به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در نگاه اسلام، زن و مرد باید هدف مشترکی که همان رسیدن به اوج قله کمال انسانی است، را دنبال کنند و بهمنظور دستیابی به این هدف، هر دو به یک میزان توانمند هستند و تفاوت جنسیتها که لازمه خلقت است، نه نقشی در ایجاد یا افزایش این استعداد و توانمندی دارد و نه نقشی در ارزشگذاری دینی؛ پس نه کمال زن در این است که جایگاهی مثل جایگاه مرد داشته باشد و نه بر مردان رواست که بر جنسیت مردانه خود ببالند.
جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان در اقدامی تحسینبرانگیز سعی کرده است که با ارائه طرحی نوع به مردم جامعه امروزی بهویژه دانشجویان جایگاه و اهمیت نقش زنان را گوش زد کند.
در همین رابطه خبرنگار خبرگزاری دانشجو، با عاطفه اخلاقیان، قائممقام واحد خواهران تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان و مسئول ستاد موج فاطمی با چگونگی فرآیند اجرائی این طرح ترتیب داد که در ادامه می خوانیم:
دانشجو: ستاد موج فاطمی در دانشگاه چگونه شکل گرفت؟ دلیل پرداختن به مقوله زن چه بود و فعالیتهای ستاد چگونه و تا کی ادامه خواهد داشت؟
اخلاقیان: با توجه به برآوردهای ما از وضعیت دانشگاه و جامعه که نشاندهنده این است که هویت دختران و زنان ما در میان ارزشهای متفاوت فرهنگ سنتی ایران و فرهنگ غربی نامشخص است و همچنین با توجه به توصیه مقام معظم رهبری در دیدار با تشکلهای دانشجویی در ماه مبارک رمضان سال ۹۶ که فعالیت پیرامون بحث زن در غرب و مسائل زنان را به دانشجویان دختر بهصورت ویژه محول کردند، واحد فرهنگی تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان در همین راستا، ستادی تشکیل داد و فعالیت خود را آغاز کرد.
اگرچه برای تشکیل این ستاد، زیرساختهای تشکیلاتی و آموزشی زمان زیادی صرف شد؛ اما امید است با عنایت حضرت زهرا(س) این حرکت متوقف نشود و در سالهای آینده نیز بهصورت مستمر وجدیتر کار خود را دنبال کند؛ ما شروعکننده مسیری جدی هستیم که معتقدیم میتواند تحولی بزرگ را ایجاد کند.
دانشجو: با توجه به فضای کنونی کشور و جهان فکر میکنید چرا موضوع زن و خانواده دارای اهمیت ویژه است؟
اخلاقیان: با توجه به اینکه بسیاری از کشورهای جهان دچار بحران خانواده هستند، خانوادهها دیر تشکیل میشوند و خیلی زود به سمت فروپاشی میروند و فرزندان طلاق هرروز زیادتر میشوند و در کشور ما نیز آمار طلاق روزبهروز افزایش مییابد؛ این موضوع اهمیت زیادی دارد و ما باید تلاش کنیم تا به سمت تقویت کانون خانواده در ایران پیش رویم.
ازآنجا که مسائل زنان همچنانی که نیمی از پیکره اجتماع هستند، همیشه از مسائل مهم جوامع بوده، میکوشیم تا به مسائل واقعی و اساسی در این حوزه بپردازیم و توجهی به آدرسهای غلط رسانههای پول و قدرت که همیشه تلاش در جابجایی اولویتها دارند، نداریم متأسفانه برخی در داخل نیز مسائل اصلی و فرعی حوزه زنان را بهدرستی تفکیک نمیکنند.
دانشجو: با توجه به جایگاه زن در اسلام به نظر شما موج فاطمی چقدر دارای اهمیت است و کدام جریانات را در برابر خود میبیند؟
اخلاقیان: از دیدگاه اسلام میان زن و مرد از نظر فطرت و جایگاه انسانی تفاوتی وجود ندارد و زن در اسلام بخصوصا به عنوان کسی که پرورشدهنده نسل آینده بشریت است، جایگاه ویژهای دارد.
اما زن و مرد تفاوتهایی دارند که باعث میشود، نقشها و وظایف خانوادگی و اجتماعی آنها متفاوت باشد که به نظر میرسد دو دیدگاه متفاوت از دیدگاه حقیقی اسلام مطرح باشد؛ یک دیدگاه نگاه سنتی است که زن را از مرد پایینتر میداند و او را موجودی برای پاسخگویی نیازهای مرد تلقی میکند و دیگر دیدگاه غربی که خواهان تشابه حقوق و وظایف زن و مرد در همه ابعاد است و نقش و رسالت آفرینش را نادیده میگیرد. لازم به ذکر است که تشابه با تساوی متفاوت است و غرب به دنبال تشابه است و نه تساوی.
دانشجو: در فضای دانشگاه صنعتی اصفهان پیرامون موضوع زن چه نگاهها و رویکردهایی وجود دارد و این فضا را چگونه تحلیل میکنید؟
اخلاقیان: آنچه بیشتر در سطح دانشگاه دیده میشود، نگاه فمینیستی و نشأتگرفته از غرب است که شعارهای آنها هم متأسفانه توسط برخی تشکلها و مجموعهها تکرار میشود و اثرات این تفکر غلط از جمله تشابه زن و مرد در نگاه دانشجویان دیده میشود.
البته به نظر میرسد، خط دهیهایی نیز از خارج دانشگاه بر روی نگاهها مؤثر است؛ نگاه دیگر نگاه سنتی است که در برخی افراد دیده میشود و البته عمومیت ندارد و این نشانگر فاصله ما تا نگاه واقعی اسلام به زن و تفکر اسلامی است که برای رسیدن به آن باید تلاش کنیم.
دانشجو: به نظر شما تشکلهای دانشجویی چقدر در موضوع زن میتوانند مؤثر واقع شوند؟
اخلاقیان: با توجه به اینکه دانشجو و تشکلهای دانشجویی باید همیشه پیشرو و دیدهبان مسائل سیاسی و فرهنگی جامعه باشند، اگر طبق فرموده رهبری موضع تهاجمی نسبت به غرب در این مسئله داشته باشند و در پی احقاق حقوق زن جریان سازی کنند، میتوانند نخست با ارتباط درون کشور و سپس ارتباط دانشجویان جهان اسلام اثرات فرهنگی بر منطقه و جهان بگذارند که مهمترین آن صدور تفکر اسلامی در موضوع زن است.
اگر آنچه در غرب اتفاق افتاده بهدرستی بیان و نقد و در کنار آن نیز تفکر اسلام ناب شناخته شود، قطعاً جذابیتی که این تفکر دارد هر انسانی را مجذوب خود میکند و امید است که این حرکت بتواند مؤثر واقع شود و به همه دانشجویان خواهر در مجموعههای دانشگاهی توصیه میکنم که الم این حرکت را باید شما بلند کنید.
دانشجو: گزارش مختصری از روند محتوای طرح و قالب برنامههای اجراشده و پیش رو ارائه دهید؟
اخلاقیان: تصمیم ستاد پس از شکلگیری و مشورت با اساتید مختلف و البته مطالعههایی در این زمینه که از سالهای قبل در واحد فرهنگی آغازشده بود، ادامه داشت و این احساس ایجاد شد که حرکت جدیدی در دانشگاه شروع شود؛ بنابراین امسال پیرامون بررسی سه محور کار خود را آغاز کردند :
با توجه بهضرورت برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها شروع مرحله اجرایی ستاد با برگزاری کرسی آزاداندیشی صورت گرفت.
این کرسی با موضوع اشتغال زنان برگزار شد که در آن دو گروه با دو دیدگاه مختلف حضور داشتند. بحث اصلی در این جلسه بررسی اشتغال با محوریت جایگاه و منزلت بانوان بود. این جلسه برای شروع جلسه خوبی بود؛ چراکه تصویر ذهنی درستی از فضای دانشگاه به ما میداد .
دانشجو: با توجه به کمیته رفع تبعیض علیه زنان و آماری که در رابطه با خشونت علیه زنان غربی هرروز ارائه میشود، نگاه غرب به موضوع زن و مسئله اشتغال را چگونه میبینید؟
اخلاقیان: جامعه غربی و مراکز بینالملل، متخصص در ادعای احقاق حق و درعینحال لجنمال کردن همان حقوق در پوسته زیبا و شبه عقلایی است. نگاه مادی و تبلیغاتی غرب به مسئله زن و گزارشهایی که هرروز گوشهای از آن برملا میشود و حالا نیز چند وقتی است که سیاست مدارن آلوده غربی را رسوا کرده، بیانگر نقض حق آرامش و امنیت زن است.
این در حالی است که در غرب بهشدت با حجاب و زنان محجبه برخورد میشود؛ اما بسیاری از زنانی که مورد آزار روحی و جسمی قرارگرفتهاند، از در معرض دید قرار گرفتن خود اظهار پشیمانی میکنند.
آمار و ارقام رو به افزایش از آسیبها علیه زنان نشاندهنده این است که غربیها که در مجامع بینالمللی ما را به نقض حقوق بشر متهم میکنند، خود تا چه اندازه حقوق زنان را تضییع کرده و به زن ظلم میکنند و البته غرب باید بفهمد که در بین عبارات زیبای حقوق بشری نمیتواند هویت واقعی زن مسلمان را از او بگیرد.
دانشجو: در فضای دانشگاه چقدر با موانع یا ساختارهایی مواجه هستید که احساس میشود زن مورد ظلم قرارگرفته است؟ فضای داخلی دانشگاهها را چطور ارزیابی میکنید؟
اخلاقیان: در دانشگاه صنعتی بخصوصا با توجه به اینکه دانشگاه فنی و مهندسی است، بعضی از واحدهای درسی برای دختران نامناسب و آزاردهنده است. همچنین با توجه به اینکه در بعضی از دانشکدهها جمعیت دانشجویان دختر کمتر از دانشجویان پسر است و به علت عدم وجود زیرساخت مناسب در دانشگاه، این دختران همواره با مشکلاتی دستوپنجه نرم میکند که شاید در نگاه اول کماهمیت به نظر برسد؛ اما نهایتاً موجب ایجاد موانعی برای این دسته از دانشجویان شده و نارضایتیهایی را به وجود آورده است.
ساعت کاری کارمندان زن و مرد یکسان بوده و این بدون در نظر گرفتن شرایط خانوادگی بانوان است. همچنین در دانشگاه محیطهای مناسبی که ویژه تفریح بانوان باشد، متأسفانه وجود ندارد و این خود باعث شده مشکلات روحی از قبیل افسردگی و بعضاً اعتیاد گریبان گیر آنها نیز شود.
دانشجو: نقش سیاسی اجتماعی زنان را چقدر مؤثر میدانید و دانشجویان دختر چقدر به این فضا اهمیت میدهند؟
اخلاقیان: با توجه به اینکه زنان نیمی از جامعه را تشکیل میدهند، اگر در مسائل سیاسی و اجتماعی حضور نداشته باشند، جامعه به سمت تعالی پیش نخواهد رفت. با نگاهی به زندگی پربرکت حضرت زهرا(س) درمییابیم که ایشان در همه جریانات حساس زمان خود حضور فعال و مؤثر داشتهاند؛ هم در زمان حیات پدر بزرگوار و هم در زمان پسازآن.
زن مسلمان نباید نسبت به جامعه خود بیتفاوت باشد؛ انقلاب اسلامی نقطه عطفی برای حضور سیاسی و اجتماعی زنان شد؛ اما متأسفانه آنچه در این زمینه مشاهده میکنیم، رکود و بیرغبتی نسبت به فعالیت است که دختران دانشجو را فراگرفته و آنها را بی تفاوت کرده است؛ به نظر میرسد دختران دانشجو هنوز قدرت و نقش مؤثر خود در اجتماع و دانشگاه را پیدا نکردهاند که این هم به بحران هویت که قبلاً اشاره شد بازمیگردد.
تفکری که ازدواج و مادر شدن را مانع پیشرفت میداند، در میان بسیاری از دانشجویان فراگیر شده و این تفکر متأسفانه در حتی در بعضی موارد از سمت اساتید به دانشجویان القا میشود و نقش مادری امروزه از اصل به فرع کشیده میشود که در این خصوص باید از مسئولین سؤال کرد و علل آن تشخیص داده شود.
دانشجو: جامعه هدف شما بیشتر دانشگاه است یا سطح شهر و کشور؟
اخلاقیان: هیچکدام. جامعه هدف جامعه همه انسانها و جهان است؛ اگرچه حرکت از دانشگاه صنعتی شروعشده؛ اما با سازماندهی درست همه دانشجویان دختر در دانشگاهها میتوان اندیشه و دلهای دختران جهان را فتح نمود .
دانشجو: دلیل انتخاب نام موج فاطمی در دانشگاه چه بود؟
اخلاقیان: ما معتقدیم حضرت زهرا الگوی بشریت هستند و نه فقط الگوی بانوان. ابعاد مافوق تصور این بانو هم میتواند فکر را با خود همراه کند و هم قلب را. اگر بخواهیم موجی جدید در جهان در موضوع زن مطرح کنیم، موج فاطمی است؛ موجی که آغازگر آن فاطمه است؛ البته فاز عملیاتی طرح امسال نیز از شروع ایام فاطمیه تا ولادت حضرت زهرا(س) برنامهریزیشده است.
ما به فعالان در این حوزه عنوان خادمان فاطمی دادیم؛ چراکه معتقدیم هرکس برای عملی شدن الگوی فاطمه تلاش کند و آن بانو را معرفی کند، از خادمان آن حضرت محسوب میشود.
امید است فعالیتهایمان در همه کشور توسط نیروهای انقلابی گسترشیافته و با رساندن صدای خود به مسئولین دریافتن راهکارهای مناسب برای حل مشکلات زنان جامعه مؤثر واقعشده و مورد رضای خداوند متعال قرار گیرد.