دانش آموخته رشته بهداشت و پزشکی از دانشگاه برندایس گفت: شاید دانشگاههای آمریکا چیزی به اسم کنکور نداشته باشند، اما هزینه تحصیل در آنها به طور غیر معقولی بالاست.
توحید عزیزی، دانش آموخته رشته بهداشت و پزشکی از دانشگاه برندایس در ایالت ماساچوست آمریکا در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص تجربه جهانی کنکور در کشوری مثل آمریکا گفت: رشته پزشکی را در دانشگاه شهیدبهشتی در مقطع کارشناسی به اتمام رساندم و برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به آمریکا رفتم. آمریکا چیزی به اسم کنکور ندارد و متقاضیان باید برای ورود به هر کدام از دانشگاههای آمریکا، جداگانه اپلیکیشنی را پر کنند که شامل نمرات و محل تحصیل دبیرستان و برای دانشگاههای معتبرتر شامل آزمون ورودی و پرسش و پاسخ از متقاضیان نیز میشود.
وی ادامه داد: معمولا برای ورود به مقطع کارشناسی دانشگاهها امتحان خاصی از متقاضیان نمیگیرند مگر اینکه دبیرستان محل تحصیل شما در آمریکا نبوده باشد و آنها برای اینکه مطمئن باشند شما به زبان مسلط هستید امتحان تافل میگیرند.
عزیزی در خصوص طرح کاد دانشگاههای آمریکا در تعطیلات تابستانی نیز گفت: دانشگاههای آنجا معمولا در این ایام دانشجویان خود را برای کار در شرکتها به جاهای گوناگون میفرستند و از آنها رزومه کاری میخواهند. یکی از مسائل مهم برای تحصیل در دانشگاههای آمریکا صرف هزینه بسیار بالا در آنها است که همه کس قادر به پرداخت آن نیست. برای این عده وام دانشجویی نیز در نظر گرفته شده است.
دانش آموخته رشته بهداشت و پزشکی از دانشگاه برندایس با اشاره به اینکه چند وقت پیش گزارشی را در خصوص دانشگاه هاروارد میخوانده است، خاطرنشان کرد: در این گزارش اشاره شده بود که ۹۵ تا ۹۸ درصد دانشجویانش درآمد دو درصد بالای جامعه را دارند یعنی ورود دانشگاه در آنجا به تمول مالی خانواده بستگی دارد. یکی از دوستان من که در آنجا با او آشنا شده بودم تعریف میکرد به علت فوت پدرش وضعیت مالی مناسبی نداشتند و از دانشگاه انصراف داده بود.
وی در ادامه تصریح کرد: شاید دانشگاههای آمریکا چیزی به اسم کنکور نداشته باشند، اما هزینه تحصیل در آنها به طور غیر معقولی بالاست. به طور مثال در بستون که مرکز ماساچوست است هزینه تحصیل در دانشگاه بستون یونیورسیتی برای سال ۲۰۱۵ در یک سال چیزی حدود ۵۲ هزار دلار آب خورده است. این هزینه جدای از هزینهای است که دانشجویان برای خرید کتاب، تغذیه و ... میدهند.
عزیزی ادامه داد: با این مثال فرض کنید فردی که برای چهار سال این دانشگاه را انتخاب میکنید چیزی حدود ۲۰۰ هزار دلار باید از جیب خود خرج کند. بورسیه شدن دانشجویان در مقطع کارشناسی نیز در آمریکا به آن صورت وجود ندارد، مگر اینکه فرد دارای ویژگی خاصی باشد؛ مثل: قهرمان المپیک، بستکبال و فوتبال آمریکایی و ... که آن هم کمتر از یک درصد جمعیت متقاضیان تحصیل در دانشگاهها را در برمی گیرد.
دانش آموخته رشته بهداشت و پزشکی از دانشگاه برندایس گفت: متوسط درآمد هر خانواده در آمریکا بین ۵۰ تا ۶۰ هزار دلار است و در این صورت باید تمام درآمد یک ساله خود را برای تحصیل در دانشگاه خرج کنند به همین خاطر راهی به جز گرفتن وام ندارند. وام دانشجویی در آمریکا به این صورت که سود هفت درصد دارد این وضعیت در حالی است که تورم آنجا حدود دو درصد است و به همین خاطر نسبت به اقتصاد آمریکا سود زیادی به حساب میآید.
وی بیان داشت: دانشگاههایی همچون دانشگاه هاروارد که به طور مثال سالانه ۲۰ هزار نفر اپلیکیشن به آن ارسال میکنند، اما ۲۰ تا ۳۰ دانشجو پذیرش داد؛ تقریبا به زبان ساده باید گفت در انتخاب ها پارتی بازی میکنند. حقیقت این است که آنجا بسیار استاد محور است و کمیتهای که دانشجویان را انتخاب میکند متشکل از اساتیدی است که در همان دانشگاه تدریس میکنند. آنها نمیرسند حجم عظیم پروندههای ارسالی را بررسی کنند و در بسیاری از موارد باز نکرده ریجکت میکنند.
عزیزی در مورد دلایل پشت پرده انتخاب دانشجویان در دانشگاههای آمریکا گفت: من میدانم که بسیاری از این اپلیکیشنها توسط کمیته بررسی هیچ گاه باز نمیشود و تنها افرادی که معرف و آشنایی دارند اکسپت میشوند. این اتفاق بیشتر برای مقطع کارشناسی میافتد چرا که در مقطع ارشد و دکتری رزومه دانشجویان تخصصیتر است و برای ادامه تحصیل خود باید از رزومه اش دفاع کند.
دانش آموخته رشته بهداشت و پزشکی از دانشگاه برندایس در خصوص شرایط ادامه تحصیل در دانشگاههای آمریکا بار دیگر خاطرنشان کرد: به جز وام دانشجویی که به آن اشاره کردم خیرین هم برای ادامه تحصیل دانشجویان بی بضاعت کمک میکنند. افرادی که در آمریکا مجبورند به خاطر شرایط خانوادگی به جای رفتن به دانشگاه یک راست وارد بازار کار شوند درصد کمی نیستند چرا که ممکن است هیچ کدام از شرایط گرفتن وام، کمک خیرین و ... را نداشته باشند.