انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند طی نامهای به وزیر جهاد کشاورزی نسبت به عملکرد این وزارتخانه در رسیدگی به وضعیت روستاها و بیتوجهی به مسئله کمبود آب انتقاد کردند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند، طی نامه ای سرگشاده به محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی، انتقادات خود را به عملکرد وزارتخانه تحت مدیریت وی، بیان کردند.
متن نامه به شرح زیر است:
بسمه تعالی جناب آقای دکتر محمود حجتی وزیر محترم جهاد کشاورزی
سلام علیکم
ضمن تشکر از جنابعالی بابت تلاشها و زحمتهایی که در دولت یازدهم ودوازدهم کشیدهاید، چند نکته را در مورد فعالیتها در وزارت خانه و همچنین فعالیتهای استانی جهاد کشاورزی ومشکلات مردم بیان میکنیم.
جناب آقای حجتی؛ باوجود فعالیتها و زحماتی که وزارت خانه شما برای خودکفایی در بخش کشاورزی تا کنون انجام داده است، یکی از نکات قابل تامل در دولت یازدهم و دوازدهم ارتباط گسترده و بدون ملاحظه در صنعت کشاورزی و دامداری با کشورهای دیگر از جمله فرانسه است. امضای قراردادهای متعدد همکاری در امور زراعت، باغبانی، شیلات، دام و طیور، اصلاح نژاد و همچنین توسعه همکاری در بحث بهداشتی و قرنطینهای از جمله موارد مورد توافق بین ایران و فرانسه در طول چهار سال گذشته است.
وزارت کشاورزی اگر چه مخالف واردات محصولات کشاورزی است؛ اما طی چهار سال گذشته با حمایت نکردن از توسعه نهادهای اولیه مواد غذایی و کشاورزی و واردات موادی مانند اسپرم گاو تخم چشم زده ماهی و... کشور را به بازار نهادهای فناورانه خارجی تبدیل کرده است بدین ترتیب قسمت انتهایی واردات مواد غذایی کنترل میشود، اما قسمتهای ابتدای آن زنجیره به راحتی وارد میشود این در صورتی است که امنیت غذایی یک کشوردر گرو توسعه فناوری محصول از ابتدا تا انتها آن است.
مورد دیگر تبخیر بیش از ۷۰ درصد آب ورودی به کشور به خاطر اجرای ضعیف طرحهای آبخیزداری و عدم ذخیرهسازی زیر سطحی است که علت آن نیز مشکلات ساختاری در مدیریت آب است. وزارت نیرو بیشترین توان را در ذخیره آبها به کار میگیرد و وزارت کشاورزی تمرکز خود را در بهره برداری آب داخل مزرعه میگذارد بنابراین پراکندگی مدیریت منابع آب اصلیترین مشکل در این حوزه است.
رها شدن بنگاههای خرد روستایی علیرغم تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر اهمیت رونق کشاورزی و صنایع تبدیلی و بازار رسانی به محصولات روستایی، با توجه به این که بیش از ۹۰ درصد تولیدات کشاورزی در روستاها انجام میشود، یکی از مشکلات حل نشده سیستم مدیریتی در بخش کشاورزی است.
وزارت جهاد کشاورزی خود را متولی روستا به خصوص اقتصاد روستا نمیداند از این رو برنامهای در جهت مدیریت و ساماندهی اجتماعی اقتصادی روستایی ندارد به عنوان مثال در طرح ترسیب کربن که در بسیاری از استانهای کشور به خصوص خراسان جنوبی، در روستای حسین آباد غیناب از توابع شهرستان سربیشه یا سایر روستاها، انجام گرفته، توسعه روستایی یکی از شعارهایی است که توسط این طرح بین المللی مطرح شده است که از طریق ایجاد مشاغل کاذب و بنگاههای خرد، سعی در کنترل داشته است، اما سوال مورد نظر این است که باوجود اجرایی شدن این کنوانسیون بینالمللی چه گزارش مثبت واقعی و قابل دفاع وجود دارد که نشان دهد این طرح تاثیرات خوبی در معاش مردم روستا های هدف داشته؟ با توجه به گزارشات در روستای غیناب جمعیت بسیار کمتر شده، در سایر روستاها نیز همین طور است.
با وجود موفقیت وزارت خانه در حرکت به سمت خودکفایی شاهد رشد نامناسب قیمت خرید تضمینی گندم در دو سال انتهایی به دلیل تاخیر در اعلام نرخ تضمینی محصولات و پرداخت مطالبات کشاورزان بودهایم. تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان، سبب مشکلاتی از جمله کمبود نقدینگی میشود که بر خودکفایی اثر گذار خواهد بود.
موارد دیگری از جمله ضعف در مدیریت منابع آبی عدم ورود بخش خصوصی به صنعت کشاورزی از جمله مشکلاتی است که انشالله در این دولت کمی حل وفصل شود.
چند نکته درباره وضعیت استان خراسان جنوبی:
جناب آقای حجتی؛ استان خراسان جنوبی به دلایل مختلف از قبیل: خشکسالیهای پیاپی، سرمازدگی محصولات کشاورزی و...، ضررهای زیادی دیده و این مشکلات کشاورزان را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.
مشکل دیگر در مورد بازرارهای موجود در استان است متاسفانه دلالها با قیمت بسیار پایین محصول را از کشاورز خریداری میکنند و با قیمت گزافی در بازار معامله میکنند در این بین کشاورزان بیشترین ضرر را متحمل میشوند لذا خواهشمند است تا تدابیری در راستای نظارت بر بخش محصولات کشاورزی به عمل آورید ضمنا همان طور که میدانید خراسان جنوبی در تولید محصولاتی مانند زعفران، زرشک و... به عنوان برترین محصول در سطح کشور و جهان شناخته میشود، اما در بخش بسته بندی و همچنین آبیاری با مشکل روبرو است که در این زمینه باید توافقات لازم و حمایتهای لازم از سوی وزارت کشاورزی با دستگاههای مربوطه انجام پذیرد.
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند ضمن تشکر از زحماتی که در بخش خود کفایی کشیده اید خواهشمند توجه بیشتر به موارد فوق الذکر و به خصوص بخشهای مربوط به این استان است.
امیدواریم که ورود شما به استان سبب حمایتهایی در زمینهی آبیاری قطرهای و حمایت از صنایع بسته بندی بومی زمینهی ارتقای کشاورزی شرق کشور را فراهم آورد.
والسلام علی عبادالله الصالحین انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند