در نشست هماندیشی نمایندگان تهران با مدیران ارشد صدا و سیما بر ضرورت تعامل نمایندگان تهران با سازمان صدا و سیما و همچنین تقویت بودجه این سازمان تأکید شد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ نشست هماندیشی مسائل و مشکلات استان تهران و سازمان صدا و سیما با حضور جمعی از اعضای مجمع نمایندگان تهران و برخی مدیران ارشد سازمان صدا و سیما صبح امروز دوشنبه (۱۷ مهرماه ۹۶) در محل مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
صادقی: در صدا و سیما آزادی بیان باید با رعایت موازین شرعی رعایت شود
در ابتدای این نشست، محمود صادقی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با استناد به اصل ۱۷۵ قانون اساسی اظهارداشت: در صدا و سیمای جمهوری اسلامی، آزادی بیان باید با رعایت موازین شرعی رعایت شود و این اولین رسالتی است که در قانون اساسی برای صدا و سیما تعیین شده است.
وی نشر افکار با رعایت موازین شرعی را یکی از اقدامات اصلی سازمان صدا و سیما عنوان کرد و افزود: این سازمان باید ضمن آزادی بیان به نشر افکار و اخبار و همچنین تضارب آراء بپردازد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: صدا و سیما در مقاطع مختلف افکار مختلفی داشته است که هرچه به سمت جلوتر میرویم این موضوع بیشتر میشود؛ اما متأسفانه در حال حاضر در صدا و سیما این امر معکوس شده و عرصه آزادی بیان کمتر و جناحیتر دیده میشود.
وی بر همین اساس اضافه کرد: نمایندگان تهران نسبت به انعکاس اخبار و پوشش مصاحبههای نمایندگان به ویژه مجمع نمایندگان تهران انتقاداتی دارند هرچند که این شبکه با شورای شهر تعامل خوبی برقرار کرده است. امیدواریم اگر ملاحظات سیاسی در همه شبکههای صدا و سیما سایه انداخته است حداقل در شبکه ۵ این موضوع رعایت شود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تأسیس ۴ دفتر نمایندگان تهران در حاشیه شهر از سوی مجمع نمایندگان عنوان کرد: این ظرفیت خوبی است تا صدا و سیما به ویژه شبکه ۵ ارتباط خوبی برای بیان و انعکاس مشکلات مردم برقرار کند به ویژه اینکه میتواند با این دفاتر ارتباط گرفته و کلیه موارد و مسائل مطرح شده در این دفاتر را پوشش دهد.
صادقی با انتقاد از وجود ۱۵۶ شبکه داخلی و خارجی در صدا و سیما تصریح کرد: طبیعی است که این همه شبکه بودجه کلانی میطلبد چرا به این تعداد زیاد شبکه تأسیس کنیم، اما کیفیت پایین باشد؟ قطعاً کیفیت بهتر از کمیت است که متاسفانه ما این کمیتگرایی را در همه جا میبینیم.
او در بخش پایانی سخنان خود عنوان کرد که انتظار میرود همانگونه که در برنامه ششم توسعه به عنوان مثال قید شده بود که در بخش کشاورزی یک شبکه مجزا مربوط به این بخش وجود داشته باشد در صورت لزوم برای سایر بخشها و نیازمندیها شبکه مجزا داشته باشیم.
مافی: برنامههای صدا و سیما باید بر محوریت اقشار مختلف جامعه باشد
در ادامه، پروانه مافی یکی دیگر از نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی ضمن تسلیت ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) اظهارداشت: سازمان صدا و سیما پس از انقلاب دچار تغییرات قانونی شد. بر این اساس این سازمان نمیتواند با خصوصی سازی در حوزهها وارد شود.
وی با بیان اینکه قوانین حاکم بر صدا و سیما ملاک عمل است، افزود: نحوه اجرای این قانون در بحث نظارت مورد نظر است و البته در این قوانین مطالب بسیار ارزشمند و کلیدی برای این سازمان بیان شده است.
مافی با استناد به ماده ۷ قانون اساسی عنوان کرد: سازمان صدا و سیما متعلق به تمامی جامعه است بنابراین باید محوریت اصلی بر اکثریت جامعه باشد.
وی ادامه داد: برنامههای صدا و سیما باید بر محوریت اقشار مختلف جامعه از جمله مستضعفان، کودکان، جوانان و گروههای مختلف پخش شود.
وی همچنین به ماده ۸ قانون اساسی نیز اشاره کرد و گفت: حرکت کلی سازمان صدا و سیما باید در جهت وحدت، الفت و انسجام هرچه بیشتر جامعه صورت گیرد همچنین ماده ۹ این قانون میگوید که صدا و سیمای جمهوری اسلامی زبان گویای ملت و چشم و گوش حساس ماست لذا باید مشکلات مردم را به گوش مسئولان برساند.
مافی با اشاره به اینکه صدا و سیما نباید تابع تفکر و سلیقه خاصی باشد، گفت: شبکه ۵ باید از نمایندگان تهران بخواهد که پاسخگو باشند برای مردم چه کردهاند، چرا به خاطر نگاههای شخصی و فردی از قانون عدول میکنیم.
مافی با بیان اینکه باید انتقاد پذیری در سازمان صدا و سیما گسترش پیدا کند، افزود: صدا و سیما ملک شخصی هیچکس نیست بلکه ملک نظام است که اگر این موضوع را یکطرفه کنیم تأسفبار خواهد بود بنابراین این سازمان باید به وظایف خود عمل کند.
سلحشوری: رادیو ارتباط خوبی با نمایندگان مجلس دارد
همچنین پروانه سلحشوری نماینده دیگر مردم تهران در مجلس شورای اسلامی طی سخنانی ضمن تشریح چگونگی و نحوه تعامل نمایندگان با صدا و سیما تصریح کرد: به این نکته که باید توجه کنیم که رادیو ارتباط خوبی با نمایندگان دارد و عملکرد آنها مطلوب است، این ما هستیم کمتر با رادیو ارتباط برقرار کنیم.
وی افزود: از شبکه استانی انتظار میرفت نسبت به ارتباط با نمایندگان فعالتر باشد.
وی با بیان اینکه همه معضلات، قانونی رفع نمیشوند، اضافه کرد: بسیاری از مشکلات موجود در کشور پایه اجتماعی دارند و این موضوع با ارتباط خوب صدا و سیما با نمایندگان مرتفع خواهد شد.
وی با بیان اینکه مردم حق دارند که بدانند و ببینند که نمایندگان آنها چه عملکردی دارند، افزود: اگر این سیاستگذاری بین نمایندگان و صدا و سیما تعریف و تعیین شود و از ظرفیت موجود استفاده کنند مثمر ثمر واقع میشود.
علیجانی زمانی: کلیه دستگاههای اجرایی باید به مجلس پاسخگو باشند
براساس این گزارش، محسن علیجانی زمانی نیز در سخنانی با انتقاد از اینکه متأسفانه به خاطر عملکرد برخی نمایندگان اکنون مجلس در رأس امور نیست، عنوان کرد: ما باید بتوانیم مجلس را به رأس امور ببریم بنابراین کلیه دستگاههای اجرایی باید به مجلس پاسخگو باشند و طبق ریلگذاری در آن حرکت کنند؛ بنابراین من فکر میکنم با آن نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم.
وی با بیان اینکه صدا و سیما میتواند در فرهنگ، امنیت، سیاست، اقتصاد و تقویت رابطه نظام و دولت نقش مؤثری ایفا کند، تصریح کرد: این سازمان باید مطالبات مردم را انعکاس دهد و همچنین دیدگاههای مختلف جریانات سیاسی را بازگو کند؛ اما متأسفانه به عقیده من صدا و سیما در سطح استانها هم نتوانسته است مطالبات مردم از جمله استان تهران را بازگو کند و مسائل را در حوزههای مختلف اقتصاد، فرهنگ و آسیبهای اجتماعی منعکس کند.
وی ادامه داد: کمتر شاهد هستیم که ۳۰ نماینده هفتهای ۲ روز به نقاط مختلف استان سفر کنند و پیگیر مسائل مختلف مردم باشند.
وی با اشاره به اینکه رابطه صدا و سیما و مجلس و حتی دستگاههای دیگر تنها در زمان بررسی بودجه نخواهد بود، گفت: ۷۷۰ هزار میلیارد تومان بودجه دستگاههای دولتی ما است، اما هیچ نظارتی در این رابطه صورت نگرفته است. نباید منابع کلان در اختیار یک دستگاه مشخص باشد و پس از آن ندانیم که مدیر آن دستگاه این بودجه را چگونه استفاده میکند.
وی با اعلام آمادگی نمایندگان به ویژه مجمع نمایندگان تهران برای ارتباط با سازمان صدا و سیما و برنامههای شبکه ۵ گفت: ما انتظار داریم این مسئله به صورت جدی پیگیری شود و از نمایندگان بخواهند که پاسخگو باشند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: بیشتر ارتباطها با نمایندگان به جهت جایگاه حقوقی آنهاست نه حقیقی که این حرکتی اشتباه است.
کیایی: روزانه بیش از ۲۵۰ خبرنگار در صحن علنی حضور پیدا میکنند
همچنین مهدی کیایی مدیرکل فرهنگی و روابط عمومی اداره اخبار مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی با ابراز تأسف از اینکه نمایندگان تهران در زمینه انعکاس و گزارش عملکرد خود کمتر دیده میشوند، اظهارداشت: سهم نمایندگان شهرستانها در صدا و سیما بیشتر از نمایندگان تهران است بنابراین باید برای بررسی گزارش عملکرد نمایندگان فرصت بیشتری داده شود.
وی بر همین اساس اضافه کرد: تصور این است که نمایندگان تهران تنها باید در موارد خاصی آن هم اظهار نظر سیاسی داشته باشند که این تصور غلطی است، نمایندگان مجلس نخبگان ملت هستند و دارای تخصصهای گوناگوناند، ولی متأسفانه فقط با تعدادی خاص از نمایندگان مجلس ارتباط گرفته میشود.
ضیایی با تاکید بر تعامل دوسویه جدیتر بین نمایندگان و سازمان صدا و سیما عنوان کرد که روزانه بیش از ۲۵۰ خبرنگار در صحن علنی مجلس حضور پیدا میکنند و این یک فرصت بینظیر است، ما هیچ محدودیتی برای خبرنگاران قائل نشدهایم لذا باید از این امکان بینظیر به درستی و هدفمند استفاده کرد.
وی همچنین با ذکر مثالی به عملکرد برخی خبرنگاران نیز انتقاد وارد کرد و گفت: ماجرای عکس با موگرینی موضوعی بود که گذشت و اتفاقی بود که افتاد و تمام شد، اما دامن زدن به این مسائل و تخریب جایگاه مجلس به نفع هیچ کسی نیست.
در بخش دیگری از این نشست فاطمه ذوالقدر نماینده مردم تهران نیز به اظهار نظر در رابطه با نحوه تعامل نمایندگان تهران با سازمان صدا و سیما پرداخت و گفت: نمایندگان باید بتوانند از ظرفیت صدا و سیما استفاده کنند.
وی افزود: متأسفانه بعضاً برخی خبرنگاران تنها از چهرههای برجسته و نمایندگان خاصی مصاحبه میگیرند، باید با دیگر نمایندگان و ما هم مصاحبه داشته باشند تا مطرح شوند.
در ادامه نیز شاهآبادی معاون صدای سازمان صدا و سیما طی سخنانی عنوان کرد: متأسفانه ما مقررات موجود را نمیبینیم که آنها را رعایت کنیم.
وی افزود: ما در این نشست قرار است که رو به جلو حرکت کنیم و سپاسگزار و تقدیرگر نمایندگان تهران باشیم به ویژه در خصوص دفاتری که در این بین برای بررسی مشکلات مردم تهران در سطح استان تأسیس شده است.
شاه آبادی ادامه داد: در رابطه با مباحثی که گفته شد که سازمان صدا و سیما جناحی عمل کند نیاز به توضیحات زیادی دارد که جلسهای مجزا در این بین میطلبد، اما باید گفت: سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی در این روزها فراجناحیترین دوره خود را طی میکند.
شاهآبادی همچنین تصریح کرد: این سازمان در ارائه برنامههای خود عملکرد فراجناحی خود را به منصه ظهور گذاشته است و ما قطعاً برای این صحبتها ادله داریم. به صورت جدی این سازمان بر رفتار قانون نگاه میکند به عنوان مثال ممکن است نمایندهای سمت مهمتری داشته باشد، اما نگاه مدیران صدا و سیما به صورت کلی بر فراجناحی بودن است.
وی ادامه داد: سازمان باید در مقابل تحولات جهانی و البته مسائل و مشکلات کشور مسئول باشد قطعاً مطالبی از ما خواسته میشود که در راستای منافع شخصی است، اما ما باید تابع قانون باشیم.
وی در پاسخ به سوال در انتقاد به تعداد زیاد شبکههای موجود در صدا و سیما گفت: اگر در این رابطه نقدی وجود دارد باید گفت: با توجه به ساختار قانون اساسی و یکپارچگی سازمان براساس نیازمندیها و حوزه آنها این شبکهها تشکیل شده است مانند ۷۰ شبکه استانی که قطعاً باید پاسخگوی نیازها باشد هرچند که ما اکنون با دهها درخواست تشکیل رادیوهای شهری مواجهیم بنابراین نگاه کمیتگرا در شبکه حاکم نیست چرا که این موضوع امری اجتناب ناپذیر است.
وی با انتقاد بر اینکه سازمان صدا و سیما امروز در حوزه بودجه با بحران جدی مواجه است، گفت: بودجه سال ۹۶ این سازمان حتی ۱۰ درصد هم بیشتر از سال ۹۵ نبوده است، این نشان دهنده چه رفتاری است؟ زمانی که نیازمند ۱۸۵ هزار میلیارد تومان حقوق هستیم و تنها ۱۲۰۰ میلیارد تومان بودجه به ما اختصاص پیدا میکند چه موضوعی را بیان میکند؟
وی با اشاره به حضور ۳۰۴ نمایندگان در بخشهای مختلف رادیویی در کشور گفت: البته برخی نمایندگان مسئولیت ریاست کمیسیونی دارند که ممکن است از ظرفیتهای خود استفاده نکنند، اما در هر صورت ما آماده پاسخگویی به سوالات و نکات در حوزه رادیویی هستیم.
براین اساس، مجید زینالعابدین مدیر شبکه ۵ صدا و سیما اظهارداشت: مشکل اساسی کار این است که ما باید زودتر گفتوگو و صحبت میداشتیم.
وی افزود: اگر اطلاعات ما نسبت به اقدامات طرفین کافی بود مشکلات ما به شکل دیگری در این جلسه مطرح میشد، در شبکه ۵ فرصت کافی برای حضور مسئولان و نمایندگان فراهم شده است.
مدیر شبکه ۵ با اشاره به سابقه ۲۲ ساله این شبکه گفت: عموماً سیاست شبکه بر این بوده است که موضوعات استانی مورد غفلت واقع نشود و در همین رابطه برنامههای خاصی مختص تهران ترتیب دادهایم بنابراین متناسب با گروه اختصاصی شبکه تهران، تعدادی برنامه مختص مسئولان است.
وی با بیان اینکه شبکه ۵ شبکهای با نگاه ملی و بومی تأسیس شده است، گفت: بنابراین این مأموریت دوگانه مختصات خاصی را تعریف کرده است لذا ما خوشحال میشویم که مشکلات و مطالبات را به ما انتقال بدهید، متاسفانه نوعی فضای ضد رسانهای در تهران حاکم است لذا نباید معطوف به یک موضوع خاص برنامهای پخش شود.
وی با اشاره به اینکه یکسری بیاطلاعیهای متقابلی وجود دارد که باعث میشود گلایهها بیشتر شود، افزود: ما عموماً از مراسمهای مختلف در این ایام پخش زنده داشتیم و با اقداماتی از این دست پذیرای حضور نمایندگان مجلس هم هستیم هرچند که در این رابطه اقداماتی داشتهایم که باید بیشتر شود.
وی با اشاره به حضور ۵۱ نماینده مجلس شورای اسلامی از جناحهای مختلف در شبکه ۵ گفت: ممکن است حضور بیش از حد مسئولان از جمله نمایندگان تهران گلایهمندیهایی را ایجاد کند.
در ادامه نیز معدنیکیا مدیر شبکه رادیویی تهران در سخنان خود گفت: در شبکه رادیویی تهران از اصناف، شبکههای مردم نهاد و همه اقشار استفاده شده است.
وی افزود: ما آمادگی لازم برای پاسخگویی نمایندگان در برنامههای خود را داریم همانگونه که ۸۶۰ ساعت تاکنون مسئولان مختلف در شبکه ما حضور داشتند با وجود بیش از ۶۰ نماینده در سطح استان تهران اگر بنا باشد برای هر ۶۰ نفر زمانی را تعیین کنیم باید روزانه فقط ۲ برنامه به این مسئله اختصاص یابد که موجب گلایه و خستگی بینندگان میشود.
در ادامه این نشست غلامرضا کاتب به ارائه سخنانی در این رابطه پرداخت و گفت: ما قطعاً قصد تخریب صدا و سیما را نداریم و شهادت میدهم که نگاه آقای علیعسگری رئیس سازمان صدا و سیما سیاسی نیست که اگر این موضوع وجود داشت قطعاً شفاف بیان میکردیم.
وی افزود: در مسائل سیاسی ممکن است همه ما نقدهایی را داشته باشیم، اما صرفاً باید با مسئول مربوطه این موارد را مطرح کنیم.
وی با اشاره به مصوبات جلسه مذکور عنوان کرد: ما هماهنگ میکنیم تا در مباحث کلان اگر نقدهایی وجود دارد حتماً انتقال دهیم و این ارتباط برای بیان برقرار شود؛ لذا اینگونه نیست که در استانها پوشش عملکرد نمایندگان بیشتر باشد.
وی با اشاره به اینکه صدا و سیما و همچنین رادیو بسیار علاقمندند که نمایندگان را در برنامههای خود دعوت کنند، گفت: باید در این رابطه برنامهریزی جدی صورت گیرد و بخشی از برنامههای مجلس نیز فرصت بیشتری داشته باشند.
در خاتمه نشست هم احسان قاضیزاده نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی به ارائه سخنانی درباره نحوه عملکرد صدا و سیما با مجمع نمایندگان تهران پرداخت و اظهارداشت: ما یک سال است که پیگیر برگزاری این جلسه بودیم.
وی افزود: نمایندگان میتوانند نقش مطالبهگر در سازمان صدا و سیما باشند، قطعاً نماینده مجلس با یک مقام سیاسی انتصابی فرق میکند چرا که جایگاه او برآمده از رأی مردم است و میتواند مطالبات مردمی را بهتر منعکس کند.
قاضیزاده ادامه داد: بهترین مطالبهگران خود نمایندگان هستند بنابراین همه تخصصها در مجلس میتوانند کمک کنند تا برنامهها منوط به ۴ نماینده مشخص نباشد.
وی بر همین اساس اضافه کرد: مقرر میشود از این پس در برنامههایی نظیر تهران ۲۰ تعداد ۳۰ نماینده تهران هرکدام هفتهای یک برنامه داشته باشند و پیرامون گزارش عملکرد خود به ارائه سخنانشان بپردازند.
قاضیزاده در خاتمه تصریح کرد که بسیاری از این مباحث و برنامهها قطعاً سیاسی نیست و اگر ارتباطها با مدیران ارشد صدا و سیما به صورت مستقیم باشد بسیاری از این موارد و ابهامات برطرف میشود.