
مشکلات دانشجویان افغانستانی به زودی حل میشود/ روایتی از دانشجویانی که درآمدشان ریالی است ولی هزینه تحصیلشان یورویی!
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، امید ملائی؛ نوسانات اخیر ارز در ایران روی خیلی از معادلات اثر گذاشته، اما آن چیز که مورد غفلت واقع شده، داستان ادامه تحصیل دانشجویان افغانستانی در ایران است. موضوع به حدی جدی است که بسیاری از دانشجویان تصمیم به انصراف از دانشگاه گرفتهاند؛ و در این بین برخی از این دانشجویان، جزو ممتازین و دانشجویان برتر نیز هستند.
عبید افضلی یکی از دانشجویان افغانستانی رشته روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد است. او می گوید: دانشجویان افغانستانی در دانشگاه های ایران یورو پرداز هستند و به دلیل افزایش نرخ ارز در ایران و همچنین افزایش مقداری هزینه های دانشگاه اکثر دانشجویان افغانستانی در دانشگاه های ایران دچار مشکل شده اند.
او این مشکل را شامل حال دانشجویانی می داند که درآمدشان در ایران با واحد پول ریال است،اما هزینه های پرداختیشان به یورو.
دانشجوی روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد می افزاید: برخی از دانشجویان افغانستانی حتی قبل از افزایش نرخ ارز در کشور ایران هم دچار مشکل بودند و ما با ارتباط گیری که با برخی از تجار افغانستان داشتیم، می توانستیم هزینه های این دانشجویان را تامین کنیم.
افضلی به دانشجویان با رتبه های برتر نیز اشاره کرده که با این شرایط، مجبور به ترک تحصیل هستند.
او می افزاید: در بین دانشجویان دانشگاه فردوسی، دانشجویی داشتیم که از کودکی در ایران زندگی می کرد و رشته کامپیوتر می خواند ولی حالا مجبور به ترک تحصیل شد.
دانشجوی روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد می گوید: اغلب دانشجویان افغانستانی که در ایران تحصیل می کنند، ساکن ایران هستند.
مودودی می افزاید: مثلا به دانشجویان ورودی ۹۶ در زمان ثبت نام گفته شده که هزینه شما با یوروی ثابت محاسبه میشود، اما امروز شاهد تغییر قیمت یورو هستیم و این در صورتی است که طبق قانون، در بحث یورو پردازها موضوع ثابت بودن یورو لحاظ نشده و با تغییر قیمت ارز، قیمت شهریه هم بالا و پایین می شود.
نماینده دانشجویان افغانستان در دانشگاه فردوسی مشهد ادامه می دهد: در برخی از دانشگاهها در ایران میزان یورو هر ترم بر اساس استعلام از بانک مرکزی به دانشجویان اعلام میشود و دانشجویان هر ترم بر مبنای قیمت یورو در ایران پول پرداخت میکنند، اما در برخی دیگر از دانشگاهها هم، شهریه بر اساس سال ورود و میزان قیمت یورو در همان سال برای دانشجویان محاسبه میشود.
او اضافه می کند: امسال شاهد هستیم که دانشجویان ورودیهای مختلف باید با معیار قیمت روز نرخ ارز شهریه پرداخت کنند که همین مسئله باعث شده که خیلی از دانشجویان توان پرداخت شهریه را نداشته باشند و مجبور به انصراف شوند.
مودودی با انتقاد از برخی از مسئولین دانشگاهی کشور افغانستان می گوید: متاسفانه عدم اطلاع دقیق برخی از مسئولین از شرایط دانشجویان افغانی در ایران، باعث شده است که مذاکرات برای ادامه تحصیل این دانشجویان، راه به جایی نبرد.
نماینده دانشجویان افغانستان در دانشگاه فردوسی مشهد با انتقاد از برخی از رسانههای وابسته به غرب می افزاید: متاسفانه این رسانهها فقط نیمهی خالی لیوان را میبینند و سعی دارند به دانشگاههای ایران حمله کنند، در صورتی که حداقل در سال گذشته تصویب بسیاری از قوانین به نفع دانشجویان افغانستانی در ایران بود و به نوعی یک انقلاب برای دانشجویان افغانی در ایران نام گذاری شد.
او از مسئولان خواست طبق قانون، شهریه دانشجویان بر اساس سال ورودی به دانشگاه و قیمت یورو همان سال محاسبه شود. این موضوع هم منصفانه است و هم دانشجویان شبانه در دانشگاهها بر اساس ورودی خودشان شهریه پرداخت میکنند.
مودودی می گوید: دانشگاه فردوسی برای دانشجویان ممتاز از لحاظ درسی و همچنین خانوادههایی که چند فرزند دانشجو دارند ،تخفیفهای خوبی قائل شده است و این دانشجوها میتوانند از این شرایط استفاده کنند.
نماینده دانشجویان افغانستان در دانشگاه فردوسی مشهد در پایان با تشکر از رئیس جمهور افغانستان، به رایگان شدن پاسپورت الکترونیک برای دانشجویان افغانستانی اشاره کرده و می گوید: این مسئله باری را از دوش دانشجویان برداشت.

نصیراحمد نور، سفیر افغانستان در ایران می گوید: در این روزها که مسئلهی بالا رفتن قیمت ارز در برابر پول ملی ایران مطرح بود، دانشجویان ما دچار مشکل شدند و در حال انصراف از تحصیل بودند؛ چون زندگی وعایدات مهاجراتی و ریالی دارند و حتی پولدارترینشان توان این را نداشتند این هزینهها را به ارز بپردازند.
احمد نور ادامه می دهد: این موضوع به گوش مسئولین جمهوری اسلامی ایران رسید و به سرعت به آن ترتیب اثر دارند. اخیرا از دکتر ستاری، معاونت علمی و فنآوری رییس جمهوری تلفنی دریافت کردم که اطمینان دادند در تماس با دکتر غلامی، وزیر علوم، این موضوع را مطرح کردند و آنها اطمینان دادند که بخشنامه تبدیل شهریه دانشجویان مهاجر از ارز خارجی به ریال در حال صدور است.
او تاکید می کند: بر اساس این بخشنامه، شهریههای دانشجویان مهاجر افغانستانی و متولد در ایران از یکسو به ریال پرداخت شود و از سوی دیگر، میزان شهریه هم به اندازه شهریه شبانه باشد.