به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه انگلیسی «فایننشل تایمز» در مطلبی نوشت: در حالی سرمایه گذاران خارجی مشتاق سرمایه گذاری در ایران بعد از توافق هستهای این کشور با قدرتهای جهانی هستند که سرمایه گذاران آمریکایی به خاطر اعمال محدویتهای واشنگتن بر رقیب دیرینهاش در خاورمیانه، از دسترسی به ایران محروم ماندهاند. این در حالی است که سرمایه گذاران خارجی از وجود 59 پروژه توسعه نیافته در ایران در سال 2016 و به ارزش 12 میلیارد دلار خبر دادند که بیش از مقدار اعلام شده در 6 سال قبل بوده است.
بر اساس این گزارش، ایران در حالی در کش و قوس جذب سرمایه در سالهای اخیر برآمد که تحریمهای بینالمللی تقریبا سرمایه گذاری مستقیم خارجی در این کشور را غیر ممکن نمود و این موجب شد تا بخش بسیاری از زیرساختها و صنایع ایران با مشکل مواجه شوند.
البته این روند در ژانویه 2016 با رفع تحریمهای سازمان ملل متحد و اروپا بر ایران بابت برجام تغییر یافت و حتی ساعاتی بعد از لغو تحریمها «حسن روحانی» رییس جمهور ایران در مجلس این کشور گفت که سیاست اصلی دولت بعد از توافق هستهای جذب سرمایههای خارجی، توسعه صادارت غیر نفتی، استفاده بهینه از ارزهای خارجی است و رشد اقتصاد پایدار نیاز به سرمایه گذاری سنگین خارجی دارد.
فایننشل تایمز با اشاره به سرمایه گذاری و تلاش ایران جهت ارتقاء زیر ساختهای انرژی و عزم شرکتهای اروپایی و آسیایی برای سهم بردن در بزرگترین بازار خاورمیانه با جمعیتی جوان و فرهیخته که 60 درصد آنها زیر سی سال هستند، نوشت: سرمایه گذاری آمریکاییها در ایران تقریبا غیرممکن شده است.
بر این اساس، آمریکا بر اساس برجام تحریمهای ثانویه که به طور کلی شامل افراد و نهادهای غیر آمریکایی میشد را رفع کرد اما بیشتر تحریمهای یک جانبه واشنگتن بر افراد و نهادهای آمریکایی بابت فعالیت با ایران کماکان پا برجاست و در این بین تنها شرکت بوئینگ استثنا بود و به آن اجازه داده شد با شرکت هواپیمایی «ایران ایر» برای ارسال 80 هواپیما به ارزش 16.6 میلیارد دلار به توافق برسد.
بر اساس این گزارش، به غیر از چندین استثنا هیچ نشانهای وجود ندارد که آمریکا تحریمهای باقی مانده تنبیهی بر این کشور را که از سال 79 میلادی و بعد از پیروزی انقلاب بابت حمایت ایران از تروریسم و توسعه موشکهای بالستیک تحمیل کرده را رفع نماید.
این نشریه انگلیسی در خاتمه نوشت: سرمایه گذاری در ایران شاید افزایش یابد اما راه طولانی تا عادی شدن روابط تجاری و دیپلماتیک این کشور با غرب باقی مانده است.