سخنگوی وزارت خارجه در خصوص حضور ایران در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: در نشست امسال نیز رئیس جمهور طبق سنت قبلی و حضور سالانه در این مجمع حضور خواهد یافت و این فرصت مغتنمی برای ایران برای دیدار با مقامات سایر کشورها در حاشیه مجمع عمومی سالانه سازمان ملل است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه وزارت خارجه در آغاز نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تسلیت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله علیه السلام و گرامیداشت هفته دفاع مقدس به سوالات خبرنگاران و اصحاب رسانه پاسخ داد.
در این نشست خبری وی در خصوص حمله به کنسولگری کشورمان در بصره و سفارت ایران در پاریس گفت: ارتباطی به طور مستقیم میان این دو حادثه وجود ندارد مسئله بصره که توسط عناصر مشخصی که وابستگی خاص آنها به کشورهای فرامنطقهای واضح بود، اتفاق افتاد و آنها سعی کردند با این اقدام بر روابط ایران و عراق تاثیرگذار باشند که البته به اهداف خود نائل نیامدند.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص حادثه پاریس نیز گفت: این حادثه توسط گروه دیگری که تروریستی اند صورت گرفت که آن هم ناکام ماند و این افراد نتوانستند به داخل سفارت راه پیدا کنند، اما صدماتی به ساختمان وارد کردند.
قاسمی افزود: در این خصوص با دولت فرانسه صحبتهایی صورت گرفت و بنا شد فرانسه اقداماتی در قبال متعرضین به سفارت جمهوری اسلامی انجام دهد.
رایزنی با طرفهای اروپایی ادامه دارد/ طرحهایی که تضمینهای لازم را نداشت کنار و طرحهای جدید جایگزین شد
وی در خصوص آخرین رایزنیهای ایران با اروپا در موضوع برجام نیز گفت: در این خصوص در مسیر درستی حرکت میکنیم و تماسهای مستمر با طرفهای اروپایی وجود دارد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: براین اساس طرحهای قبلی که تضمینهای لازم را نداشت کنار و طرحهای جدید جایگزین شد فرمولهایی که بتواند همکاری ایران و اروپا را رقم بزند و در همین راستا تماسهای فنی بین دستگاههای ذیربط وجود دارد.
قاسمی ابراز امیدواری کرد که در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل دیدار وزرای خارجه ایران و ۱+۴ صورت بگیرد و جمهوری اسلامی بتواند به مراحل جدیدتر و نهایی تری ورود پیدا کند و در نهایت طرحهای جدید مطرح شده رضایت طرف ایرانی را به دنبال داشته باشد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه به نظر میرسد گفتار وزیر امور خارجه کشورمان به سمت تهدید اروپاییها در مسئله برجام میرود، گفت: در حوزه دیپلماسی میتوان براساس ضرورت و وضعیتی که یک کشور در آن قرار دارد مواضع مختلفی اتخاذ کرد آنچه وزیر امور خارجه کشورمان عنوان کرده کلامی متین و صحیح است لذا روند صحبتها منافاتی با یکدیگر ندارد و ایران و ایرانی ملت و کشوری صبور هستند و ما حتما با درایت این مقطع حساس را طی خواهیم کرد.
رئیس جمهور طبق سنت هر ساله در مجمع عمومی سازمان ملل حاضر خواهد شد/ حضور در این نشست فرصت مغتنمی برای دیدار با مقامات سایر کشورهاست
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص نظرات مختلفی که در خصوص حضور ایران در نشست شورای عالی امنیت سازمان ملل در سطوح مختلف دارد نیز گفت: امسال نیز رئیس جمهور طبق سنت قبلی و حضور هر ساله به سازمان ملل رفته و در مجمع بین المللی حاضر خواهد شد.
قاسمی با تاکید بر اینکه حضور ایران در این نشست فرصت مغتنمی برای کشورمان است که بتواند در سطح رئیس جمهور و وزیر امور خارجه دیدارهای متعددی به ویژه با مقامات کشورهای مختلف در حاشیه مجمع داشته باشد، گفت: ما سعی میکنیم از این فرصت مانند گذشته و حتی بیش از آن استفاده کنیم.
وی در خصوص نظرات مختلف موجود پیرامون حضور نمایندگان کشورمان در این نشست گفت: به هر حال نظرات متنوع کارشناسان میتواند کمک کند تا مسئولان در اتخاذ صحیح تصمیمات در راستای مصالح کشور تصمیمات شایسته تری بگیرند.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد نشست شورای عالی امنیت سازمان ملل نحوه حضور و شکل رفتار ایران در این جلسه نیز عنوان کرد: در زمان مناسب اطلاع رسانی صورت خواهد گرفت.
قاسمی تصریح کرد: نمایندگی ایران در نیویورک برای برنامه ریزی نشستهای دو جانبه رئیس جمهور و وزیر امور خارجه و همچنین حضور نمایندگان کشورمان در اندیشکدههای ایالات متحده در حال رایزنی و برنامه ریزی هستند.
وی در خصوص توئیت مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی خود را سردمدار حمایت از مسلمانان در جهان میداند در برابر کشتار هزاران مسلمان در چین به دلیل روابطی که با چین دارد سکوت کرده است، گفت: این قبیل سخن پراکنیها هدف خاصی را دنبال میکند که دشمنی با ایران است به طور کلی سیاست ایران براساس قانون اساسی حمایت از همه مسلمانان جهان است و در این خصوص در تماسهایی که با شرکای بزرگ خود از جمله چین داریم گفتگوهایی انجام دادیم و تلاش میکنیم اگر مشکلاتی وجود دارد بتوانیم با آرامش و ایجاد فضای مناسبتر خارج از هر نوع فضاسازی که عدهای به دنبال ایجاد آن برای تحریک کشورها علیه ایران هستند، اقدام کنیم.
از تعبیر تصاحب بازار نفت ایران توسط روسیه استقبال نمیکنم
قاسمی در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص خبرهایی که این روزها در فضای مجازی مبنی بر تلاش روسیه در اوپک برای تصاحب فروش سهم نفت ایران در منطقه انجام میدهد نیز گفت: برخی اظهارنظرها در این خصوص در فضای مجازی منتشر میشود که من چندان موافق آن نیستم ما با روسیه در حوزههای مختلف از جمله انرژی همکاریها و مشاورتهای مستمری داریم، چون حوزه انرژی مسئله مبتلا به در هر دو کشور است و هر دو کشور دارای سهم زیادی از انرژی منطقه هستند و همکاریهای لازم در این خصوص را با یکدیگر انجام میدهند.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: من این تعبیر را به کار نمیبرم که اقدام روسیه در جهت تصاحب بازار نفت ایران است و فکر میکنم مقامات نفتی جمهوری اسلامی در این خصوص توضیحاتی را در آینده ارائه خواهند کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در خصوص سفر رئیس جمهور و وزیر خارجه به مقر سازمان ملل در نیویورک خبرهایی مبنی بر اختلاف این دو نفر برای حضور در این سفر منتشر شد واکنش وزارت خارجه در این خصوص چیست؟ گفت: خبر اختلاف رئیس جمهور و وزیر خارجه در خصوص حضور در سازمان ملل بحثی نادرست و غلط است و چنین اختلاف نظری از پایه و اساس وجود نداشته و ندارد. قاسمی افزود: من در روزهای ابتدایی انتشار این خبر آن را به شدت تکذیب کردم و الان هم این موضوع را تکذیب میکنم هر آنچه در حال اتفاق است همکاری، همدلی و هم زبانی بین مقامات عالی نظام در حوزه سیاست خارجه است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار آناتولی ترکیه در خصوص قاچاق انسان از مرزهای ایران به ترکیه گفت: ما مرزهای طولانی با برخی همسایگان داریم که این مرزها چالشهایی را ایجاد میکند، اما اینکه گفته میشود افاغنه از ایران به صورت قاچاق به ترکیه میروند و اینکه این اتفاق با چه سازوکاری صورت میگیرد اطلاعات دقیقی ندارم و در این خصوص وزارت کشور و نیروهای امنیتی اطلاعاتی اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.
اخیرا ظریف و کری دیداری با یکدیگر نداشتند
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اخباری مبنی بر دیدارهای ظریف و وزیر خارجه پیشین آمریکا ظرف یک ماه گذشته نیز گفت: بر سر این موضوع جدلی در آمریکا وجود دارد و حزب حاکم در یک مورد خاص در حال بحث و جدل و گفتگو هستند که ما نمیدانیم چه قدر از این مباحث درست است و خیلی هم به مصلحت نیست که به این بحث ورود پیدا کنیم برداشت من این است که دامن زدن به این دیدارها همان اخبار مربوط به ادوار قبل است و اخیرا دیداری بین این دو فرد صورت نگرفته است به طور کلی برجام این فرصت را فراهم میکرد که وزرای خارجه دو کشور دیدارهایی با هم داشته باشند.
قاسمی ادامه داد: بعد از دورانی که کری مسئول وزارت خارجه آمریکا نبود در برخی از اجلاسهای بین المللی مانند اجلاس امنیتی مونیخ یا اجلاس نروژ دیدارهایی میان ظریف و کری صورت گرفت که به دلیل اینکه کری وزیر خارجه آمریکا نبود دیدار رسمی تلقی نمیشود لذا به نظرم زیاد روی این مباحث تمرکز نکنید، چون موضوع جنگ داخلی آمریکایی هاست.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: در دوران اخیر قطعا دیداری بین این دو نفر صورت نگرفته است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار فرانسه در مورد اینکه آیا جمهوری اسلامی در هر شرایطی در عملیات ادلب سوریه حاضر خواهد شد یا شروطی برای حضور در این عملیات تعیین کرده است؟ گفت: وضعیت سوریه پس از سالها جنگ طولانی و فرسایشی و مبارزه با تروریسم در شرایط خاصی است و ادلب به عنوان تنها نقطهای که هم تروریست ها، هم مردم عادی و هم طیفهای مختلف وجود دارند به یک موضوع حساس تبدیل شده است.
قاسمی با تاکید بر اینکه سیاستهای جمهوری اسلامی در منطقه و جهان مقابله با تروریسم و تمامیت ارضی کشورهاست، گفت: امیدواریم هر چه زودتر کشور سوریه به طور کامل آزاد شود و از لوث وجود هر گونه تروریستی خلاص شود.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: آنچه برای ما به عنوان جمهوری اسلامی از اهمیت برخوردار است بحث مسائل انسان دوستانه است و ایران در کنار سیاست کلی مبارزه با تروریسم بسیار مصر است که ادلب به گونهای پاکسازی شود که تلفات انسانی در آن وجود نداشته باشد و این اصل اساسی در برخورد با عملیات ادلب است.
وی ادامه داد: در این خصوص مذاکرات مکرری با مقامات سوری، روسی و ترکها داشتیم تا این نقطه مهم و حساس به شکلی که حداقل تلفات انسانی را داشته باشد، آزاد شود.
قاسمی تاکید کرد: حضور ما در سوریه حضوری مستشاری است و صرفا برای مشورت و کمک به دولت سوریه و بنا به درخواست دولت این کشور صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص سفر معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان به افغانستان و رایزنیهای صورت گرفته در این سفر نیز گفت: این سفر، سفری سازنده و مفید بود و رایزنیهای دو جانبه و چند جانبه و توافق نامه همکاریها بین ایران و افغانستان صورت گرفت.
وی در خصوص بندر چابهار نیز گفت: این بندر موضوع مهمی در مناسبات بین ایران، هند و افغانستان است و امیدواریم براساس تفاهمات صورت گرفته همکاریهای ما به ثبات و توسعه اقتصادی منطقه بیانجامد.
قاسمی در پاسخ به این سوال که اخیرا از صدور برخی کالاها به افغانستان ممانعت به عمل میآید نیز گفت: ممانعت از صدور برخی کالاها به افغانستان موضوعی در دست بررسی است البته سوء تفاهماتی نیز وجود داشته که ناشی از مسائل مرزی است که با مذاکرات در حال انجام است و امیدواریم از این پس شاهد مسائل از این دست نباشیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص تشکیل سوئیفت آلمانی در صورت اخراج ایران از سوئیفت آمریکایی گفت: در خصوص جزئیات این طرح نمیتوانم توضیحاتی بدهم در این مورد به روابط پولی و بانکی ایران و اتحادیه اروپا برمی گردد با توجه به ارتباط بین پارامترهای مختلف واردات و صادرات طرحهایی مطرح شده و مباحثی بین متخصصین در حال شکل گیری است و ما خوش بین هستیم که مکانیزمهای جدیدی که الان در دست بررسی است بتواند برخی از مشکلات در مسیر تبادلات اقتصادی را از میان بردارد و تصمیمات اتخاذ شده بتواند رضایتمندی ایران را به دنبال داشته باشد.
وی در خصوص اخبار منتشر شده مبنی بر حمل سلاح به سوریه از سمت ایران و انهدام آن توسط اسرائیل گفت: گوینده این اخبار مقامات رژیم صهیونیستی هستند و نشر چنین اخباری از سوی آنها کار امروز و دیروز نیست چهار دهه است که رژیم صهیونیستی در کار اثرگذاری در وجهه جمهوری اسلامی است و در این مسیر از دروغ پردازی و هذیان گویی مضایقه نمیکند.
قاسمی افزود: این قبیل رفتارهای مقامات اسرائیل نه جدید است و نه تازه آغاز شده و نه این بار آخرین آنهاست.
سه سفیر مشمول قانون منع به کارگیری بازنشستگان میشود
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان در ادارات دولتی و اینکه این قانون شامل چند سفیر در وزارت خارجه خواهد شد نیز گفت: تنها سه سفیر مشمول قانون منع به کارگیری بازنشستگان میشوند که به زودی بازنشسته خواهند شد.
به مذاکره با آمریکا اصلا فکر نمیکنیم
وی در خصوص شروط ایران برای مذاکره با آمریکا نیز گفت: ما اصلا به مذاکره با آمریکا در شرایط کنونی و وضعیتی که ترامپ ایجاد کرده و به طور ناشیانه و غیرمتعهدانه از برجام خارج شده و شرایط جدیدی را برای شرکای ایران ایجاد کرده فکر نمیکنیم و با این حساب داشتن شرط یا نداشتن آن در دستور کار ما نیست.
قاسمی ادامه داد: در مورد سیاستهای کلی جمهوری اسلامی آنچه مرتبط با حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و سیاستهای منطقهای ایران است را جمهوری اسلامی منطقی، دقیق و درست میداند و براساس آن رفتار میکند.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: تصور نمیکنیم که بتوانیم در مورد هر آنچه که مربوط به توان دفاعی و توانمندی ما در دفاع از کشور میشود با دیگران مذاکره کنیم و در این خصوص قطعا پاسخ ما منفی خواهد بود.