برای اولین بار در کشور، مالچی کاملا گیاهی برای مهار ریزگردها و تحت حمایت سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان اصفهان توسط دانشآموز نخبه اصفهانی اختراع شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، برای اولین بار در کشور، مالچی کاملا گیاهی برای مهار ریزگردها و تحت حمایت سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان اصفهان توسط دانش آموز نخبه اصفهانی اختراع شد.
دنیا محمدی، مخترع این محصول که در مقطع پیش دانشگاهی مشغول به تحصیل است، با بیان اینکه به نظرم برای یک جوان و نوجوان هم دانش آموز و هم دانشجو هیچ چیز ارزشمندتر از این نیست که نسبت به وطن خود و رفع مشکلات آن احساس مسئولیت کند، بیان داشت: هشدارهای سازمان هواشناسی، آلودگی هوا و مشکل ریزگردها بویژه در استان خوزستان، محدودیت در تولید میزان مورد نیاز مالچ نفتی و در همین حال مشکلاتی که کاربرد آن برای منابع طبیعی ایجاد می کند عاملی در شکل گیری ایده ای برای اختراع مالچی کاملا گیاهی و دوستدار محیط زیست را فراهم کرد.
محمدی ادامه داد: اول دبیرستان در ایام نوروز به یکی از استان های کشور مسافرت کرده و در روز طبیعت (سیزده بدر) در دل طبیعت با گیاهانی آشنا و در رابطه با ویژگی های این گیاهان از مرم بومی آن منطقه اطلاعاتی به دست آورد و از همان زمان تحقیقات و آزمایشاتی را در زمینه کاربرد آنها شروع کرده است.
بسیج علمی زمینه ساز اختراع
وی با بیان اینکه سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان اصفهان زمینه ساز اختراع مالچ کاملا گیاهی با حمایت مالی و معنوی بوده است، تصریح کرد: ساخت مالچ کاملا گیاهی مستلزم کارهای آزمایشگاهی سنگین و زیادی برای تعیین بهترین ترکیب بود و هزینه های زیادی هم داشت، ترکیبات مختلف طراحی و مورد آزمایش قرار گرفت در نهایت با ترکیبی از سه گونه گیاهی، مالچی با ماندگاری قابل قبول به دست آمد.
محمدی خاطر نشان کرد: ماندگاری نمونه اولیه حداقل برابر مالچ نفتی یعنی 6 ماه است، که این ماندگاری تا دوبرابر یعنی یکسال می تواند افزایش یابد.
وی در تصریح مزایای محصول خود بر معایب مالچ نفتی تاکید کرد و گفت: اصولا در ایران به دلیل برخورداری از منابع نفتی مالچ نفتی استفاده می شود، با وضعیت اخیر و تحریم ها تولید به اندازه کافی امکان پذیر نبوده و علاوه بر این در طی این فرآیند مقداری نفت هم بصورت بخار از دسترس خارج می شود، این مالچ دارای معایب دیگر از جمله هزینه بالا، غیر قابل بازیافت، با بوی نامطبوع، آلاینده خاک (سطح وسیعی از خاکهای حاصلخیز استان خوزستان)، توقف کامل رشد گیاهی هم هست.
این مخترع بسیجی گفت: دانش به دست آمده در اختراع این محصول زمینه ساز تولید محصولات دیگری با این گیاهان برای صنایع پزشکی، صنایع غذایی و تولید لباس فراهم کرده است.
هزینه و مقدار مالج گیاهی در مقایسه با مالچ نفتی
دانش آموزن نخبه اصفهانی بیان کرد: طبق آماری سایت اداره کل منابع طبیعی استان برای مبارزه با ریز گردها و مالچ پاشی نفتی در خوزستان با ماندگاری 6 ماه، 40 میلیارد تومان هزینه می شود، در حالیکه براساس برآوردهایی که انجام داده است استفاده از مالچ گیاهی با ماندگاری 6 ماه باعث صرفه جویی 39 میلیارد تومان خواهد شد و در صورتیکه مالچ گیاهی با ماندگاری یکسال استفاده شود 78 میلیارد تومان سالانه صرفه جویی می شود.
وی افزود: برای مالچ پاشی در خوزستان 23 تن مالچ گیاهی با ماندگاری یکسال با حدود 2 میلیارتومان هزینه کفایت می کند. معایب مالچ نفتی را هم ندارد.
پتانسیل تجاری سازی و اشتغال زایی
محمدی با اشاره به این که گیاهی برای تولید این محصول بکار رفته که پراکنش جغرافیایی آن تقریبا مختص به ایران می باشد و شرایط کشور برای تولید انبوه و صنعتی مالچ گیاهی فراهم است، اظهار کرد: بیش از 100 نفر اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم از جمع آوری، انتقال تا تولید برای 23 تن مالچ طبق برآوردهای انجام گرفته ایجاد می شود، طبق آمارهای ارائه شده 23 استان کشور درگیر مشکل ریزگردها هستند و بازارهای پتانسیلی هم در خارج از کشور بویژه در کشورهای همسایه وجود دارد.
انتظارت مخترع
وی یادآور شد: حمایت سازمان بسیج علمی استان اصفهان در اختراع این محصول جای تقدیر دارد، اما با این کمک فقط نمونه اولیه به دست آمده است و انتظار دارم نمونه برای تولید در مقیاس صنعتی حمایت شود نه این که در همین حال رها شود، بعنوان یک بسیجی فعال در محله و هم دانش آموزی بوده و ترجیح می دهم محصول برای تولید انبوه و صنعتی توسط خود سازمان و نه یک سرمایه گذار و یا یک کشور و شرکت خارجی حمایت شود.
شرکت و برگزیده شدن در جشنواره خوارزمی
محمدی ادامه داد: اختراع مالچ کاملا گیاهی با شرکت در نوزدهمین جشنواره جوان خوارزمی بخش دانش آموزی که در شهریورماه 1396 برگزار شد رتبه اول کشوری را از بین 3700 طرح رسیده به این جشنواره به خود اختصاص داد، همچنین در مرحله استانی هم رتبه اول را کسب کرد.
وی با طرح گلایه ای تصریح کرد: این محصول که برای اولین بار در ایران و تاجایی که اطلاع دارم برای اولین بار در جهان اختراع شده است، جشنواره خوارزمی فقط لوح تقدیری به آن داد.
نخبه جوان کشورمان که از دانش آموزان ممتاز هم است، افزود: این اختراع و برگزیده شدن در جشنواره آنچنان که باید و شاید مورد توجه مسئولان ما نبود اما خبر آن در خارج از کشور پیگیری شده بود و کره شمالی برای جذب این نخبه دعوتنامه تحصیلی و هم حمایت از طرح ارسال کرده است.
محمدی در پایان با بیان این که سابق بر این نیز در مسابقات داستان نویس، خاطره نویسی، مقاله نویسی شرکت داشته و برنده هم شده است، گفت: علاقمند به ادامه تحصیل در رشته پزشکی هسته ای و در کنار آن فعالیت دانش بنیانی دارد و سال آینده هم در شاخه ادبیات جشنواره خوارزمی شرکت خواهد کرد.