گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-کیانوش رضایی؛ آغاز محرم برای شیعیان جهان بخصوص کشورمان برای جوانان و نوجوانان ماه احترام و ارادت به خاندان اباعبدالله الحسین (ع) و شور و شعور حسینی است و هرکس در هر گوشهای و تا هر توان و اندازهای برای عرض ارادت به خاندان اهل بیت تلاشی کرده و از نذورات تا کار در هیئتهای مذهبی فروگذاری نمیکنند.
در این میان دانشجویان نیز نقش بسیار فعالی در نمایش شکوه و عظمت جلوه شیفتگان حسینی دارند و با برپایی هیاتهای دانشجویی سعی در زنده نگه داشتن شور حسینی در دانشگاههای خود دارند.
هیئت دانشجویی محبان امیرالمومنین (ع) دانشگاه تفرش نیز از این موضوع مستثنی نیست؛ دانشجویان این دانشگاه با همدلی و یکرنگی برنامه عزاداری را در این دانشگاه برپا میکنند.
علیرضا یعقوبی، مسئول هیئت دانشجویی محبان امیرالمومنین (ع) دانشگاه تفرش در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: ۷ تا ۱۰ مهر و ۲۲ و ۲۳ مهرماه برنامههای مذهبی و ویژه شهادت امام حسن عسکری(ع) و حضرت رقیه (س) طرح ریزی شده است.
یعقوبی با بیان اینکه همه تشکلهای دانشجویی در این هیئت همکاری دارند، بیان کرد: سخنرانی، مدیحه سرایی و سینه زنی از جمله برنامههای هیئت دانشجویی دانشگاه تفرش است.
مسئول هیئت دانشجویی محبان امیرالمومنین (ع) دانشگاه تفرش با اشاره به اینکه مراسم هیئت در داخل مسجد دانشگاه برگزار خواهد شد، افزود: به احتمال زیاد در سطح دانشگاه برگزاری مراسم تعزیه را داشته باشیم.
اما شهرستان تفرش دارای پیشنیه تاریخی در رسوم محرم و تاسوعا و عاشورا است؛ تفرش به عنوان یکی از شهرستانهایی که ۵ مراسم مذهبی محرم آن به ثبت ملی رسیده است، و میتوان مراسم علم بران را به عنوان یکی از مراسمات اصلی محرم در محلات این شهرستان طلقی کرد.
آئین علم برانی یا علم گردانی تفرش، در روز اول محرم در این شهرستان انجام میشود و محلههای صاحب تکیه میزبان این مراسم مذهبی هستند. روز اول محرم مردم با چاووشی خوانی و علمهای سیاه که نماد عزاداری و آغاز محرم است به درب منازل صاحبان علم رفته و وی را به بیرون آوردن علم دعوت می کنند و در همین حال نذورات توسط صاحب علم بین مردم پخش میشود.
علم برانی از دوره قاجار قدمت دیرینه در شهرستان تفرش دارد. مردم چاووش خوانان تا ظهر روز اول محرم در محله میچرخند و علمها را جمع آوری و به تکایا میبرند. این علمها تا پایان محرم و صفر در تکایا در جای خود قرار گرفته و پس از پایان ماه صفر به منازل صاحبان علم منتقل میشوند.
مهدی مرادی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تفرش نیز در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: رسمی که در تفرش و روستای هزاوه تحت عنوان مراسم علم بران مشهور است، بدین صورت است که مردم یک محله به همراه بزرگان و پیرغلامان محل، علمی را که در تکیه روستا یا شهر وجود دارد، بیرون آورده و آن را با خواندن نوحه کوچه به کوچه میگردانند.
مرادی ادامه داد: در هر محله، افرادی که نذری دارند پارچهای به علم بسته و نذورات خود را به تکیه و علم تقدیم میکنند و آنهایی که در پی گرفتن حاجتی هستند پارچهای از علم باز میکنند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تفرش با بیان اینکه این مراسم تا روز عاشورا ادامه پیدا میکند و علم هر روز در یک محله گردانده میشود، افزود: روز عاشورا علم بر بالای تپهای برده شده و مردم در اطراف آن به عزاداری و سینه زنی میپردازند و در انتهای مراسم آن را به تکیه باز میگردانند.
مرادی بیان داشت: در شکل دیگر این مراسم، سادات هر محله به در خانه صاحبان علم رفته و شروع به چاووش خوانی و خواندن نوحه میکنند و از او میخواهند علم را به بیرون از منزل بیاورد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تفرش در پایان اظهار داشت: این کار منزل به منزل ادامه مییابد تا زمانی که کل علمهای موجود در تکیهی روستا یا شهر در یک مکان، عموما مسجد یا تکیه، جمع گردد. علمها تا پایان ماه محرم در تکیه باقی مانده و در انتهای این ماه به صاحب علم بازگردانده میشوند.