کارشناسان در یک برنامه سیما عنوان کردند، هم اکنون یورو ۳۰ درصد مبادلات و متغیرهای پولی را در اختیار گرفته و رمز ارزها در واقع پایانی بر هژمونی و سلطه جهانی دلار محسوب میشوند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، رحیم زارع در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: مجلس در برنامه ششم توسعه دولت را مکلف کرد، پیمانهای پولی دو جانبه انعقاد کند و بانک مرکزی مدعی است، آیین نامههایی در این زمینه نوشته و در حال اجرای آنهاست، اما در عمل اتفاقی نیفتاده است و منعقد نشدن پیمانهای پولی دو جانبه، ضعف بانک مرکزی را نشان میدهد.
وی گفت: از زمانی که برجام آمد، همه چیز فراموش شد و بانک مرکزی به سمت انعقاد پیمانهای دو جانبه پولی نرفت. زارع افزود: اکنون با هیچ کشوری پیمان پولی دو جانبه نداریم.
وی درباره سوئیفت یا پیام رسان داخلی گفت: بانک مرکزی میتواند از ظرفیت حوزه ارزی سامانه پیام رسان مالی الکترونیکی (سپام) یا چارچوب ارزی دیگر کشورها از جمله؛ روسیه و چین یا سامانههای غیرمتمرکز استفاده کند، زیرا آمریکاییها با سوئیفت بر مبادلات تجاری کشورمان کامل نظارت میکند.
زارع با بیان اینکه از «رمز ارز»ها نمیتوان سوء استفاده کرد، افزود: تحریم حداقل اثر را بر رمز ارزها دارد.
وی گفت: با توجه به اینکه استفاده از رمز ارزها موجب حذف بروکراسی انتقال پول میشود، اما بانک مرکزی میگوید استفاده از رمز ارزها بار مالی دارد.
زارع افزود: در حالی که حجم تجارت کشورمان فقط ۱۲۰ میلیارد دلار و این رقم نسبت به حجم تجارت دنیا ناچیز است، استفاده از رمز ارزها موهوم نیست.
ساسان شاهویسی استاد دانشگاه در این برنامه رمز ارزها را پول موهوم دانست و گفت: نباید هویت سرمایههای ملی را با یک پول موهوم مبادله کنیم.
وی افزود: رمز ارزها در سیاستگذاریهای پولی امروز پول موهوم محسوب میشوند.
شاهویسی گفت: آمریکا بدون هیچ تلاشی و بدون پشتوانه، پول منتشر و اقتصاد کشورها را به دلار وابسته میکند. وی افزود: آمریکا برای تأثیرگذاری دلار بر مبادلات جهانی، توافقنامهای با عربستان امضا کرد که بر اساس آن، دلارها مبتنی بر نفت قرار میگیرد.
شاهویسی گفت: یورو ۳۰ درصد از متغیرهای پولی جهان را در اختیار گرفته است و چین، کره جنوبی، برزیل، هند و روسیه برای کاهش هزینههای استفاده از دلار به سمت جایگزینی دلار در مبادلات اقتصادی خود حرکت میکنند.
وی افزود: برای انعقاد پیمانهای پولی دو جانبه باید پایه پولی اصلی برای مبادلات مشخص شود که استفاده از یورو اکنون جایگزین مناسبی برای دلار است.
شاهویسی گفت: اکنون ۴۰ میلیارد دلار تراز تجاری چین با ماست، بنابراین باید با مشخص شدن نرخ برابری در سبد مشترک به سمت انعقاد پیمانهای دو جانبه حرکت کنیم و تأخیر کنونی در عقد این پیمانها به دلیل مسائل ساختاری است.
محمدسعید شادکار کارشناس مسائل پولی و بانکی نیز در این برنامه گفت: رمز ارزها بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار ارزش بازاری دارند و در برخی مواقع حجم بازاری آنها تا ۷۰۰ میلیارد دلار نیز افزایش مییابد.
وی افزود: تسهیل فرآیندهای پرداخت و فناوری پشت پرده رمز ارزها موجب توجه به آنها شده است.
محمدرضا فلاح رنجبر استاد دانشگاه نیز در این برنامه گفت: آمریکا سلطه اقتصادی خود بر جهان را مرهون سلطه پولی اش است.
وی افزود: آمریکاییها بدون پشتوانه مالی و فریب دیگر کشورها دلار چاپ میکنند و داراییهای دیگر کشورها را میخرند.
فلاح رنجبر گفت: آمریکا بحران و رکود اقتصادی خود را با خلق پول بدون پشتوانه به دیگر کشورها منتقل میکند، اما دنیا متوجه شده که باید جایگزین دیگری برای دلار داشته باشد.
وی افزود: اکنون دنیا میبیند که یک کشور از توافق چند جانبه خارج میشود آن را به هم میزند و میگوید تحریم میکنم و اگر کشورهای دیگر به این تحریم نپیوندند، جریمه میشوند.
فلاح رنجبر گفت: آمریکا با جنگ تجاری، چارچوب مبادلات اقتصادی دنیا را به هم زده است و کشورها متوجه شدهاند، باید نظام مالی مستقلی از نظام پولی آمریکاییها داشته باشند.
وی افزود: کشورها برای فرار از ریسک نوسانات ارزی به سمت ارز با ارزش باثبات در مبادلات خود حرکت میکنند و این دلیل قرار گرفتن دلار به عنوان ارز در تجارت بین کشورهاست.
فلاح رنجبر گفت: میتوانیم با کشورهای عضو سازمانهای منطقهای برای تجارت از ارز الکترونیکی جدیدی استفاده کنیم.
وی افزود: هزینههای نقل و انتقال پول را شبکه رمز ارزها به شدت کاهش داده است و این نوع پولها را مردم خارج از نظام بانکهای مرکزی بر اساس دارایی خود به صورت دیجیتالی تولید کرده اند. فلاح رنجبر گفت: رمز ارزها ضد هژمونی پولی مانند دلار است.