به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو از مشهد، پروژه کمربندی جنوبی مشهد به عنوان یکی از بزرگترین پروژههای شهرداری که عملیات اجرایی آن از سال ۹۱ با هدف کاهش ترافیک در بلوارهای وکیلآباد، پیروزی و بزرگراه شهیدکلانتری آغاز شد، از همان ابتدا به دلیل نداشتن پیوست زیستمحیطی، تخریب ارتفاعات و تأثیر مستقیم بر آلودگی هوای مشهد مورد نقد بسیاری از کارشناسان و فعالان محیطزیست قرار گرفت.
این پروژه که انتظار میرفت فاز نخست آن تا پایان سال ۹۵ به بهرهبرداری برسد، اکنون و پس از توقفی یکساله، با آغاز دوره مدیریت شهری جدید، اجرای آن با توجیهاتی قابل تأمل، بار دیگر از سر گرفته شد. شهردار مشهد نیز چندی پیش با بیان اینکه کمربندی جنوبی جزئی از طرح جامع مشهد به شمار میرود، تأکید کرده بود چارهای جز اجرای کمربند جنوبی نداریم!
در همین زمینه بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد طی نامهای خطاب به رئیس شورای اسلامی شهر مشهد نسبت به این موضوع اعتراض کرد.
در بخشی از متن این نامه آمده است:
بسیم الله الرحمن الرحیم
داروينيسم اجتماعي در نظام انتقاد و مطالبه از دولتمردان در ايران حکم ميکند، قويترها ميمانند. قويترها در اين داستان سياسيتمداراني هستند که ياد گرفتهاند به منتقدان خود برچسب زده و کار خود را حتي در تقابل مستقيم با علم روز دنيا پيش ببرند.
کمربند جنوبي مشهد پروژهاي که پيوست محيط زيست ندارد و صرفا به داشتن تاييديهاي که شوراي همتا کار خود را از سالهاي گذشته شروع کرده است. بر همه واضح و مبرهن است که سوداگري نهادهاي اجرايي دليل پيشرفت اين پروژه است. جادهاي کشيده ميشود و قيمت زمينهايی که مالک آن آستان قدس و شهرداري و ارتش و ساير ارگانها هستند چند برابر ميشود، به دنبال اين جاده کشي و شروع ساخت و ساز در اين منطقه سازماني که مجوز ساختماني صادر ميکند درآمد کسب ميکند سازماني که به طرز عجيبي شهرداري مشهد مقدس است.
آري تاکنون هزينه صد ميلياردي اين پروژه از جيب مردم پرداخت شده است هزينهای که قرار بود در ادامه باری از دوش مردم بردارد. پروژه کمبربند جنوبي که به گفته کارشناسان شهرسازي بار ترافيکي جنوب شهر را کاهش نميدهد عملا تا سالها بيکاربرد است.
براي اثبات اين ادعا ميتوان به تجربه بلوارهاي فکوري و نماز اشاره کرد، بلوارهايي که با همين توجيح کشيده شدند، بلوارهايي که قرار بود بار ترافيکي را کمتر کنند اما زمينهاي شدند براي ساخت و ساز و درآمدزايي براي شهرداري. هزينههای زيادي در راهی غلط هدر رفته است و شورای پنجم ميتواند از ادامه اين پول هدر رفتنها جلوگيري کند. چه اصراري است به ادامه يک روند اشتباه، الا منفعت طلبي؟ و وجود اين سئوال يعني فقدان شفافيت.
شفافيت اين نيست که ما بدانيم فلان عضو شورای شهر چقدر حقوق ميگيرد، نه تمام شفافيت اين نيست. شفافيت اين است که بدانيم افراد و نهادهای مختلف در سيستم مديريت شهری چگونه فعاليت دارند و کجا امکان فساد وجود دارد. شورای پنجم انتخاب شهردار را مثالی براي شفافيت خود اعلام کردند، اگر اينچنين بود محمدرضا کلايي در بيانيه خود يکي از دلايل انصرافش را از انتخابات شهردار گفت: عدم حمايت جوانترين عضو شورا از ما، آن هم در ميانه راه، و تشكيل گروهي براي دادن رأي منفي به ما توسط ايشان در شورا.
جوانگرايی خوب است، شعار اميد و زندگی دادن خوب است، اما مشکل اينقدر ساده نيست که با اين اقدامات حل شود. غايت مجموعههاي شهرداري و شوراي شهر و ساير ارگانهاي شهري خدمت تعريف شده است و خدمت يعني تلاش در جهت رفاه مردم بدون چشم داشت مادي.
در اين چند ساله اخير شهرداري و شوراي شهر مشهد طي چشم و هم چشميهاي سياسي ادوار مختلف بين چپ و راست هر کدام سعي داشته تا کفه ترازوي عملکرد را به سمت حزب سياسي خود سنگينتر کنند. يکي مترو به اين شهر ميآورد ديگري خيابان غذا راه مياندازد. گروهي تقاطع غيرهمسطح ميسازد و ديگري شهر را به انواع مجتمعهاي تجاري زينت ميبخشد.
هيچکدام فکر نميکنند که نياز مشهدالرضا چيست. ظاهرسازي براي چشم کوچک و بزرگ براي جلوه بخشي به شوکت احزاب، انگيزه دولتمردان در اين شهر است جهت خدمت. اينگونه کار کردنها براي شهر فقط هزينه دارد هزينهاي که صفر تا صد آن به مردم تحميل ميشود.
اگر قرار باشد بودجهاي به فلان گروه تئاتر تهراني داده شود که بيايد و در مشهد اجرا کند اختصاص داده شود اگر قرار باشد بودجهاي براي برگزاري جشنهاي تجليل مختلف در نظر گرفته واضح است بايد از يارانه حمل و نقل اين مردم زده شود. شهرداري بايد خدمت ارائه دهد، خدمتي که مردم به آن نياز داشته باشند نه اینکه دنبال کارهايي باشد که هيچ ربطي به اهداف وجودي اين سازمان ندارد.
ما نميگوييم بودجهای که برای شادی و تفريح مردم و کار فرهنگي ميخواهد هزينه شود صرف کارهاي عمراني شود. خير اينطور نيست، اين هم نياز مردم است؛ اما بهتر است اين بودجه را اسراف نکنيم و از هنرمندان بومي مشهد استفاده کنيم. با حمايت از آنها هم به ارتقا هنر مشهد کمک کرديم هم هزينههاي اضافي را کم کرديم. از ما به شما نصحيت حرف خوب را حتي از دهان برچسب خوردهاي چون ما گوش کنيد.
مهمتر از دعوای بچگانه احزاب سياسي، حل مشکلات مردم است. مردم در اين ميان چه گناهي دارند و چرا بايد تاوان بدهند. قدم از براي گشودن گره برداريد و نگوييد در اين دوازده سال بسيج کجا بود که انتقاد کند. آري، بسيج بعد از سالها متوجه درد مردم شده است و مطالبه دارد؛ سئوال اينجاست شما چرا هنوز به اين مسائل نرسيدهايد؟ شما چرا نميخواهيد حتي حرف دلسوزان مشهدالرضا را بشنويد؟ نقد به نيت اصلاح است غنيمت شمرديش.