کد خبر:۶۵۰۰۳۵
واعظ آشتیانی در گفت‌وگو با «دانشجو»:

گردش به راست روحانی برای بقای بر قدرت است/ عملکرد دولت یازدهم برگرفته از نگاه اصلاح‌طلبان بود

عضو سابق شورای شهر گفت: روحانی دنبال بقای سیاسی خودشان هستند تا آینده حرفی برای گفتن داشته باشند. ایشان خوب می‌دانند که قابلیت تشکیل یک حزب را هم ندارند.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو-رضا حیدری؛ گردش به راست روحانی موضوعی است که از سوی رسانه‌های اصلاح طلب و بعضاً اصولگرا نیز مطرح شده است. برخی بر این باورند اصلاح طلبان با طرح چنین موضوعی درصدد هستند که فاصله خود را با روحانی و اشتباهات احتمالی دولت وی بیشتر کنند تا به جایگاه اجتماعی آن‌ها لطمه‌ای وارد نشود. در همین خصوص «امیر رضا واعظ آشتیانی» به سوالات ما پاسخ داده است.

در بررسی مواضع آقای روحانی شاهد نوعی گردش به راست ویا محافظه کاری هستیم. این رفتار‌ها برخلاف آن چیزی است که در انتخابات از ایشان شاهد بودیم. علت را چه می‌دانید؟

آقای روحانی در انتخابات سعی کردند که آرای خاموش را به نفع خود مصادره کنند. در واقع صحبت هایی کرد و مواضعی گرفت که آن‌ها بپسندند. هرچند آقای روحانی آرای مشخصی داشت، اما آنچه که سرنوشت ساز است، آرای خاموش هستند و این دست افراد هم دوست دارند که حرف‌های ساختار شکنانه بشنوند. به همین منظور آقای روحانی از این ظرفیت استفاده کرد.

در واقع آقای روحانی به این نتیجه رسیده اگر می‌خواهد در آینده سیاسی ایران جایگاهی داشته باشد، این امکان با گروه‌های تندرو متصور نیست و این نگاه نمی‌تواند در دراز مدت پایدار باشد. از این رو ایشان در دولت دوازدهم به دنبال ارائه تصویری عقلانی و اعتدالی به جامعه است. این رفتار در حالی صورت می‌گیرد که در دولت قبل چنین ادبیات را شاهد نیستیم و ایشان مخالفین ومنتقدین خود را به جهنم حواله میداد و یا بی سواد خطاب می‌کرد. در واقع رفتارهای ایشان کاملاً رادیکال بود.

در حال حاضر هم ایشان طوری حرکت می‌کنند که برخی‌ها گمان کنند گردش به راست داشته است که البته من این نگاه را ندارم. ایشان از ادبیات اعتدال و عقلانیت در فضای سیاسی استفاده کرد، اما نمود و عملکرد آن اتفاق نیفتاد. جامعه هم آن را نپدیرفت چرا که پشت این شعار‌ها فرمول و نظریه‌ای وجود نداشت. بیشتر یک تیتر بود؛ لذا ایشان به این جمع بندی رسیده اند بهترین کاری که می‌توانند انجام دهد این است که تغییر رویه دهد و به نظرم این یک تغییر تاکتیک است.

برخی‌ها بر این نظر هستند که چرخش به راست روحانی از سوی رسانه‌های اصلاح طلب طرح شده است تا به نوعی ناکارآمدی‌های آقای روحانی توجیه شده و در صورت شکست وی هم پایگاه اجتماعی آن‌ها لطمه‌ای نبیند. در واقع اصلاح طلب‌ها در حال هُل دادن روحانی به سمت جریان رقیب هستند!

من در خطوط بالا همین صحبت شما را به نحوه دیگری بیان کردم که نحوه عملکرد آقای روحانی در دولت اول و دوم وی متفاوت است.

ضمن اینکه عملکرد دولت یازدهم برگرفته از نگاه‌ها و حمایت‌های جبهه اصلاحات بود و برای اینکه جبهه اصلاحات در افکار عمومی متهم به حمایت تمام قد از روحانی نشود، گاهی برخی افراد خاص، تک مضراب هایی علیه روحانی می‌گفتند. ماحصل عملکرد آقای روحانی در دولت یازدهم محصول تفکر اصلاحات تحت عنوان تدبیر و عقلانیت بود.‌

می‌توانیم این نظر را بپذیریم که آقای روحانی به دنبال پر کردن خلاء شخصیت آقای هاشمی است؟

شخصیت افراد متفاوت است. آقای هاشمی کاریزمای خاص خودش را داشت. نمی‌توان اینطور مقایسه کرد. آقای هاشمی شرایط، عقبه و مواضع مشخصی داشتند؛ لذا وقتی آقای هاشمی را تحلیل می‌کنیم به ندرت ایشان مسیر دیگری برای خودشان انتخاب می‌کنند، نه اینکه اصلاً این کار را انجام ندهند، انجام می‌دادند، اما این تغییر به گونه‌ای نبود که به تعبیر امروزی‌ها بگوییم «رفت توی خاکی!» آقای روحانی دست به خاکی رفتنشان خوب است!

البته این صحبت‌های من سیاسی است و جدای از نقد عملکرد دولت محسوب می‌شود. این را می‌خواهم بگویم که آقای روحانی می‌خواهند آینده سیاسی خودشان را داشته باشند، چرا که تجربه دو رئیس جمهور پیش از خود را می‌بیند. او احمدی نژاد را نگاه می‌کند که چه شرایطی دارد و آقای خاتمی را هم دیده است.

روحانی می‌خواهد در تصمیم گیری‌های نظام نقش داشته باشد. از این منظر می‌خواهد با یک طیف اصولگرا معتدل ارتباط برقرار کند و یا ارتباط برقرار کرده است.

در واقع ایشان به دنبال بقای سیاسی خودشان هستند تا در آینده حرفی برای گفتن داشته باشند. آقای روحانی به خوبی می‌دانند که قابلیت تشکیل یک حزب را هم ندارند. اما به هر حال می‌خواهد با یک جریان کارآمد که با نظام در ارتباط است، مرتبط باشد. تصورم این است که وی رئیس جمهورهای پیش از خود را رصد می‌کند که آن‌ها چه رفتاری داشتند و چه شدند و چه جایگاهی دارند و از این رو او میخواهد که جایگاه ممتازتری داشته باشد.

با توجه به سیاست‌هایی که اخیراً اتخاذ کرده اند آیا در این کار موفق خواهند شد؟
 
بستگی دارد. ایشان آرام آرام در حال ایجاد فضای هستند که در درجه اول موضع گیری‌های ایشان در خصوص عراق و سوریه و عربستان برای مردم تعجب برانگیز است تا فعالین سیاسی و خواص. به نظرم این اولین گام ایشان است تا با این الفاظ ناکارآمدی‌های خودشان را برطرف کنند. در واقع ایشان امروز حرف هایی می‌زنند که چهار سال پیش به آن اعتقادی نداشتند. این صحبت‌ها بیشتر به این جهت است تا افکار عمومی را نسبت به اقدامات خود اقناع کند و مردم را در مسیری قرار دهد که روحانی را یک فرد انقلابی ببینند.

در واقع او در تلاش است مردم او را مردی ببینند که حرف دل مردم را میزند. حرف دل مردم هم کاستی‌ها نیست، کاستی‌ها را مردم می‌بینند و از هر کارشناسی بهتر آن را رصد می‌کنند. حرف مردم آنجایی است که از نظام و اصول انقلاب دفاع بشود
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار