به عقیده تحلیلگران، تحریم های سعودی علیه قطر و تلاش های ترامپ برای جلوگیری از ورود شرکت های خارجی به میادین نفت ایران هدف واحدی را دنبال می کند و آن ایجاد فضا برای ورود پرقدرت آمریکا به بازار انرژی جهان است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به رغم موضع کاخ سفید که میگوید توافق هستهای ایران ممکن است در دولت ترامپ از هم بپاشد، مقامات ایرانی همچنان در حال تشویق شرکتهای نفتی چند ملیتی برای ورود به صنعت انرژی این کشور هستند.
امیرحسین زمانی نیا، در حاشیه کنفرانس نفتی استانبول گفت: «دستان ما پر است... ما فکر میکنیم وضعیت برای ورود شرکتهای نفتی بین المللی به ایران به اندازه کافی عادی است.»
شرکت توتال فرانسه اخیرا متعهد شده که یک میلیارد دلار در پروژه توسعه میدان گازی پارس جنوبی ایران سرمایه گذاری کند، اما این سرمایه گذاری توسط یک شرکت بزرگ اروپایی در ایران همچنان یک استثناست و به یک رویه معمول تبدیل نشده است. زیرا اگر دولت آمریکا از توافق هستهای خارج شود، شرکتهای خارجی ممکن است در معرض تحریمهای دولت آمریکا قرار گیرند. این مسئله سبب میشود تا با وجود مرتفع شدن موانع حقوقی همکاری با تهران، اشتیاق برای توسعه منابع نفتی ایران پایین باشد.
از سوی دیگر، موضع گیریهای کاخ سفید به شکل گیری این باور در عربستان کمک کرده که ریاض توانسته یک متحد کلیدی علیه قطر برای خود دست و پا کند.
در حالی که آمریکا تلاش دارد صادرات نفت خود را افزایش دهد، و در حال نزدیکتر شدن به جایگاه بزرگترین صادر کننده ال ان جی جهان است، بستن دست و پای قطر، به عنوان بزرگترین صادر کننده کنونی گاز مایع جهان و تحریم ایران به عنوان یک صادر کننده مهم نفت، میتواند به پیشبرد طرح «تسلط آمریکا در بازار انرژی جهان» کمک بیشتری بنماید.»
از این رو به عقیده تحلیلگران سیاسی تحریمهای سعودی علیه قطر از یک سو و تلاشهای ترامپ برای ممانعت از ورود شرکتهای خارجی به میادین نفت ایران از سوی دیگر هدف واحدی را دنبال میکند و آن ایجاد فضا برای ورود پرقدرت آمریکا به بازار انرژی جهان است.
البته ایران ممکن است بتواند سرمایه هایی را از کشورهای چین، هند و روسیه برای تامین مالی پروژههای انرژی خود جذب نماید، اما آمریکا هر آن ممکن است توافق هستهای را پاره کند و نگرانی از این مسئله شرکتهای اروپایی را از صنعت انرژی ایران دور نگه میدارد.