به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو در تحلیلی نوشته است: برغم اظهارات تند "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا و مباحثاتی که در حزب جمهوری خواه در باره تعیین سیاست شدیدالحن تر در برخورد با ایران، مقامات روسی بعید می دانند که آمریکا از توافقنامه هستهای گروه «1+5» و ایران خارج شود و هر نوع تلاشی برای اعمال تحریمها ضدایرانی در شورای امنیت سازمان ملل نیز از طرف روسیه بلوکه خواهد شد. این مطلبی است که منبع خبری این روزنامه در وزارت امور خارجه روسیه بیان کرده است.
روز گذشته نخستین نشست نمایندگان کشورهای عضو گروه «1+5» ( روسیه، آمریکا، فرانسه، انگلیس، چین و آلمان) و جمهوری اسلامی ایران، بعد از آغاز به کار دولت "دونالد ترامپ" در وین برگزار شد. نمایندگان بلندپایه این کشورها در پایتخت اتریش گردهم جمع شدند تا روند اجرای برنامه جامع مشترک هستهای (برجام) را مورد بررسی قرار دهند.
این نشست در شرایط نه چندان مساعدی برگزار شد، برای اینکه در آستانه این نشست دونالد ترامپ اعلام کرد که آمریکا قصد دارد در خط مشی دولت قبلی در مورد برخود با برنامه هستهای ایران تجدیدنظر کند. وی برجام را توافقنامهای «فاجعه آمیز» نامیده است.
روسیه و چین مانع از هر اقدامی در شورای امنیت میشوند
یک دیپلمات آگاه به اوضاع در وزارت امور خارجه روسیه به این روزنامه گفت که مقامات مسکو تردید دارند که دولت آمریکا به این تهدید عمل کرده و از توافق هستهای با ایران خارج شود. وی افزود: «ضمن اینکه هر نوع تلاش آمریکا برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل قطعا با مانع بزرگ مسکو و پکن مواجه خواهد شد. روسیه و چین اجازه نخواهند داد که در شورای امنیت چنین تصمیماتی اتخاذ شد.»
به گفته این دیپلمات، جزییات مسائل پیرامون ایران در دیدار "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه با " وان ایی" همتای چینی وی در آستانه (پایتخت قزاقستان) مورد بررسی قرار گرفته و مواضع دو کشور در این زمینه کاملا یکسان است.
پیش از این منابع خبری «ایزوستیا» در حزب جمهوری خواه آمریکا گفته بودند که کاخ سفید بطور جدی درصدد تجدید نظر در خط مشی دولت قبلی آمریکا در جهت گیری به سمت ایران است. ضمن اینکه این حزب نیز در بالاترین سطح در حال تهیه توصیه هایی در زمینه سیاست آتی آمریکا به دولت ترامپ است که تا سه ماه آینده به تصویب خواهند شد، چرا که بسیاری از اعضای حزب جمهوری خواه بر این عقیده هستند که توافقنامه هستهای که اوباما در سال 2015 با ایران امضاء کرده، به نفع آمریکا نیست.
برجام منافع همه طرفین را تامین کرده است
این در حالی است که "ولادیمیر وارونکوف" نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی مستقر در وین که نمایندگی کشورش در کمیسیون مشترک برجام را برعهده داشت، معتقد است که برنامه جامع مشترک هستهای یک سند بین المللی بسیار مهم است، برای اینکه نه تنها تاکنون نشان داده است که بسیار موثر بوده، بلکه منافع همه طرفهای شرکت کننده در آن را نیز تامین می کند.
در شورای فدراسیون روسیه (سنای) روسیه نیز بر اهمیت برجام تاکید کرده اند. "ولادیمیر جباروف" معاون اول رئیس کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون در این باره گفته است: «توافقنامه هستهای با ایران از اهمیت منحصر به فردی برخوردار است. با این وجود این واقعیت را نمی توان از نظر دور داشت که امکان خارج شدن دولت آمریکا از آن، بخاطر مواضع ضدایرانی مقامات آن بعید نیست، ولی واشنگتن قطعا شتاب زده در مورد چنین اقدام خطرناکی تصمیم گیری نخواهد کرد.»
این در حالی است که مقامات کاخ سفید نیز اعلام کردند که تصمیم گیری در مورد چگونگی جهت گیری واشنگتن به سمت ایران، حداقل تا سه ماه آینده مورد بررسی قرار می گیرد.
سناتور روس افزوده است: «در حال حاضر که برجام، بعنوان یک توافقنامه بین المللی در حال اجراست و تمام طرفهایی که زیر این سند را امضاء کرده اند، باید به تعهدات خویش در قبال آن پایبند باشند.»
به گفته وی، البته دونالد ترامپ همواره تمایلات منفی نسبت به جمهوری اسلامی داشته و حتی در زمان مبارزات انتخاباتی، آن را پنهان نمی کرد. ضمن اینکه در دولت جمهوری خواه وی نیز سیاستمدارانی دارای تمایلات تند کار می کنند که تعداد آنها کم نیست. بنابراین شنیدن اظهارات تند علیه ایران، از سوی مقامات واشنگتن مسئله تعجب آوری نیست.
متحدان آمریکا در اروپا هم از برجام حمایت میکنند
"ولادیمیر یوسییف" کارشناس برحسته نظامی روس نیز گفته است: «به عقیده من آمریکا دست به چنین اقدامی نزده و باعث شکست برجام نخواهد شد، برای اینکه برجام، توافقنامهای چندجانبه است و خوشبختانه حتی متحدان آمریکا در اتحادیه اروپا نیز بشدت از آن حمایت می کنند. ضمن اینکه روسیه و چین هم مخالف هر نوع اقدامی که به برجام آسیب برساند، هستند و هر تلاشی در این راستا در شورای امنیت از سوی آنها بلوکه خواهد شد.»
یوسییف با یادآوری اینکه، اظهارات شدیدالحن ترامپ و اعضای مهم دولتش، صرفا برای اعمال فشار سیاسی بر ایران بیان می شود، افزود: «البته این مسئله بعید نیست که آمریکا بخواهد برای اعمال فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی، تحریمهای جدید یکجانبهای را علیه این کشور اعمال کند، هرچند مسلما راه موثری برای حل و فصل این مسئله نخواهد بود، ضمن اینکه مقامات تهران سالهاست نشان داده اند که واهمهای از اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا ندارند.»