رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دولت با تغییر سیاستهای ارزی بیش از ۲۰ میلیاد دلار را به باد فنا دادند و ۳.۵ میلیارد دلار از منابع ارزی ۴۲۰۰ تومان را هنوز تعیین تکلیف نکردند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در ششمین کنگره دانشگاهیان ایران اسلامی که در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد، گفت: دولت با تغییر سیاستهای ارزی بیش از ۲۰ میلیاد دلار را به باد فنا دادند و ۳.۵ میلیارد دلار از منابع ارزی ۴۲۰۰ تومان را هنوز تعیین تکلیف نکردند.
وی با بیان اینکه سوء مدیریتهای اقتصادی اصلا ربطی به آمریکا ندارد، افزود: رهبری تصریح کردند بودجه سال ۹۸ انطباقی با شرایط بیرونی و جنگ اقتصادی ندارد و باید اصلاح ساختار صورت گیرد و بنده هم میگویم این بودجه تفاوتی با سنوات قبل ندارد.
پورابراهیمی اظهار کرد: ما راهی جز اصلاح ساختار ایران چه در بخش بودجه و غیر بودجهای نداریم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: آمریکا که هیچ بلکه کل جبهه استکبار فروپاشی انقلاب را به گور خواهند برد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: در اولین روز کاری سال ۹۷ که در ایام عید هم التهابات ارزی تمام نشده بود و از آنجا که ما میدانستیم این التهابات عقبه دارد و از خارج ساماندهی میشود، میخواستیم این التهابات را مدیریت کنیم.
وی افزود: برای مدیریت التهابات ارزی تجربه سالیان قبل مانند تجربه شوک ارزی دولت احمدی نژاد و همچنین شوک ارزی سال ۷۴ در دوره مرحوم هاشمی را در اختیار داشتیم. با این وجود ما یک طرح دو فوریتی را آماده کردیم و در اولین روز کاری آن را در کمیسیون اقتصادی در دستور کار قرار دادیم.
پورابراهیمی تصریح کرد: در جلسه کمیسیون اقتصادی که سیف، رئیس وقت بانک مرکزی هم حضور داشت، سه ساعت در خصوص این طرح دو فوریتی بحث شد؛ با این وجود آقای سیف گفتند که ما کلیات را قبول داریم و در مورد جزئیات نظرات خود را اعلام میکنیم. در هر حال او پس از جلسه کمیسیون در مصاحبه با رسانهها گفت که ما طرح مجلس را قبول داریم و حتما مبنای ماست البته وزیر اقتصاد وقت نیز همین را گفت.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: وقتی که جلسه کمیسیون اقتصادی بعد از ظهر به پایان رسید، همان شب جلسهای در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد. بنده آن موقع در منزل بودم که از تلویزیون اعلام شد که قرار است معاون اول رئیس جمهور در مورد سیاستهای ارزی جدید دولت و تصمیماتی که اتخاذ شده با مردم گفتگو کند. جهانگیری در اظهارات خود گفت: از این تاریخ در اقتصاد ما قیمت ارز ۴۲۰۰ تومان خواهد بود و هر کسی که به هر میزان و برای هر نوع کالا ارز لازم دارد، آن را تامین میکنیم و صرافیها از گردونه خارج میشوند.
پورابراهیمی افزود: وقتی که بنده این صحبتها را شنیدم دستم را روی سرم گذاشتم و گفتم که آقایان با این تصمیم فاتحه کشور را خواندند؛ بنابراین با رئیس مجلس تماس گرفتم و گفتم که آقای لاریجانی میدانید که دولت در حوزه اقتصاد چه تصمیمی گرفته و چه اتفاقی رقم خورده است در هر حال بنده درخواست جلسه غیرعلنی کردم که این جلسه تشکیل شد آقایان در این جلسه اصرار داشتند که تصمیم دولت کارشناسی است، اما ما تاکید داشتیم که این تصمیم در حوزه اقتصادی کشور خطاست و البته دیدیم که چه شرایطی پیش آمد و چه اتفاقاتی افتاد.
وی با بیان اینکه به واسطه تصمیمات غلط ارزی دولت بیست میلیارد دلار منابع ارزی کشور به باد فنا داده شد، تصریح کرد: سه و نیم میلیارد دلار هم از همان منابع ارزی که به مبلغ ۴۲۰۰ تومان داده شد، تعیین تکلیف نشده و بنده نیز در این رابطه گفتم که نه کالای اساسی و نه تجهیزات سرمایه داری به کشور آمده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه سیاستهای غلط ارزی دولت به مدت چهار ماه دنبال شد، تصریح کرد: امروز آمریکاییها تلاش میکنند تا کشور را با مشکلات ارزی و اقتصادی مواجه کنند.
وی به بیانات اخیر رهبری در مورد افول قدرت آمریکا و اتفاقاتی که در هیئت حاکمه این کشور در حال روی دادن است ، اشاره کرد و افزود: عدم مدیریت صحیح و سوء مدیریتی که در اقتصاد کشور شکل گرفته هیچ ارتباطی با آمریکا و تحریمها ندارد. بنابراین به دلیل اطلاعات غلطی که منافقین به آمریکاییها دادند، تحلیل گستاخانه ترامپ، جان بولتون و پمپئو این بود که کار ایران در تابستان تمام میشود و حتی گفتند که کریسمس ۲۰۱۸ را در ایران جشن میگیرند.
پورابراهیمی با بیان اینکه آمریکاییها با این ادبیات گستاخانه نسبت به براندازی نظام ایران حماقت کردند، افزود: آنچه که باعث شد تا آمریکاییها این ادبیات گستاخانه را به کار بگیرند آن چیزی است که در ساختار اقتصادی کشورمان وجود دارد و البته رهبر معظم انقلاب نیز در سرفصلهای اقتصادی بیانیه گام دوم انقلاب برای اصلاح ساختار اقتصادی بر ضرورت توجه به ابلاغیه ۲۴ مادهای اقتصاد مقاومتی تاکید کرده اند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: امروز آمریکاییها میگویند ما باید آن قدر فشار بر روی ایرانیها را زیاد کنیم که جمهوری اسلامی ساقط شود. در هر حال امروز در هیئت حاکمه آمریکا این نگاه وجود دارد، ولی نگاه جدید دیگری هم در تیم اقتصادی فعلی ترامپ درست شده و آن هم نگاه اجرایی وزیر خزانه داری این کشور است. وزیر خزانه داری آمریکا چندی پیش گزارشی به ترامپ ارائه کرد که اطلاعات آن را از طرف ریچارد نفیون پدر تحریمی و بنیان گذار تحریمهای نوین و هوشمندانه علیه جمهوری اسلامی ایران اخذ کرده بود. تحلیل نگاه جدید در آمریکا نسبت به فضای اقتصادی ایران این است که ایرانیها نشان داده اند که قدرت عبور از بحرانهای فعلی را دارند و میتوانند در مقابل تحریمهایی که از ۱۳ آبان که آخرین ورژن تحریم هاست اجرایی شدند مقاومت کرده و از آنها عبور کنند و این را پدر تحریمهای علیه ایران میگوید.
وی اظهار کرد: نگاه جدید در آمریکا معتقد است که حرفهایی را که بولتون و پمپئو مطرح میکنند جواب نمیدهند و اینکه گفته میشود این سیاستها شش ماهه و یک ساله جمهوری اسلامی را نابود میکنند امکان پذیر نیست.
پورابراهیمی با بیان اینکه به گفته آمریکاییها مقاومت ایران در برابر تحریمها باعث میشود که هیچ تحریم اقتصادی در مقابل آنها کارساز نباشد، تصریح کرد: پیشنهاد نگاه جدید به ترامپ این است که بخشی از تحریمهای وضع شده علیه ایران برداشته شود تا این کشور با فضای جدید تحریمها آشنا شود و خو بگیرد. سپس در مرحله بعد فشار تحریمها اعمال شود به گونهای که اثر آن بتواند منجر به فروپاشی نظام ایران شود؛ لذا آمریکاییها نیز به دنبال فروپاشی هستند، ولی ادبیات و سبک خود را عوض کرده اند.
وی به تمهیدات رهبری در شورای عالی اقتصادی اشاره کرد و افزود: دولت قرار بود که مثل هر سال لایحه بودجه را ۱۵ آذر به مجلس ارائه دهد، اما لایحه به تاخیر افتاد، چون وقتی اصل لایحه بودجه تقدیم رهبر معظم انقلاب شده بود ایشان چند محور را مطرح کرده بودند. یکی از این محورها این بود که بودجه سال آینده انطباقی با شرایط بیرون و جنگ اقتصادی ندارد از این رو باید اصلاح ساختار بودجه اتفاق بیفتد از نظر بنده هم بودجه سال ۹۸ پنج درصد هم با بودجه سنوات گذشته تفاوت ندارد و یک بودجه کاملا متعارف است که با آن نمیشود به جنگ اقتصادی رفت.
وی تصریح کرد: همچنین بحث صندوق توسعه ملی، بودجه دفاعی کشور و اشتغال از محورهایی بوده که رهبر معظم انقلاب در مورد بودجه سال ۹۸ به آنها توجه داشته اند.
پورابراهیمی با بیان اینکه دولت بخشهایی از بودجه را اصلاح کرده، ولی در بخش اصلاح ساختاری رئیس جمهور چهار ماه فرصت خواست، تصریح کرد: با این وجود بنده دیروز اخطار اصل ۱۱۰ را در صحن علنی مجلس خطاب به آقای لاریجانی مطرح کردم و گفتم که بودجهای که در حال نهایی شدن است؛ براساس اصل ۱۱۰ قانون باید با سیاستهای رهبری منطبق باشد و ایشان این سیاستها را هم اعلام کرده اند.
وی با تاکید بر اینکه ما راهی جز اصلاح ساختار اقتصادی ایران چه در بخش بودجه و چه غیر بودجهای نداریم، تصریح کرد: بنده روز گذشته با رئیس خزانه داری کشور گفتگویی در رابطه با ظرفیتهای اصلاح ساختار اقتصادی کشور داشتم، بخشی از واقعیتهایی که در این گفتگو مطرح شد، این است که نقدینگی در کشور ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ میلیارد تومان است، اما میزان داراییهای کم استفاده و بلااستفاده دولت که در فاز اول شناسایی شده ۶ برابر حجم نقدینگی در اقتصاد کشور است.
وی با اشاره به اینکه امروز ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه آشکار و پنهان، مستقیم و غیرمستقیم و نقدی و غیرنقدی در اقتصاد ایران پرداخت میشود که دو و نیم برابر بودجه عمومی کشور است، اما سوال این است که آیا این وضعیت اصلاح ساختار نمیخواهد؟
پورابراهیمی افزود: بنده هفته گذشته در حوزه مالیات یک گزارش محرمانه از سازمان بازرسی کل کشور دریافت کردم. براساس این گزارش ۳۰ هزار میلیارد تومان مالیات قانونی از محل کارتهایی است که به واسطه عدم اجرای قانون به کارتهای یک بار مصرف اتاق بازرگانی تبدیل شدند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ۴۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در اقتصاد ایران وجود دارد، گفت: از سال گذشته با فشارهایی که ایجاد شد از طریق تراکنشهای بانکی ۱۸ هزار میلیارد تومان مالیات از کسانی وصول شد که یک بار هم به اقتصاد ایران مالیات نداده بودند.
وی با تاکید بر اینکه اصل مالیات بر عایدی یکی از لازمههای کشور است، گفت: ۵۰ هزار معافیتهای قانونی وجود دارد که باید آنها را اصلاح کنیم.