به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در گفتوگو با شبکه خبری العالم در مورد وضعیت جنوب سوریه و مسئله حضور تروریستها در این منطقه گفت که بعد از آزادسازی منطقه غوطه، نگاهها به سوی جنوب سوریه معطوف شد و همانند سایر مناطق، دو گزینه پیش رو دولت سوریه قرار دارد؛ مصالحه با گروههای مسلح و تروریستی یا آزادسازی مناطق با عملیات نظامی.
وی در این گفتوگوی مفصل افزود که روسیه در این منطقه طرحی با هدف امکان فرصت دادن به رسیدگی به اوضاع افراد مسلح و مصالحه ارائه کرده است تا اوضاع در جنوب سوریه به وضعیت قبل از سال 2011 یعنی حضور ارتش سوریه در مناطق هممرز با دشمن صهیونیست بازگردد.
بشار اسد تصریح کرد که به دلیل دخالت رژیم صهیونیستی و ترکیه که با اعمال فشار به تروریستها در این منطقه، به دنبال جلوگیری از دستیابی به هرگونه توافقی یا راه حل مسالمت آمیز هستند، این گونه تلاشها تا به این لحظه برای مصالحه هیچ نتیجهای نداده است.
* دخالت آمریکاییها و صهیونیستها مانع از مصالحه در جنوب سوریه
رئیس جمهوری سوریه در پاسخ به این سؤال که آیا در مورد جنوب سوریه تا به این لحظه و نحوه تعامل با این منطقه نتیجهای حاصل شده است یا نه گفت که به رغم اینکه ارتباط بین روسها، آمریکایی و اسرائیلیها همچنان ادامه دارد ولی دخالت آمریکاییها و صهیونیستها مانع از دستیابی به مصالحه در جنوب سوریه شده است.
بشار اسد در پاسخ به اینکه آیا در مقابل راه حل برای پایان دادن به حضور تروریستها در جنوب سوریه، پیشنهادی مانند خروج ایرانیها از این منطقه از سوی آمریکاییها ارائه شده است یا نه گفت که آمریکا در هر مشکلی در سطح جهان به دنبال یک چیز بوده و آن هیمنه کامل است.
* روابط سوریه و ایران راهبردی است
او ادامه داد: «در خصوص موضوع ایران، [اجازه دهید] صریح باشم، روابط سوریه و ایران راهبردی است، نه تابع توافق جنوب است و نه تابع توافق شمال؛ این روابط در مضمون و نتایج میدانی خود به وضعیت فعلی و آینده منطقه مربوط میشود. در نتیجه روابط دو طرف تابع "قیمتهای باراز جهانی" نیست؛ نه ایران و نه سوریه این روابط فیمابین را در بازار سیاسی جهانی عرضه نخواهند کرد».
رئیس جمهوری سوریه در مورد ادامه فعالیت اتاق عملیات مشترک «موک» به رهبری آمریکا و مشارکت برخی کشورهای غربی و عربی موسوم به «دوستان سوریه» گفت که ادامه فعالیت این اتاق بدین معناست که آنها همچنان به دنبال حمایت از تروریستها در منطقه هستند. ولی تصمیم سوریه از ابتدا مشخص بود و آن اینکه همه اراضی سوریه باید آزاد شود و عملیات در جنوب سوریه مسئلهای نظامی است. اگر گزینه مصالحه جواب ندهد دمشق به گزینه عملیات نظامی متوسل خواهد شد.
اسد گفت که به رغم تلاشهای محور حامی تروریسم در منطقه، محور مقاومت و ضد تروریسم هرگز از مسئله پاکسازی سوریه و منطقه از تروریسم عقبنشینی نخواهد کرد و از ذرهای از خاک سوریه صرف نظر نخواهد کرد.
* واشنگتن در سیاست خود صادق نیست
رئیس جمهوری سوریه در پاسخ به اینکه آیا آمریکا از منطقه «التنف» سوریه خارج خواهد شد یا نه گفت که آمریکا مدعی است که آماده خروج است ولی همه میدانند که این کشور در سیاست خود صادق نبوده و دروغگویی پیشه این کشور است.
وی در خصوص رویدادهای اخیر اردن که منجر به تغییر درکابینه این کشور شد و در پاسخ به اینکه بحران اردن به جبهه جنوب سوریه مرتبط است یا نه، اظهار داشت که جز آنچه در رسانهها منتشر شده در این خصوص اطلاعاتی ندارد و ابراز امیداواری کرد که اوضاع اردن باثبات بماند چرا که هرگونه هرج و مرجی تأثیر منفی بر سوریه خواهد گذاشت.
* رژیم صهیونیستی مستقیما از تروریستها حمایت میکند
بشار اسد در خصوص حمایتهای رژیم صهیونیستی از تروریستها اظهار داشت، رژیم صهیونیستی به صورت مداوم نیروهای سوریه را در جبهه جنوب بمباران کرده و با این کار مستقیما از تروریستها حمایت میکند؛ به گونه ای که توپخانه و نیروی هوایی این رژیم به منزله توپخانه و نیروی هوایی تروریستها هستند. لذا هیچ چیز گرایشهای اسرائیل را تغییر نمیدهد و «موافقت اسرائیل هیچ نقشی [در عملیات ارتش سوریه در جنوب] ندارد. و با وجود حمایت اسرائیل از تروریستها ارتش سوریه به سمت جبهه جنوب عملیات خواهد کرد... این یک تصمیم سوری و وظیفه ملی است که آن را انجام خواهیم داد».
وی درباره ادعاهای مسئولان صهیونیست مبنی بر اینکه عمق سوریه را هدف قرار خواهند داد، تأکید کرد: «در واقع پاسخ را متوقف نخواهیم کرد، از مبارزه با تروریستها دست بر نخواهیم داشت و همزمان پاسخ به اسرائیل را متوقف نخواهیم کرد...ولی در واقع پاسخ کوبندهتر به اسرائیل، حمله به ارتش موجود اسرائیل در سوریه است که عملا همان تروریستهایی هستند که به وضوح به سود اسرائیل فعالیت میکنند؛ چرا که [تروریستها] از آغاز، حمله به سامانههای دفاع هوایی سوریه را در دستور کار قرار دادند. این دستور اسرائیل و آمریکا بود».
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این پرسش که در صورت افزایش حملات اسرائیل، آیا سوریه آماده پاسخ بیشتر است، گفت: «این اتفاق افتاده است. اسرائیل دست به تنش میزند و ما پاسخ میدهیم. این جنگ به اندازه امکانات موجود ماست. ما با این امکانات هر چه بتوانیم انجام میدهیم؛ زیرا پاسخ نیازمند تصمیم سیاسی نیست. من تأکید دارم که هیچ تصمیم سیاسی وجود ندارد که پاسخ دهیم یا خیر. این یک تصمیم ملی است که از روز نخست گرفته شده است. ولی اجرای این تصمیم مربوط به اقداماتی است که میتوان از نظر نظامی انجام داد، نه سیاسی».
* روسیه و مساله تحویل اس - 300 به دمشق
اسد درباره اظهارات روسیه مبنی بر تحویل سامانههای دفاعی «اس-300» به سوریه خاطر نشان کرد: «اقدام نظامی و ابعاد نظامی آن بخشی از بعد سیاسی است. در نتیجه اظهار نظر و لو اگر صبغه نظامی داشته باشد، همزمان حامل پیام سیاسی است... ما عادت نداریم که مشخص کنیم چه سلاحی خواهد آمد یا نخواهد آمد و سلاحی که با دو حمله سهجانبه اخیر مقابله کرد، درباره آن چیزی گفته نشد...سلاح زمانی که باید استفاده شود، استفاده خواهد شد».
رئیس جمهور سوریه درباره ائتلاف تهران، دمشق و مسکو و ادعاهایی که اخیرا درباره شکاف در این ائتلاف مطرح شده، اظهار داشت: «اگر درباه ایران و سوریه سخن بگوییم، [میبینیم] که با گذشت چهل سال و شرایط مختلفی که منطقه خاورمیانه از سر گذرانده، یک ائتلاف ثابت است... عنصر جدید در جنگ علیه سوریه، عنصر روس است. از این روی این ائتلاف سهجانبه شکل گرفت. عمر روابط ما با روسیه هم حدود 7 دهه است... روسیه به عنوان یک کشور دوست با سوریه رفتار کرده است. همه چیز از جمله سلاح را در مراحل مختلف محاصره سوریه از آن کشور (روسیه) وارد کردهایم. لذا طبیعی نیست که ائتلافهای آنان آنی یا مصلحتی باشد».
وی در ادامه افزود: «لذا رابطه [بین سوریه و روسیه] یقینا راهبردی است. ولی اظهارات سیاسی شاید زمینه را برای چنین گمانهزنیهایی فراهم کرد. همچنین اظهاراتی سیاسی که با هدف انتقال پیامهای معین مطرح میشود. شاید گاهی زبان هم در انتخاب اصطلاحات معین موفق نباشد... این مسئله گهگاهی رخ میدهد ولی باید اظهارات را در بافت آن بفهمیم».
* نگاه روسها به روابط با ایران راهبردی است
اسد درباره رابطه روسیه و جمهوری اسلامی ایران گفت: «نگاه روسیه به رابطه با ایران راهبردی است. از نظر سوریه، روسیه در امور سوریه مداخله نمیکند و اگر نظری داشته باشد، آن را با ما مطرح میکند، ولی تصمیم با رهبران سوریه است که همان تصمیم ملت سوریه است. این یک اصل ثابت در خصوص روسیه است. از این روی ائتلاف راهبردی است. اما اگر اختلافی باشد، در حکومت سوریه نیز اختلافاتی پیش میآید»، همان گونه که ممکن است در دل حکومت ایران و سوریه نیز اختلافی پیش آید. پس «اگر بر سر هر چیز با هم توافق داشته باشیم، چرا گفتوگو کنیم».
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این پرسش که آیا این ائتلاف تقویت خواهد شد، اظهار داشت: «طبیعتا بر اساس منفعت و تغییرات بین المللی [این ائتلاف تقویت میشود] و تا زمانی که محور دیگر، از تروریسم حمایت کند، این ائتلاف تقویت خواهد شد. ما، ایران و روسیه خطر تروریسم را احساس میکنیم ... بر اساس این واقعیت باید ائتلاف [بین این سه کشور] وجود داشته باشد».
* میگفتند اگر روابط خود با ایران را قطع کنید، اوضاع سوریه طبیعی خواهد شد
اسد درباره این تصور که سوریه بهای حضور ایران در این کشور را میدهد و اگر نیروهای ایرانی از اراضی سوریه خارج شوند، اوضاع آن طبیعی خواهد شد، گفت: روابط ایران و سوریه در بازار مطرح نیست که بخواهد سوریه بهای آن را بپردازد. جواب سوال خیلی روشن است، و اینگونه سوالات از سوی کشورهایی مانند عربستان مطرح میشود.
اسد تصریح کرد: در ابتدای جنگ، مطرح بود که اگر سوریه روابط خود با ایران را قطع کند، اوضاع آن طبیعی خواهد شد، اما این مساله برای ما غیر قابل قبول است.
* هیچ یگان نظامی ایرانی در سوریه وجود ندارد
بشار اسد ضمن رد حضور نیروهای نظامی ایرانی در سوریه گفت: اینکه میگوییم حضور ایران در سوریه در حد مشاوران نظامی است، منظور از مستشار معنای عام آن است و مستشاران ایرانی در سوریه حضور دارند، چرا که سوریه روابط دیرینه با ایران حتی قبل از جنگ دارد و دو طرف روابط نظامی مستحکمی دارند.
او در پاسخ به این سوال که آیا نیروهای ایرانی که در سوریه شهید میشوند، نیروی نظامی محسوب نمیشوند، گفت: زمانی که این تشکیلات نظامی به جنگ و مبارزه منتقل میشود، مستشار هم به مبارز تبدیل میشود. شکی نیست که در سوریه مستشاران ایرانی حضور دارند و گروهی از داوطلبان ایرانی هستند که برای مبارزه با تروریستها به سوریه آمدهاند و افسران ایرانی نیز آنها را فرماندهی میکنند.
اسد در ادامه تصریح کرد: ایران در سوریه میجنگد و از ملت سوریه دفاع میکند و در راه آن خون داده است. بنابراین زمانی که ما میگوییم مستشاران ایرانی منظور همان معنای عام آن است. این بدین معنی نیست که از حضور ایران در سوریه حتی اگر به شکل رسمی آن باشد، خجالت میکشیم، بلکه از کلمه مستشار استفاده میکنیم تا بگوییم که یگانهای نظامی ایران در سوریه مستقر نیستند.
* هیچ مانعی برای تاسیس پایگاههای ایرانی در سوریه همانند روسیه وجود ندارد
رئیس جمهور سوریه گفت که اگر ایران بخواهد در سوریه پایگاه نظامی تاسیس کند، دمشق موافقت خواهد کرد. ما حضور نیروهای ایرانی را خواستاریم تا از سوریه حمایت کنند، اما ایران چنین درخواستی نکرده و مصلحت را در این دیده است که فقط تروریستها را هدف قرار دهد.
اسد درباره حمایتهای روسیه گفت که در ابتدا حمایتهای روسیه، همانند حمایتهای ایران بود، اما امروز فرق دارد و به حمایتهای بین المللی و جهانی تبدیل شده است. ایجاد پایگاههای نظامی هوایی برای پشتیبانی هوایی از ارتش سوریه ضروری است و به ایجاد پایگاه های نظامی ایران در سوریه نیاز داریم.
* بشار اسد: به زودی به ایران سفر خواهم کرد
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این سوال که «چرا به روسیه سفر کردید، اما هنوز به ایران سفر نکردهاید»، گفت: حقیقت این است که چند ماهی است که خود را برای سفر به ایران آماده کردهام، اما به دلیل شرایط فوق العاده سوریه این سفر به تاخیر افتاده، لیکن لغو نشده است.
حتما به ایران سفر خواهم کرد، زیرا هیچ چیز نمیتواند مانع این سفر شود و انشاءالله به زودی و در اولین فرصت به ایران خواهم رفت.