به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ نشست رسانه ای "شنبه های انقلاب" با محوریت بررسی دستاوردهای انقلاب اسلامی در دوره مطبوعات در مجتمع شهدای هفتم تیر برگزار شد.
در این نشست سید نظام الدین موسوی معاون ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی گفت: ابتدا باید ببینیم چه جایگاهی برای مطبوعات وجود دارد. تاریخچه رسانه ها به عصر جدید بر می گردد. زمانی که انقلاب اسلامی شکل گرفت نوع دید رسانه ای در مورد انقلاب متفاوت بود.
وی یادآور شد: بعد از پیروزی انقلاب طیف های مختلفی از تاسیسات برآمده از عصر مدرنیته به وجود آمد. آنچه مسلم است این است که امام خمینی(ره) شاخص انقلاف در جهت حذف مطلق برخی دیدگاه ها نبود. در حقیقت نوع دیدگاه امام(ره) اصل جمهوریت و رویکرد مردمی را تاکید داشته و به رسانه و دانشگاه را پدیده ای برای جهت یابی آرمان های انقلاب اسلامی پذیرفته بودند. بر همین اساس بعد از پیروزی انقلاب نوع مواجهه با رسانه مثبت بوده و استفاده کامل از رسانه ها شکل گرفت.
معاون ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی تصریح کرد: امام خمینی(ره) در رویکرد رسانه ای به دنبال شکست انحصار رسانه جریان امپریالیستی و ایجاد یک سبک رسانه ای انقلابی بودند. او تلاش داشت تا نگاه رسانه ای مستقل و جدیدی را شکل داده و نیروهای انقلابی و باورمند در مقابل آمریکا و اروپا به وجود آورد.
وی افزود: گفتمان انقلاب اسلامی در جهان توانسته قدرت زیادی بگیرد و در برابر کشورهایی که صاحب قدرت بوده و دارای هژمون غربی بودند، ایستادگی کند.
موسوی با بیان اینکه امروز در خاورمیانه شاهد شکل گیری رسانه انقلابی هستیم و توانسته ایم در برابر رسانه های عربی و غربی مقابله کنیم، افزود: امروز رسانه ها باید در راستا و مطالبه مردم قرار گیرند.
معاون ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی گفت: امروز رسانه ها از انحصار دولت و طیف خاص بیرون آمده و محدود به یک جریان نیست. رسانه ها باید در جهت امنیت یک کشور باشند و این امنیت را برهم نزنند.. اگر آزادی را در ایران مثال بزنیم باید به فتنه سال 88 اشاره کنیم که برخی با اینکه رهبر یک جریان فتنه بودند علیه یک فرد انقلابی شکایت کرده و او را پای میز محاکمه آوردند و این نشان دهنده آزادی بیان در کشور است.
وی اضافه کرد: در هر کشور باورها و علایق مختلفی وجود دارد و ممکن است بر اساس آن محدودیتی را در رسانه و مطبوعات خود داشته باشند. در جمهوری اسلامی ایران نیز بر اساس یک چارچوب و قوانین محدودیتی برای رسانه وجود دارد و مجوزها طی شرایط خاصی صادر می شود. فلذا برای حفظ پایه های حاکمیت و امنیت ملی محدودیت هایی توسط هر کشور ایجاد می شود و نمی توان گفت اینها آزادی را از مردم گرفته اند.
خضریان قائم مقام روزنامه فرهیختگان در ادامه گفت: رسانه به عنوان پایه های اصلی دموکراسی شناخته می شود. در ایران در زمان شاه دیدگاه های مختلفی وجود داشت امام آزادی بیان نبود و در جمهوری اسلامی که بر اساس بیداری اجتماعی به وجود آمد رویکرد اصلی در برابر مخالفان به صورت مدارانه شد و این نظریه امام خمینی(ره) بود که باید با تمام کشورها ارتباط ایجاد کرد.
وی تصریح کرد: امروز ما نمی توانیم بگوییم که انقلاب اسلامی دیدگاهش محدود است. در فضای رسانه ای به خصوص رسانه دانشجویی منتقدین دیدگاه ها همواره رشد می کنند و به نوعی آزادی خواهانه است. رسانه های ما همواره چالش برانگیز و متفاوت در تفکر بوده است. در نتیجه در کشور ایران گاها در برخورد با رسانه ها تند بوده ایم و به اشتباه جلوی رشد آن ها را گرفته ایم.
نوباوه مدیرعامل روزنامه عصر ایرانیان در ادامه با اشاره به اینکه هیچ ملتی بزرگ نمی شود مگر آنکه زبان آزادانه داشته باشد، گفت: قبل از انقلاب اسلامی، جریان استکباری برای مقابله با جریان کمونیستی با یک رادیو حریف دنیای کمونیسم شد. امروز 300 رسانه در مقابله با انقلاب اسلامی به زبان فارسی وجود دارد اما نمی توانند با ما مقابله کرده و شکست خورده اند.
وی اظهار کرد: انقلاب ما آنقدر قدرتمند است که در برابر سرویس های جاسوسی، غربی و عربی دشمنان با آن همه هزینه ای که می کنند ضربه نخوردهو سرپا است. اینها بیانگر اثرگذاری انقلاب مردمی ایران است.
مدیرعامل روزنامه عصر ایرانیان گفت: در جریان جنگ تحمیلی همه دنیا یک طرف و ایران طرف دیگر بود و بزرگترین جنایت ها علیه ایران شکل گرفت تا جایی که هزاران سلاح شیمیایی در اختیار و استفاده صدام قرار گرفت اما هیچ کدام از اینها در رسانه های خارجی اعلام نشد. لذا ما تنها کشوری هستیم که با امکانات کم در برابر استکبار جهانی ایستادگی و رش کرد.
وی با اشاره به اینکه امروز جامعه ایران بزرگ تر از قبل شده است، اضافه کرد: اگر در برخی مناطق اعتراضی می شود به دلیل تغییر نظام نیست بلکه یک مطالبه مردمی از دولت است. من سال های زیادی در کشورهای فقیر و غنی زندگی کرده ام. در آمریکا آنقدری که در ایران آزادی رسانه ای و مطبوعاتی است وجود ندارد و شاهد این قضیه بوده ام.
نوباوه یادآور شد: یکی از ثمرات انقلاب افزایش میزان مطالعه در کشور است. اگر می گویند کشورهای غربی از ایران بیشتر مطالعه می کنند یک دروغ بزرگ است و شواهد هم این موضوع را روشن کرده است که هیچ کشور غربی بیشتر از مردمان ایران نمی دانند.
در ادامه علوی مدیرعامل خبرگزاری بسیج عنوان داشت: آزادی و استقلال دو مفهوم متناظر هستند. هر جامعه ای برای آزادی یک نوع مشروعیت را در نظر گرفته است. آزادی بدون قید و بند، آزادی نیست و حیوانیت است.
وی اضافه کرد: اگر رسانه ها استقلال حقیقی از مبتذلات نداشته باشند آزادی زیرسوال می رود. رسانه های ما در طول 40 سال انقلاب از تفکرات نامشروع دور شده اند.
مدیرعامل خبرگزاری بسیج عنوان داشت: امروز محدودیت های رسانه در تمام کشورها وجود دارد. در آلمان و سایر کشورهای اروپایی این محدودیت به وضوح دیده می شود زیرا نباید برخی رسانه ها ضد امنیت ملی و قوانین کشور مطالبی درج کرده و آسیبی به تفکرات جامعه بزنند و این قوانین منطقی است. لذا در ایران اگر محدودیتی وجود دارد نشان از جلوگیری از آزادی بیان نیست.
وی با بیان اینکه برخی می خواهند آزادی که در دوران شاه وجود داشت را ایجاد کنند و آزادی امروز بیشتر از آن زمان است، افزود: فحاشی به پیامبر و دیگر افراد آزادی بیان گفته نمی شود.
علوی خاطرنشان کرد: امروز برخی رسانه هایی که از فتنهه سال 88 حمایت می کردند تا به امروز در حال فعالیت هستند و نظراتشان را بیان می کنند و باید بگوییم یران مهد آزادی است که تاکنون بدرفتاری با بسیاری از مطبوعات نداشته است.
پوروهابی سردبیر روزنامه سپهر غرب در ادامه با اظهار اینکه انقلاب اسلامی ایران یک انقلاب فرهنگی است، گفت: رسانه های ما بعد از انقلاب توجه ویژه ای به زنان کردند و فضای فرهنگی جزء اولویت آن ها قرار گرفته است.
وی تاکید داشت: در زمان شاه زنان در کشور محدودیت داشتند و به عنوان یک ابزار به آن ها نگاه می کردند به طوری که گرایش این رفتارها به سمت غرب بود اما بعد از انقلاب اسلامی رویکرد و تفکر در مورد زنان تغییر یافت و فضای رسانه ای نقش زنان را از جذابیت های جنسی و جسمی به تفکرات علمی سوق داد. امروز زنان در رسانه ها نقش زیادی پیدا کرده و بسیاری از رسانه ها توسط زنان اداره می شود.
جهان تیغی مدیر مسئول پایگاه خبری جهان نیوز در ادامه خاطرنشان کرد: عدالت رسانه یکی از مسائل مهم در رسانه ها است. انقلاب اسلامی ایران عدالت رسانه ای را در حد مطلوب رعایت کرده است. آزادی بیان در رسانه های داخلی به گونه ای است که می تواند تمام تفکرات را بازگو کرده و هر کسی اظهارنظر کند.
وی گفت: امروز ما به دستاوردهای انقلاب رسیده ایم و محروم ترین مناطق کشور از رسانه های محلی متنوعی برخوردارند.
در ادامه این نشست رسانه ای بصیری رئیس سازمان بسیج رسانه گفت: در کشور ما رسانه ها دارای آزادی بیان هستند اما کشورهای دیگر از این آزادی برخوردار نیستند و گاها برخوردهای سختی با آن رسانه های انتقادی و مخالف شده است. کشور انگلستان و آمریکا از این نمونه هستند.
وی اضافه کرد: امروز در کشور ما 9200 پایگاه خبری و 42 خبرگزاری بعد از انقلاب اسلامی به وجود آمده و به تمام موضوعات پرداخته است. مطبوعات در کشور ما با سلایق مختلف و الگویی ناب برای همه جوامع شده است.