روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی با استناد به اقدامات اخیر «دونالد ترامپ» علیه ایران و بررسی اظهارات کارشناسان نشان داد که واشنگتن در حال نقض برجام است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» با انتشار یک نوار ویدئویی، گزارش کرد که واشنگتن برجام را نقض کرده است.
در ابتدای این گزارش آمده است، روز دوشنبه هفته گذشته، آمریکا مجدداً تبعیت ایران از مفاد برجام را مورد تأیید قرار داد، اما آیا خود واشنگتن، از برجام تبعیت میکند؟
این گزارش سپس به سخنان چند روز قبل سخنگوی کاخ سفید در خصوص تلاشهای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا علیه ایران اشاره کرد که گفته بود: «وی (ترامپ) در گفتوگو با چندین تن از رهبران کشورهای خارجی، آنها را ترغیب کرده بود که برای قطع بودجه و حمایتهای ایدئولوژیکی و قلمرویی تروریستها با یکدیگر وارد همکاری شویم».
این سخنگوی کاخ سفید تصریح کرد: «و تجارت با کشورهای حامی تروریسم به ویژه ایران را متوقف کنیم».
نیویورکتایمز با اشاره به این سخنان سخنگوی کاخ سفید تصریح کرد، درهمین یک کنفرانس خبری که بعد از نشست بزرگترین اقتصادهای جهان موسوم به گروه ۲۰ (G۲۰) در هامبورگ، برگزار شد، «هاکابی سندرز» سخنگوی کاخ سفید احتمالاً آشکارا اعتراف کرده است که آمریکا برای اولین بار به توافق هستهای ایران و ۱ + ۵ پایبند نبوده است.
طبق توافق هستهای، آمریکا و دیگر کشورهای عضو ۱ + ۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) از دنبال کردن سیاستهایی خودداری میکنند که به طور مستقیم و ناخوشایند بر عادی شدن روابط تجاری با ایران تأثیر منفی میگذارد.
این گزارش سپس به اظهارات «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران درباره عدم پایبندی آمریکا به برجام اشاره کرد که گفته بود: «وقتی کاخ سفید چند روز پیش اعلام کرد که رئیسجمهور ترامپ از حضور خود در نشست گروه ۲۰ هامبورگ برای منصرف کردن رهبران جهان از تعامل با ایران استفاده کرده است، این در واقع نقض پایبندی به روح و مفاد برجام است».
نیویورکتایمز همچنین به اظهارات اخیر «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه درباره نقض برجام توسط آمریکا نیز اشاره کرد که گفته است: «وضعیتی به وجود آمده است که اقدامات یا انفعال آمریکا، با ذات برجام در تضاد است و با مفاد و روح برجام ناسازگار میباشد».
طبق این گزارش، توافق هستهای، زمینه را برای از سرگیری تجارت ایران و غرب فراهم کرده است. شرکت آمریکایی بوئینگ، در بهار سال جاری میلادی قرارداد ۳ میلیارد دلاری فروش هواپیما با هواپیمایی «آسمان» ایران منعقد کرد.
بنا بر این گزارش، در ماه ژوئن نیز، صادرات نفت ایران به غرب به بالاترین حد خود از زمان لغو تحریمهای این کشور رسید.
این گزارش ویدئویی سپس اینگونه ادامه داد، با اینحال، کمپین دونالد ترامپ در واقع صفآرایی علیه برجام بود.
ترامپ در رقابتهای انتخاباتی خود در خصوص توافق هستهای با ایران گفته بود: «هرگز در زندگی خود، هیچ توافقی به بیکفایتی توافقی که با ایران صورت گرفت را مشاهده نکردم. هیچ وقت».
نیویورکتایمز با اشاره به اینکه ترامپ مخالف سرسخت برجام بود، ادامه داد که بنابراین ترامپ به دنبال راههایی برای به چالش کشیدن ایران از طریق وضع تحریمهایی است که طبق آن شرکتهایی را هدف قرار دهد که در برجام به آن اشارهای نشده است و این شرکتها در برنامههای نظامی و سایبری مشارکت دارند و آمریکا میگوید که این شرکتها در ترویج تروریسم سهیم هستند.».
نیویورکتایمز با اشاره به تمامی این موارد ادامه داد، سؤالی که مطرح است این است که آیا انتقاد از ایران در حین نشست گروه ۲۰ با هدف نشانه گرفتن نهادهای تجاری بوده است که تحت حفاظت برجام میباشند یا خیر.
«دانیل جانیر» استاد حقوق بین الملل در دانشگاه «آلاباما» در این خصوص توضیح داد: «برجام یک استثناء کلی برای تروریسم و هرچیز دیگری قائل نشده است بنابراین ترغیب رهبران گروه ۲۰ به عدم تعامل و تجارت با ایران ظاهراً عدم پایبندی آشکار به بند ۲۹ برجام است».
بند ۲۹ برجام تأکید میکند که آمریکا و دیگر کشورهای عضو ۱ + ۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) از دنبال کردن سیاستهایی خودداری میکنند که به طور مستقیم و ناخوشایند بر عادی شدن روابط تجاری با ایران تأثیر منفی میگذارد.
این گزارش سپس در پایان نتیجهگیری کرد که بعید است که عدم پایبندی آمریکا به برجام، تاوانهای قریبالوقوعی برای ایران به همراه داشته باشد، اما اگر در نهایت برجام را به طور کلی از بین نبرد، مذاکرات آتی میان ایران و آمریکا را بدتر میکند.