در حالیکه محمد اسماعیل مطلق مدیر کل سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مهرماه سال 95 گفت: 13 میلیون جوان ایرانی از سن مناسب ازدواج عبور کردهاند!
نگاه به این آمار مجردها از جهات مختلف اطلاعات جالبتری را بازگو میکند تا جایی که مراجع آگاه دیگر، آمار کل مجردین را رد و جمعیت مجرد کشور را حدود 20 میلیون نفر عنوان میکنند!!!
به عنوان نمونه در سال 1393 علیاکبر محزون مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبتاحوال کشور در مصاحبه با ایسنا عنوان کرده بود که کلیه آقایان در سن ازدواج کشور با طیف سنی 20 تا 34 شامل 12 میلیون و 70 هزار نفر میشوند! که از این تعداد 5 میلیون و 570 هزار نفر هرگز ازدواج نکردهاند و کلیه خانمهای در سن ازدواج کشور با طیف سنی 15 تا 29 سال شامل 11 میلیون و 790 هزار نفر میشوند گفت: از این تعداد 5 میلیون و 670 هزار خانم هرگز ازدواج نکردهاند! به عبارتی 46 درصد آقایان و 48 درصد خانمهای در سن ازدواج کشور هرگز ازدواج نکردهاند!
میزان تجرد قطعی در میان زنان و مردان
همچنین براساس گزارش مرکز آمار ایران، تجرد قطعی تا قبل از سال ۱۳۷۵ دارای نوسان بوده ولی بعد از این سال روند افزایشی پیدا کرده است. براساس بررسیهای مرکز آمار ایران، تجرد قطعی در سال ۱۳۷۵ برای مردان حدود ۱.۱ درصد و برای زنان ۱.۲ درصد بوده است. روند افزایشی تجرد قطعی در زنان خیلی بیشتر از مردان بوده به طوری که طی سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۵ این شاخص برای مردان حدود دو برابر شده اما برای زنان بیش از سه برابر بوده است.
تجرد قطعی بر عکس عمومیت ازدواج، نشان دهنده عدم ازدواج تا سن 50 سالگی است منظور از تجرد قطعی، نسبت درصد کسانی است که تا سن 50 سالگی ازدواج نکردهاند.
بالاتر بودن سرعت افزایش تجرد قطعی در زنان در مقایسه با مردان باعث شده تجرد قطعی زنان بیشتر از مردان شود. در سال ۱۳۴۵ تجرد قطعی مردان بیشتر و حدود ۲ برابر زنان بودهاست بعد از این سال تجرد قطعی زنان به تدریج افزایش و به مردان نزدیک شده و در سال ۱۳۷۵ تجرد قطعی زنان از مردان پیشی گرفته و در سال ۱۳۹۵ نسبت تجرد قطعی زنان به حدود 1.6 برابر مردان رسیده است.
همچنین این آمارها نشان میدهد غیر از بیکاری و نابسامانی شرایط اقتصادی یک علت افزایش سن ازدواج جوانان در کشور تحصیلات دانشگاهی است.
برخی تحقیقات نشان میدهند طولانی بودن مدت تحصیلات دانشگاهی و افزایش نسبت دختران به پسران (که طبق بعضی آمارها تنها 43/35 درصد کسانی که در کنکور شرکت میکنند، پسر هستند) در آموزش عالی سبب شد اولاً اغلب پسران و دختران تا پایان تحصیلات و بعد هم تا به دست آوردن شغل، از ازدواج سرباز زنند؛ و ثانیاً،دختران به علت داشتن تحصیلات دانشگاهی حاضر به ازدواج با پسران تحصیل نکرده نباشند و درصد بالایی از آنان بدون همسر بمانند، یا به ازدواج ناخواسته تن بدهند؛ چنانکه امروز شاهد این معضل هستیم.