بسیاری از روستاهای خراسان جنوبی لب مرز واقع شدهاند که امنیت مرز را تامین میکنند و حتی شهدای گرانقدری دارند که برای تامین امنیت در خطوط مرزی شهید شدهاند و بچههای ما در این روستاها به کارهای جهادی میپردازند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فصل تابستان برای قریب به اتفاق جوانان در حال تحصیل، فصل استراحت و پرداختن به تفریح و اوقات و فراغت است؛ اما در این بین جوانان و دانشجویانی نیز هستند که از این فصل و تعطیلات استفاده کرده و برای آبادانی و پیشرفت کشور خود تلاش میکنند. تلاشی جهادگونه و به دور از هیاهوی رسانهها و بدون هیچ تماشاچی و حق الزحمه ای. تنها حق الزحمه این تلاش را میتوان در چشم مردم روستاهایی مشاهده کرد که امید و آینده روستای خود در دستان جوانان جهادگر میبینند و شاید گاهی اشکی از سر شوق جاری شود.
اردوهای جهادی علاوه بر ساخت و آبادانی روستاهای محروم نیز یک کارگاه آموزشی است. یک کارگاه انسان سازی، کلاس درس و اخلاق و معرفت و خویشتن داری و فداکاری. آری اردوهای جهادی را میتوان به یقین برترین فعالیتی دانست که با دستی خالی میتوانی برای آبادانی کشورت قدم برداری.
اینبار به سراغ مهدی صدقی، مسئول جهادی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند رفتیم تا برایمان از گروه جهادی فاطمه الزهرا بگوید. گروهی که متشکل از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و با محوریت خدمات درمانی در روستاهای محروم استان خراسان جنوبی فعالیت میکند.
دانشجو: برایمان درباره گروه جهادیتان بگویید گروه جهادی فاطمه الزهرا(س) از آبان ماه سال ۱۳۹۴ فعالیت خود را آغاز کرد و حدود ۳ سال است فعالیتهای جهادی خود را در روستاهای خراسان جنوبی آغاز کرده است. استان خراسان جنوبی یکی از استانهای با محرومیت بالا در کشور است و متاسفانه تا پیش از شروع به کار گروه جهادی فاطمه الزهرا گروه جهادی درمانی به صورت مستقل در این استان وجود نداشته است و اکثر تیمهای جهادی درمانی قبل از سال ۹۴ از تهران راهی این استان میشدند.
از سال ۹۴ شروع فعالیت گروه جهادی فاطمه الزهرا زده شد و اولین اردوی جهادی در منطقهای از خراسان جنوبی شکل گرفت که جمعیتی بالغ بر ۸۰ نفر شرکت کردند. با همکاری دانشگاه و مسئولین بسیج کار خوب پیش رفت و اردوهای مختلفی تاکنون برپا شده است.
دانشجو: تاکنون چند اردوی جهادی برگزار کردید؟ ۴ اردوی ۷ روزه با جمعیتی بالغ بر ۱۰۰ نفر برگزار کردیم؛ اما به صورت متفرق اردوهای یک و ۳ روزه بسیاری برگزار شده است. اردوهای اصلی گروه فاطمه الزهرا(س) همین اردوهای ۷ روزه است که یک منطقه را به طور کامل تحت پوشش خدمات درمانی قرار میدهیم. همه مردم روستا ویزیت میشوند و دارو به صورت رایگان بین مردم توزیع میشود و اگر نیاز به تخصص وجود داشته باشد، متخصص در منطثه حضور پیدا میکند و اگر افرادی باشند که مشکلات حادتری داشته باشند فرم ارجاع به آنان تحویل داده میشود و با هزینه تیم جهادی در مرکز استان اسکان پیدا کرده و تحت مراحل درمانی قرار میگیرند.
دانشجو: یکی از کارهای ویژهای که توسط گروه شما صورت گرفته را توضیح دهید منطقهای در نزدیکی مرز وجود دارد که افراد آن فاقد شناسنامه هستند. یکی از مشکلات افراد این منطقه عبور از پاسگاه اول روستا است؛ زیرا مشخص نیست هویت ایرانی دارند یا هویت افغانی. در این منطقه مشکلات ژنتیکی زیادی وجود دارد تا حدی که در هر خانواده حداقل یک نفر دارای مشکل ژنتیکی است. یکی از کارهایی که در این منطقه صورت گرفت، این بود این افراد بتوانند از پاسگاه عبور کرده و در بیرجند کار درمانی خود را انجام دهند. این منطقه از کمترین سطح امکانات نیز برخوردار نیستند و حتی آب و آنتن تلویزیون ندارند.
دانشجو: چه شد تصمیم گرفتین تیم جهادی فاطمه الزهرا را راهاندازی کنید؟ با توجه به اینکه دانشجویان اکثرا از بچههای بومی منطقه هستند؛ لذا مشکلات را به خوبی می شناسند و درد مردم را خیلی بهتر درک میکنند و به همین دلیل کاری که انجام میشود، خیلی قویتر و بهتر از کار تیمهای غیربومی است.
دانشجو: آیا روستاهای مرزی برای حضور گروههای جهادی از امنیت کافی برخوردار است؟ بسیاری از روستاهای خراسان جنوبی لب مرز واقع شده اند که امنیت مرز را تامین میکنند و حتی شهدای گرانقدری دارند که برای تامین امنیت در خطوط مرزی شهید شده اند و بچههای ما در این روستاها مستقر میشوند و به کارهای جهادی میپردازند. همین روستاهای مرزی که امنیت مرزها را تامین میکنند از کمترین امکانات نیز برخوردار نیستند که کمترین آن بحث آب است. وجود سرویس بهداشتی به گونهای است که هر ۴ خانه روستایی یک سرویس بهداشتی دارد و یکی از کارهای گروه جهادی ما ساخت سرویس بهداشتی عمومی در داخل روستا بود که ۴ چشمه سرویس بهداشتی را ساختیم.
دانشجو: آیا مسئولین جهت فقرزدایی از گروه جهادی شما حمایت میکنند؟ محرومان روستاهای خراسان جنوبی بسیار زیاد و نیاز به حمایتهای بیشتر از سوی مسئولین دارند. ما در زمان برگزاری اردوهای جهادی سعی می کنیم حداقل یک روز مسئولین را دعوت کنیم تا با حضورشان این محرومیتها را ببینند. تیمهای جهادی تهران وقتی در مناطق حاضر میشوند، همه همکاریهای لازم با آنان انجام میشود و هرچیزی درخواست کنند برایشان آماده میشود؛ اما وقتی تیم استان وارد عمل میشود برای یه تیکه وسیله باید کلی دوندگی کنیم.
برای شما مثالی بزنم؛ قیمت دستگاه سونوگرافی ۲۰۰ میلیون تومان است و بچهها با ضمانت خودشان دستگاه را وارد روستا کردند و بچهها ضمانت دادند که اگر اتفاقی برای دستگاه افتاد هزینه آن را بپردازند.
دانشجو: آیا ارگانهای دیگری با شما همکاری و مشارکن میکنند؟ ما سعی کردیم از هرجایی مانند کمیته امداد، مراکز بهداشت، خیرین و... کمک بگیریم. استانداری نیز برای اولین بار قول مساعد برای همکاری و کمک در تابستان امسال را داده، اما نمی دانیم تا چه حد عملی شود و کل پشتیبانی ما از طرف بسیج دانشجویی و دانشگاه بوده است.
دانشجو: آیا روستاهای خراسان جنوبی خانواده شهید دارند؟ بله اکثر روستاها دارای شهید است و مزار شهدا الحمدالله دارای نماد و یادمان است؛ اما اوضاع خانواده شهدا بهتر از سایر روستاییان نیست و همه مانند یکدیگر در یک اوضاع نابسامان زندگی میکنند.
دانشجو: یک خاطره شیرین از حضور در روستا را برایمان نقل کنید خاطره بسیار زیاد است. اولین اردویی که ما رفتیم، مقداری وسیله دندانپزشکی قرار بود از تهران برایمان ارسال شود. وسایل زمانی که رسید، ما نیز بدون اینکه جعبه آن را باز کنیم به منطقه فرستادیم و فردای آن روز که قرار بود، تیم دندانپزشکی در منطقه مسقر شود، زمانی که جعبهها را باز کردیم متوجه شدیم که وسایل اشتباه ارسال شده و مال شخص دیگریست که هم نام با متقاضی وسایل دندانپزشکی ما بوده است.
یکی از دوستان برای پس دادن کارتن به بیرجند رفت که در آن لحظه شخص دیگری که کارتن اشتباهی به وی تحویل داده شده بود برای تحویل کارتنش مراجعه کرده بود و این دو نفر همان کارتنهای اشتباه بودند که به درستی با یکدیگر تعویض کردند و همزمان با حرکت تیم دندانپزشکی وسایل لازم به منطقه رسید و کار ادامه پیدا کرد.
دانشجو: مردم روستا از حضور شما در روستا استقبال میکنند؟ همین که تیم برای شناسایی وارد روستا میشود، برای اهالی روستا یک قوت قلب است. وقتی برای شناسایی یکی از روستاها رفته بویدم، گفتند هیچکس به روستای ما سر نمیزند؛ تا این حد که وقتی بچهها وارد روستایی میشوند مردم روستا جمع شده و مشکلاتشان را میگویند و وقتی بچهها در روستایی مستقر میشوند، ارتباطی بین اهالی و بچهها شکل می گیرد که حتی وقتی اردو تمام میشود تا ماهها ارتباط برقرار است و به یکدیگر زنگ میزنند و جویای حال هم میشوند.
دانشجو: با وجود سختیها چه دلیلی باعث حضور مکرر شما در اردوهای جهادی می شود؟ اردوهای جهادی خاصیتی دارد که تا وقتی کسی در آن قرار نگیرد، متوجه آن نخواهد شد و وجود نام مبارک حضرت فاطمه (س) انسجام عجیبی در تیم ایجاد کرده که توصیف لذت حضور در اردوها وصف ناپذیر است.