رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: کمک به شرکت های دانش بنیان و کیفی سازی آموزشی در برنامه های دانشگاه آزاد اسلامی برای ادامه روند کاری قرار دارد.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، فرهاد رهبر روز دوشنبه در جلسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شواری اسلامی که به منظور ارائه برنامه های دانشگاه آزاد و ایجاد تفاهم در راستای تعیین تکلیف رشته محل های دانشگاه آزاد برگزار شد، افزود: دانشگاه آزاد اسلامی دارای امکانات متعددی نظیر آزمایشگاه های مجهز و غیره است که می تواند به شرکت های دانش بنیان کمک کند.
وی افزود: در این میان نیروی انسانی نیز جز سرمایه های کشور تلقی می شود لذا با تلفیق ظرفیت های این دانشگاه و نیروی انسانی موجود می توان توجه ویژه ای به شرکت های دانش بنیان داشت.
**کمک به شرکت های دانش بنیان از طریق شهرک های فناوری آزاد (شفا)
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه طرح کمک به شرکت های دانش بنیان از طریق شهرک های فناوری آزاد (شفا) در دستور کار این دانشگاه قرار دارد، اظهار کرد: براین اساس منابع مالی طرح های ریسک پذیر صاحبان ایده و امکانات مورد نیاز برای تولید محصولات شرکت های دانش بنیان فراهم می شود؛ در این بین تلاش خواهد شد با استفاده از ظرفیت های کنونی محصولات تولیدی را به سمت تجاری سازی سوق دهیم.
وی با یادآوری اینکه درآمد شهریه دانشگاه آزاد اسلامی بنا به دلایل مختلف کاهش یافته است و 180 واحد این دانشگاه دچار ضرر شده اند، ادامه داد: اگر بنا باشد روش کنونی را ادامه دهیم باید این واحدها را تعطیل کنیم لذا به دنبال راه های جایگزین درآمد و متنوع سازی منابع درآمدی هستیم. یکی از راه های منابع درآمدی جذب دانشجویان خارجی خصوصا از کشورهای همسایه و مسلمان است.
**کیفی سازی آموزشی در دستور کار دانشگاه آزاد است
رهبر با اشاره به اینکه کیفی سازی نیز از دیگر اقدامات در دستور کار دانشگاه آزاد است، افزود: خوشبختانه در این راستا واحدهای دانشگاه موفقی در خارج از کشور وجود دارد که می تواند در سایر کشورها نیز گسترش یابد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه امروزه برخی رشته ها متناسب با نیازهای جامعه نیست، تصریح کرد: براین اساس باید به سمت ایجاد بین رشته ای ها متناسب با مزیت های نسبی هر منطقه حرکت کنیم، آموزش های مهارتی نیز از دیگر نیازهای جامعه است که در دستور کار دانشگاه آزاد اسلامی قرار دارد.
رهبر همچنین در خصوص اختلافات پیش آمده بین دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم گفت: در خصوص تعیین تکلیف کد رشته محل های دکترا هم اکنون هیچ مشکلی وجود ندارد و از وزارت علوم انتظار داریم این رویه تعامل را در خصوص تعیین تکلیف کد رشته محل های کارشناسی ارشد نیز در دستور کار داشته باشد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه 700 کد رشته محل توسط وزارت علوم تأیید شده که نیاز است توسط این وزارتخانه به صورت رسمی اعلام شود، افزود: در این بین 700 الی 800 کد رشته محل دیگر باقی می ماند که می توان نسبت به بررسی آن ها اقدام کرد.
وی با اشاره به اینکه نمی توان به یکباره تعداد زیادی از کد رشته محل های دانشگاه آزاد را حذف کرد، ادامه داد: هم اکنون دانشجویان بسیاری در واحدها دانشگاهی سراسر کشور در حال تحصیل هستند لذا حذف به یکباره بروز مسائل اجتماعی را در پی خواهد داشت.
**جذب 6 هزار هیات علمی در راستای ارتقاء کیفیت بخشی در دانشگاه آزاد
رهبر با اشاره به اینکه هم اکنون 80 هزار عضو هیات علمی در کل کشور وجود دارد که از این میان 32 هزار و 500 عضو هیأت علمی متعلق به دانشگاه آزاد است، خاطرنشان کرد: هم اکنون بسیاری از فارغ التحصیلان مقطع دکترا بیکار هستند لذا در راستای افزایش کیفیت آموزشی می توان با همکاری وزارت علوم 6 هزار نفر از این افراد را در این دانشگاه جذب کرد.
**قانون سال 67 در خصوص تایید رشته محلهای دانشگاه آزاد لغو نشده است
همچنین رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، با یادآوری اینکه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گذشته جلسه ای را با حضور مسئولان دانشگاه آزاد و وزارت علوم برای تعیین تکلیف رشته محل های دانشگاه آزاد برگزار کرده بود، گفت: بر خلاف تصمیم اتخاذ شده در کمیسیون موضوع مذکور رفع نشد لذا استعلامی از سوی دانشگاه آزاد از معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی در راستای قانون سال 67 مصوب مجلس صورت گرفت که براساس آن معاونت مذکور اعلام کرد این قانون منتفی نشده است.
محمدمهدی زاهدی با بیان اینکه مسوولان وزارت علوم در این راستا عنوان کردند که قوانین گذشته به دلیل تصویب قوانین جدید لغو شده است، افزود: براین اساس طرح دو فوریتی در مجلس آماده شده بود که با مشورت های صورت گرفته مقرر شد این موضوع در صحن علنی مطرح نشود تا از طریق ایجاد فضای تعاملی بین دو مجموعه مسئله مذکور رفع شود.
**اعتراض وزارت علوم به شورای انقلاب فرهنگی به نحوه انتخاب عضو کمیته سه نفره دانشگاه آزاد
همچنین معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه ضمن تاکید بر اینکه مدیریت جدید دانشگاه آزاد اسلامی باید به دنبال ایجاد کیفیت بخشی آموزشی باشد، گفت: نمی توان برای دریافت مجوز ایجاد یک رشته در دانشگاه تهران به سراغ شورای گسترش وزارت علوم رفت اما برای دانشگاه آزاد اسلامی کمیته سه نفری تشکیل داد.
محمد روشن با یادآوری به اینکه در آخرین تغییر اساسنامه دانشگاه آزاد صراحتا عنوان شده برای ایجاد رشته جدید باید به شورای گسترش وزارت علوم مراجعه شود، گفت: در این بین وزارت علوم در خصوص نحوه انتخاب نماینده ای برای حضور در کمیته سه نفره دانشگاه آزاد طی نامه ای به رئیس شورای انقلاب فرهنگی نظر خود را ارائه کرد که جواب آن به صورت محرمانه دریافت شده است.
**93 درصد رشته محل های مقطع دکتری دانشگاه آزاد تایید شد
در ادامه معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه از میان دو هزار و 296 رشته محل دانشگاه آزاد در مقطع دکتری دو هزار و 136 رشته محل براساس خوداظهاری دانشگاه آزاد مجوز دریافت کردند، گفت: اگر بنا بود معیارها و شاخص ها به طور دقیق اعمال شود این میزان کاهش می یافت لذا 93 درصد رشته محل های دانشگاه آزاد در مقطع دکتری مورد تایید قرار گرفت و هم اکنون ظرفیت تحصیل 9 هزار نفر در این مقطع وجود دارد.
مجتبی شریعتی نیاسر با اشاره به اینکه از میان هفت هزار و 365 رشته محل حدود 6 هزار رشته محل در مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد مجوز دریافت کرده است، اظهار کرد: 80 درصد رشته محل های دانشگاه آزاد در مقطع کارشناسی مورد تأیید قرار گرفت و هم اکنون ظرفیت تحصیل 118 هزار نفر در این مقطع وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه همه زیرنظام های آموزشی باید یکپارچه شود و طبق قانون عمل کند، تصریح کرد: مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مکررا در خصوص توسعه تحصیلات تکمیلی تأکید داشتند اما به کیفیت نیز اهمیت دادند لذا شاخص های کیفی در دانشگاه آزاد باید مورد توجه بیشتر قرار بگیرد.
**دانشگاه آزاد باید به سمت جذب دانشجوی خارجی حرکت کند
در ادامه حبیب الله دهمرده عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی باید به سمت جذب دانشجوی خارجی حرکت کند، گفت: با توجه به ظرفیت های این دانشگاه باید پروژه های تحقیقاتی بیشتری توسط این مجموعه اجرایی شود.
وی تصریح کرد: نمی توان به یکباره واحدهای دانشگاهی را در شهرستان تعطیل کرد لذا باید به آن ها کمک کرد تا در حوزه آموزشی با افزایش کیفیت مواجه شود.
**ابهاماتی در خصوص تغییرات صورت گرفته در دانشگاه آزاد وجود دارد
محمود صادقی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اینکه ابهامات متعددی در خصوص تغییرات دانشگاه آزاد منطبق با موازن قانونی و اساسنامه دانشگاه وجود دارد که باید نسبت به رفع آن ها اقدام شود، گفت: افزایش کیفیت و ساماندهی رشته های دانشگاه آزاد باید در دستور کار قرار بگیرد؛ همچنین هرم هیأت علمی این دانشگاه نیز نیاز به اصلاح دارد.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی باید هماهنگی بیشتری با وزارت علوم در راستای ارتقاء کیفی آموزشی داشته باشد.
**لزوم تبیین مدل های جدید تأمین منابع مالی در دانشگاه آزاد
همچنین سید جواد ساداتی نژاد عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه کیفیت بخشی در حوزه آموزش یکی از دغدغه های اصلی آموزش عالی محسوب می شود، گفت: براین اساس باید با برنامه ریزی در جهت کیفی سازی رشته های دانشگاه آزاد قدم برداشت و نمی توان یک شبه مشکل را حل کرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش تعداد دانشجو دانشگاه آزاد اسلامی باید به دنبال مدل های جدید تامین منابع مالی باشد زیرا این دانشگاه یک سرمایه برای کشور محسوب می شود.
**تعامل و تفاهم دانشگاه آزاد و وزارت علوم در راستای تعیین تکلیف رشته محل ها
در پایان تعامل و تفاهم برای رفع مشکلات دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در راستای تعیین تکلیف رشته محل ها صورت گرفت.