جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین با تشریح الگوی ساخت تمدن دینی از منظر رهبر انقلاب گفت: اسلام ما بزرگترین حامی و پشتیبان هنرهای دینی و ارزشی است.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، مراسم رونمایی از مجموعه آثار زندهیاد حمید سبزواری شب گذشته در سالن سوره حوزه هنری با حضور سردار سپهر جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین برگزار شد.
* مومنی: آثار حمید سبزواری مملو از ترویج مقاومت و ایستادگی در برابر استکبار است
محسن مؤمنی شریف رئیس حوزه هنری در این مراسم با تشکر از سازمان بسیج هنرمندان برای اهتمام به جمعآوری و انتشار آثار حمید سبزواری اظهار داشت: مدتهاست بسیج هنرمندان تصمیم به این گردآوری گرفته بود، اما این امر در زمان آقای نصیر بیگی به سرانجام رسید.
وی با بیان اینکه باید یاد شاعرانی، چون سبزواری، نصرالله مردانی، شهید احمد زارعی و خلیل عمرانی گرامی گرفته شود، گفت: نصرالله مردانی از جمله شاعرانی است که ما نتوانستیم پس از مرگش به درستی حقش را ادا کنیم. او حق بسیار بزرگی بر گردن شعر انقلاب خصوصاً دفاع مقدس دارد. همچنین خلیل عمرانی عزیز، که در عمر کوتاه خود وقت بسیاری برای تربیت شاعران جوان قرار داد. شهید احمد زارعی که هم مرد رزم و هم ادبیات و شعر و هنر بود.
به گفته وی، شاید مفهومی که همه شاعران انقلاب را به هم گره میزند ترویج نهضت مقاومت و نظریه مقاومت است که در طول عمرشان آثارشان را بر این محور تألیف کردند. همان چیزی که دستاورد انقلاب اسلامی برای عرضه به دنیای امروز است.
وی با بیان وسعت این مقاومت در منطقه و جهان توضیح داد: متأسفانه به دلایلی ما در کشورمان قادر به لذت پیروزیهای منطقه نیستیم و این پیروزیها را نمیچشیم به حدی ما را سرگرم کردهاند که شیرینی این پیروزیهای منطقه را که منشأ آن انقلاب اسلامی است نمیچشیم. مقاومت و نظریههای مقاومت همان چیزی است که معادلات جهانی را برهم زد و آینده دنیا را این مسئله رقم خواهد زد.
رئیس حوزه هنری در پایان سخنانش با بیان اینکه آثار حمید سبزواری مملو از ترویج مقاومت و ایستادگی در برابر استکبار است، گفت: سرود این بانگ آزادی به تعبیر استاد معلم منشور انقلاب اسلامی است، چون همه آنچه انقلاب به عنوان هدف مطرح کرده است در این سرود بارز است.
* سردار سپهر: اسلام بزرگترین حامی و پشتیبان هنرهای دینی و ارزشی است
براساس این گزارش در ادامه مراسم سردار محمدحسین سپهر جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین با بیان اینکه یقیناً نقش شعر، شعرا، ادیبان، خطیبان، هنرمندان، اصحاب فکر و قلم و کسانی که در عرصه تولید محتواهای اسلامی و انقلابی و تداوم انقلاب در ۴۰ سال گذشته تلاش کردهاند سهم والایی بوده است، گفت: باید یاد شهدا و افراد فعال ادبی که دیگر در میان ما نیستند را گرامی بداریم. در برگزاری چنین جلساتی است که ما ضمن اینکه یاد و نام سرمایههای ادبی، اجتماعی و انقلابی خود را به بزرگی میبریم از آنها قدردانی میکنیم. باید از این محفل و محافل مشابه آن بهرههایی در همین فضا ببریم.
جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین ضمن بیان اینکه تکلیفی برعهده ما قرار دارد و باید به آن توجه کنیم، گفت: صاحبان فکر، هنر و ادیبان قطعاً جزو نخبگان و خواص جامعه ما هستند. مأموریت انقلاب از منظر امامین انقلاب ساخت دولت اسلامی، تحقق جامعه اسلامی و نهایتاً تحقق تمدن نوین اسلامی است، تحقق تمدن امام زمانی است که در فرمایشات حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری به صورت یک انتظاری که انبیا و ائمه معصومین بر آن تأکید داشتند آن واقعه بزرگ تمدن اسلامی باید رخ داده و محقق شود.
سردار سپهر در بخش دیگری از سخنان خود از منظومه رهبر انقلاب و تکلیفی که در راستای این منظومه برعهده ما قراردارد سخن گفت و افزود: ما تکلیف داریم نسبت به تحقق تمدن، جامعه و دولت اسلامی تلاش کنیم این کار نیازمند به کارگیری تمام ظرفیتهای مختلف در عرصههای مختلف کشور برای انجام این مأموریت بزرگ است، امروز انقلاب اسلامی در برابر تمام تفکرات مادی غرب و شرق عالم نسخه تعالی بشریت را ارائه میکند، نسخه زندگی الهی و توحیدی را تبیین میکند.
وی افزود: درست است امروز در کشور مشکلاتی وجود دارد، اما این مشکلات به دلیل سنگ اندازیها و ایستادگی جبهه کفر در برابر نظام اسلامی است، اما انقلاب ما طی ۴۰ سال گذشته به حدی آورده داشته که باید به آن افتخار کرده و آن را تقویت کنیم.
این مقام مسئول همچنین با بیان اینکه رهبر انقلاب به عنوان حکیم کارشناس و فردی که طی ۴۰ سال که از عمر انقلاب میگذرد در عرصههای مختلف ایدهپردازی داشتند و منظومههای متعددی ارائه کردهاند، گفت: یکی از آنها منظومه ساخت تمدن توحیدی است، ایشان به چهار اصل اشاره میکنند، اما نقش اصحاب قلم و هنرمندان باید در این بین مشخص شود و همانطور که پیش از این گفته شده یکی از تکالیف شاعرای ما میتواند مسئولیت بشیر و نذیر بودن در جامعه باشد.
سردار سپهر با بیان اینکه وقتی شاعری، احادیث و قرآن را در قالب نظم و نثر ارائه میکند در ردیف کسانی است که رسالت پیامبری دارند، گفت: اسلام ما بزرگترین حامی و پشتیبان هنرهای دینی و ارزشی است.
وی در بخش دیگر به چهار الزام برای ساخت تمدن دینی از منظر مقام رهبری اشاره کرد و توضیح داد: باید تکالیف اهل هنر براساس این منظومه تشریح شود. در این راستا رهبر انقلاب دو اقدام اساسی و دو اقدام عینی و کارکردی برای بنای تمدن توحیدی را مطرح فرمودهاند، که نکته اول تلاش همگان برای تولید فکر و علم در تمام عرصهها است. شاعر و شعر ما باید در این عرصه مسئولیت خود را بیابد و با تولید مفاهیم و محتواهایی که موجب تقویت تولید علم میشود در این زمینه تلاش کند. اقدام دوم پرورش نیروی انسانی است. یعنی وظیفهای که همه انبیا الهی داشتهاند. این فرایند تمدنی نیازمند تربیت نیروی انسانی است و قطعاًهنر شعر یا نوشتن یک رمان و بیان مسائل جامعه در قالبهای هنری بزرگترین خدمت به جامعه است.
جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین با بیان اینکه دنیای کفر با ابزاری، چون جنگ نرم فرهنگی در مسیر تغییر باورها و رفتارهای مردم جهان تلاشهایی میکند، گفت: شاعر باید برای مقابله با جنگ نرم دشمن در جبهه آفندی و پدافندی به وظیفه خود عمل کند، اما در بخش کارکردی و عینی دو رکن وجود دارد؛ اول نظام و الگوی سازی و نکته دوم ارائه سبک زندگی ایرانی و اسلامی است که از الزامات مهم تحقق تمدن توحیدی است و قطعاً شعر، نظم و نثر، داستان و رمان در قالبهای مختلف برای تحقق سبک زندگی اسلامی و ایرانی بزرگترین سرمایه ما است.
وی افزود: امروز برای مقابله با استکبار نیاز داریم از همه ظرفیتها استفاده کنیم تا در برابر مشکلات با قدرت بایستیم.
سپهر همچنین به استاد سبزواری اشاره کرد و با تأکید براین مطلب که ما باید از سایر شعرایی که انقلاب را با هنر خود پاسداری میکنند استفاده کنیم، گفت: یکی از وظایف سازمان بسیج هنرمندان خدمترسانی است. ما آمادگی داریم هر تلاشی که موجب رونق فرهنگ و توسعه و عمقبخشی به فرهنگ دینی میشود را حمایت کنیم، از اشخاص حقیقی و حقوقی در این مسیر دفاع کنیم تا یاد و نام بزرگانی، چون سبزواری را در عمل پاس بداریم و از محبتهای علمی و عملی دوستان بهره ببریم.
* اسرافیلی: برای گردآوری این کتاب، آثار چاپ نشده استاد سبزواری هم در اختیار ما قرار گرفت
در ادامه این مراسم حسین اسرافیلی یکی از گردآورندگان این مجموعه آثار حمید سبزواری گفت: پس از درگذشت استاد سبزواری سازمان بسیج هنرمندان پیشنهاد کرد مجموعه آثار استاد بازنگری مجدد شود، چون در مجموعههای چاپ شده شاهد غلطهایی بودیم. در ادامه مسیر همسر و فرزندان استاد سبزواری همکاری خوبی با ما داشتند و حتی آثاری از ایشان که تا پیش از این منتشر نشده بود را در اختیار ما قرار دادند. همچنین دفتری از سرودهایشان را به ما دادند تا آن را با مجموعههای منتشر شده تطبیق دهیم؛ بنابراین با همت آقایان محدثی خراسانی و رضا اسماعیلی کار به سرانجام رسید تا مجموعهای آبرومندی برای مخاطبان باشد و هم منشوری برای شاعران جوان در حوزه تعهد و بصیرت انقلابی باشد.
براساس این گزارش، مصطفی محدثی خراسانی در این مراسم به شعرخوانی پرداخت.
* قره باغی: کلوخانداز را پاداش سنگ است
در ادامه همچنین استاد قرهباغی از خوانندگان پیشکسوت کشورمان اظهار داشت: خوشحالم که قرعه فال یک خدمت به نام این حقیر زده شد. البته لوازمی از ملزومات این قضیه یکی جنس و نوع صدا بود که این عطیهای از جانب خدا برای من بود. بُعد دوم قضیه وقوع انقلاب مقدس جمهوری اسلامی بود، دانشکده و آموزشگاه بزرگی شد برای جوانان زمان، راهی را جلوی پای ما گذاشتند که باید دعاگوی بنیان گذاران، زحمتکشان و آنانکه جان و هستی خود را در این کلاسها باختند تا شاگردان کوچکی، چون من چیزی بیاموزند، بود. اینکه میگوییم مرگ بر آمریکا منظورمان قاره آمریکا، کوه، دشت و صحرا نیست. ما با کوه و دشت دشمنی نداریم. بلکه با اندیشهها و خباثتهایی دشمنی داریم که از سوی سردمداران آمریکایی در عرض این ۴۰ سال خصوصاً به تمامی مردم مظلوم دنیا روا شده است، حتی امسال نسبت به سالیان گذشته شاهد اوج خباثتها بودیم.
این خواننده گفت: برخیها به ما ایراد میگیرند انداختن پرچم یک کشور زیر پا درست نیست حتی آتشزدن آن را هم درست نمیدانند، بله، ما اینها را میدانیم، ما وقتی پرچم را آتش میزنیم میبینیم آنها میسوزند، اما وقتی ژنرالی دست به ماشه موشک خود دست برد و یک هواپیمای مسافری را به آتش کشید و زن و بچه بدون سلاح در آن سوختند آیا معنای سوختن را به اندازه آنها با این پرچم درک میکنند، قطعاً نمیکنند؛ «کلوخانداز را پاداش سنگ است».
وی افزود: «آمریکا ننگ به نیرنگ تو» تا جایی که در خاطر دارم با پیشنهاد سیداحمد خمینی شبی در جایی مطرح میشود و مرحوم سبزواری که دنیای از تأثیرات بود آن شب اشعاری را میسازد. صبح فردا اشعار در اختیار آقای راغب قرار میگیرد تا روی آن ملودی ساخته شود و در ادامه محمد میرزمانی این اثر را تنظیم کرده و همان شب در روز تعطیل اهالی ارکستر شبانه به استودیوم میآیند و تا صبح فردا سرود آماده بود و ظهر به آنتن پخش رسید.
* سیار: استاد سبزواری اعتبار و آبروی همه شعر معاصر فارسی است
محمدمهدی سیار در بخشی از این مراسم گفت: استاد حمید سبزواری نشان داد شعر هماره زبان مردم این سرزمین است. خیلیها سبزواری را اعتبار و آبروی شعر انقلاب میدانند، اما او اعتبار و آبروی همه شعر معاصر فارسی است. او نشان داد شاعر زبان حماسهها، شاعر زبان شادی مردم، شاعر زبان غمهای این مردم و شاعر اندیشه و تفکر این مردم است وقتی که سرود این بانک آزادی را سرود. همه اشعار او همه حالات و احوال مردم ایران را روایت کرد.
* اسماعیلی: در گردآوری مجموعه استاد سبزواری آخرین ویرایشها را مدنظر قراردادیم
رضا اسماعیلی در بخش دیگری از مراسم درباره گردآوری این آثار گفت: سازمان بسیج هنرمندان پس از دو سال پیگیری مداوم سرانجام این اثر را منتشر کرد. در مجموعههای گذشته استاد و در جزواتی که بعدها توسط خانواده در اختیار ما قرار گرفت برخی اشعار توسط استاد بازنگری شده و حتی ویرایش شده بود بنابراین ما آخرین ویرایش را مدنظر قرار دادیم و امیدواریم توانسته باشیم راه استاد را ادامه داده باشیم.
* ممتحنی: مسئولان فرهنگی کشور به خانواده مرحوم شاهرخی سر بزنند
محسن ممتنحنی فرزند حمید سبزواری در این مراسم اظهار داشت: ما مدتهای بسیاری انتظار کشیدیم که این کار به سرانجام برسد انشاءالله حرکتی انجام شود و آثار دیگر شاعران نیز جمعآوری و به مرحله چاپ برسد. دوست دارم از مرحوم محمود شاهرخی هم نام ببرم. زمانی که ایشان در قید حیات بودند بسیار گلهمند بودند، اما خوب است مسئولین فرهنگی امروز به خانواده ایشان هم سری بزنند و همتی ایجاد شود تا آثار ایشان به چاپ برسد.
* زورق: تندیس حمید سبزواری در یکی از میادین نصب شود
محمدحسن زورق هم در این مراسم با بیان این جملات که آی کاش حمید سبزواری زنده بود و این مراسم را میدید، گفت: اگر به بازار کتاب بروید متوجه خواهید شد که آثار برخی شعرا در کتابفروشیها نیست این موضوع جای تأسف دارد. فکر میکنم قدم بعد را حوزه هنری بردارد و یا با آموزش و پرورش صحبت کند تا اشعار بزرگان کشورمان در کتابهای درسی درج شود. جمع حاضر نیز وظیفه داریم پیگیری کنیم تا یاد این دوستان از بین نرود. چندی پیش یکی از دوستان از عدم وجود کتاب «مرحوم احمد عزیزی» در بازار گلایه میکرد که این مسئله جای تأسف دارد، زیرا آثار متفکران و نویسندگان و یا شاعران انقلاب نباید اینگونه مورد بیتوجهی قرار گیرد حتی معاونتهای شهرداری نیز باید پیشقدم شوند تا یکی از میادین شهر تندیس استاد سبزواری نصب شود.
* مودب: ادبیات ارزشمند انقلاب آثار سترگی دارد که شاعران آنها را با جانشان آفریدند
علیمحمد مؤدب در سخنانی کوتاه گفت: از هر دوره تاریخی چند چیز باید حتماً بماند و میماند. ادبیات ارزشمند انقلاب آثار سترگی دارد که شاعران آنها را با جانشان آفریدند و ما نیازمندیم در ترویج این آثار کارهای صورت گیرد تا بیشتر شناخته شوند خوشحالم نام شهرستان ادب هم افتخار دارد در این مجموعه همراه باشد. این شاعر در ادامه شعری را خواند.
علی محمدمودب مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب در این مراسم اعلام کرد: بخشی از آثار مرحوم «احمد عزیزی» از سوی موسسه شهرستان ادب در حال آماده سازی است.
وی ابراز داشت: قصد داریم با چاپ مناسب و باز تولید آثار احمد عزیزی آثار شاخص این شاعر را مجددا منتشر کنیم تا بازار کتاب دوباره شاهر حضور آثار این شاعر ارزشمند و انقلابی باشد.
* قزوه: پیشنهاد تغییر سرود ملی ایران؛ حماسه پررنگ شود
علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینشهای حوزه هنری در این مراسم در سخنانی کوتاه با اشاره به اینکه سرود جمهوری اسلامی ایران خوب است، اما ملتی که حماسههای متعدد را آفریده، باید در سرود ملی خود رگههایی از حماسه موج بزند، گفت: ملتی که این حماسهها را آفریده حماسه در سرود ملیاش باید پررنگتر باشد.ای کاش قلم استاد سبزواری در این راستا همراه میشد و در زمانی که ایشان در قید حیات بودند از واژههای ایشان برای تغییر سرود ملی استفاده میشد.
قزوه تصریح کرد: یاد گرفتهایم در جنگها باید از رجز استفاده کنیم. شاهنامه نیز اینگونه سروده شده است، اما سرود جمهوری ا. سلامی ایرانی که امروز میشنویم بحر دیگری را دارد؛ بنابراین با همه احترام به هنرمندانی که در تهیه سرود ملی تلاش داشتهاند، عرض میکنم باید از عنصر حماسه در سرود ملی غفلت نشود.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری با بیان اینکه بچههای جوان و اساتیدی، چون سبزواری باید به میدان آمده و سرودی تازه بسازند، گفت: شاعران جوان امروز ما و شاگردان استاد سبزواری همچون میلاد عرفانپورها و محمدمهدی سیارها میتوانند سرودی جدید بسازند که برای حماسه ماآئینگی کند. این ملت، ملت حماسه است بنابراین من این پیشنهاد را مطرح کردم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: سبزواری ۳۰۰ سرود گفته است که ترانه نیست، اما ترانههای کنونی، ما را از سرودها دور میکند. در این میان صداوسیما و وزارت ارشادای کاش میان آثار تعادل ایجاد کنند، چرا که میبینیم حدود ۸۰ درصد آثار حماسه نیست. در صورتی که باید حماسه پررنگ شده و به آن تأکید شود.
قزوه در پایان سخنان خود ابیاتی از قصیدهای را که در روز تشییع استاد سبزواری سروده بود برای حاضران خواند.
پس از او عباس براتیپور و محمدمهدی سیار شعرخوانی کردند و محمد گلریز به اجرای سرودهای انقلابی پرداخت.
در این مراسم از خانواده شاعران نصرالله مردانی، احمد زارعی، خلیل عمرانی و حمید سبزواری تقدیر به عمل آمد.
همچنین محمدمهدی سیار و عالیه محرابی از شاعران برجسته کشور در این مراسم تجلیل شدند.