از ظریف در مورد آینده سوال شده بود که او گفته برای صحبت در مورد اینده خوب است و تصمیمات مربوط به آینده را در همان زمان خواهیم گرفت اما برخی علاقه مند بودند با شیبی که درکلمات به وجود می آورند یک سوژه روز برای خوانندگان خود پیدا کنند.
قاسمی افزود: آنچه ظریف اشاره کرد هیچ ارتباطی با آنچه منعکس شد ندارد ظریف به عنوان دیپلمات حرفه ای می داند در چه زمانی و چگونه باید صحبت کند این بحث در جلسات همیشه مطرح بوده اما وی هیچ گاه به طور مشخص به این موضوع پاسخ نداده و موضوع را به آینده موکل کرده است.
وی در خصوص لیست افرادی که در تحریم وجود دارند نیز گفت: ما در حوزه برجام و سایر حوزه ها و تحریم هایی که برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعلام شده است ساز و کارهای خود را داشتیم به لحاظ ارائه لیست و دیگر اقدامات از این رو در لحظه مناسب اخذ تصمیم شده است که در صورت ضرورت اعلام خواهیم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص بیانیه ضد ایرانی مالزی و عربستان نیز گفت: عربستان با درآمدهای نفتی و مشکلات عدیده ای که در منطقه با آن دست و پنجه نرم می کند تا حدی احساس بدگمانی دارد و تلاش در برخی کشورها به عمل می آورد که یک نوع اجماع علیه ایران ایجاد کنند.
قاسمی این اقدامات عربستان را مسئله جدیدی ندانست و یادآور شد: این اقدامات عمدتا ابتر یا عبث است و هزینه زیادی برای مواضع ضد ایرانی است.
وی تصریح کرد: عربستان تلاش کرد در حاشیه دیدارهای خود با مالزی بیانیه ای بر علیه ایران تنظیم کند که فکر می کنم خیلی نباید به آن توجه کرد و بهتر است کشوری مثل مالزی گرفتار برخی بدخویی ها نباشد و بتواند نقش مثبت خود را در بین کشورهای مسلمان ایفا کند همان طور که این نقش را در اجلاس سازمان کنفرانس اسلامی در مورد مسلمانان میانمار ایفا کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه با توصیه به عربستان تاکید کرد: به شما توصیه می کنم کمتر در مورد این مسائل هزینه کنید و به این منظور نیاز نیست خیلی هزینه خود را خالی کنند چون در حقیقت نوعی آب در هاونگ کوبیدن است.
قاسمی در مورد سفر وزیر خارجه عربستان بعد از 14 سال به عراق و تاثیر آن بر روابط ایران و عراق گفت: بعد سال 2003 این سفر اولین سفری بود که عربستان به عراق صورت گرفت.
وی تاکید کرد: روابط ایران و عراق با ثبات است و تحت تاثیر این گونه سفرها قرار نمی گیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: ما با عراق به عنوان یک همسایه خوب روابط خود را ادامه خواهیم داد و این نوع اقدامات مایه نگرانی نیست چون عمق روابط تهران و بغداد عمیقتر از این مسائل است.
وی در خصوص خرید هواپیماهای سوخو از روسیه نیز گفت: روابط ایران و روسیه روابط خوبی است و ما در هیچ حوزه ای محدودیت نداریم و در بسیاری از حوزه های وارد بحث های سنگین نهایی با روس ها شدیم.
قاسمی ادامه داد: در خصوص بحث هواپیماهای غیر نظامی مباحثی بین دو کشور مطرح است که در زمان لازم اطلاع رسانی خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص سفر مقامات بلند پایه آذربایجان به ایران نیز گفت: حجم روابط ایران و آذربایجان در شأن دو کشور نیست و با توجه به اینکه این دو کشور فاصله زیادی با یکدیگر ندارند خیلی از اقلام می تواند با مزیت های نسبی بیشتری به این کشور انتقال یابد.
وی بحث راه آهن را بحث مهم بین دو کشور دانست و یادآور شد: با تکمیل راه آهن چابهار این روند همکاری بین دو کشور ادامه خواهد یافت و امیدواریم که منطقه در خط سیر استحکام بازرگانی و ارتباط سیاسی قرار گیرد.
قاسمی در خصوص حضور چین در بحث مذاکرات پیرامون مسئله سوریه که در حال حاضر با حضور سه کشور ایران ترکیه و روسیه پیگیری می شود نیز گفت: مواضع چین در این خصوص روشن است در مورد آستانه دیدگاه های مختلفی مطرح بود در اواسط این نشست ها دوستان برخی کشورها علاقه مند بودند این دایره را وسیع تر کنند که با مخالفت روبرو شد چون این استدلال مطرح بود که در ابتدای کار هرچه تعداد کشورها افزایش یابد میزان تفاهمات کاهش می یابد لذا تا رسیدن به یک نقطه مشترک ادامه کار با همین سه کشور یعنی ایران روسیه و ترکیه کافی است البته این به معنای آن نیست که سایر کشورها برای حضور در این نشست ابراز علاقه نکردند از این رو چین هم می تواند به این مسیر بپیوندد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص پیشروی ارتش عراق در موصل نیز گفت: بحث موصل دشواری های خود را دارد تا اینجا دولت مرکزی به خوبی حرکت کرده و رفتار خود را تنظیم نموده است و پیشروی های خوبی داشته لذا امیدواریم بتواند با همین درایت ادامه مسیر دهد و موصل از لوث تمامی تروریست ها پاک شود و عراق به کشوری امن و باثبات تبدیل شود.
وی اراده جدی در دولت بغداد را تحسین کرد و گفت: جامعه جهانی باید این اراده را به عنوان کشوری که در راه مبارزه با تروریسم تلاش می کند کمک و حمایت کند.