از ابتدای عرضه بازی ایپکس، این بازی به دلیل محدودیتهای اعمال شده از سمت زیرساخت سرورهای بازی، در ایران قابل بازی نبوده و استفاده بازیکنان ایرانی از این عنوان با اختلال مواجه شده است.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، بازی «اسطورههای ایپکس» (Apex Legends) یک بازی مجانی آنلاین در سبک بتل رویال است که اواسط بهمنماه سال جاری وارد بازار شد و توانست به سرعت در جهان به محبوبیت دست پیدا کند به طوری که پس از گذشت ۸ ساعت از عرضه بازی تعداد بازیکنان یکتای آن از مرز ۱ میلیون نفر گذشت و پس از یک هفته از عرضه بازی این رقم به ۲۵ میلیون نفر بازیکن رسید.
ایپکس همزمان با محبوبیت جهانی، در ایران هم توجه مخاطبان زیادی را به خود جلب کرد و تقاضای گستردهای برای تجربه این عنوان ایجاد شد. اما از همان ابتدای عرضه بازی امکان استفاده از آن برای کاربران ایرانی با اختلال مواجه شد.
با توجه به درخواستهای گسترده کاربران ایرانی جهت رفع اختلالهای ایجاد شده، بنیاد ملی بازیهای رایانهای به عنوان نهاد متولی صنعت گیم در ایران با همکاری شرکت زیرساخت وزارت ارتباطات به پیگیری موضوع پرداخت و با توجه به این پیگیریها مشخص شد مشکلات بازی نه از سمت زیرساخت داخلی بلکه از سوی سرورهای خارجی است.
پیگیریهای بنیاد ملی بازیهای رایانهای نشان داد در بخشی از فرایند استفاده بازیکنان ایرانی از اسطورههای ایپکس سرورهای شرکت آمازون دخیل هستند و به دلیل تحریمهای این شرکت علیه ایران، اتصال به سرورهای آمازون باعث ایجاد اختلال شده است.
بررسی اختلال بازی در چهار حالت مختلف
علی فخار مدیر روابط عمومی بنیاد ملی بازیهای رایانهای در این زمینه چنین توضیح داد: برای رفع مشکلات بازی ایپکس با همکاری زیرساخت ابتدا بازی را روی PC بررسی کردیم. بررسیهای اولیه نشان داد که مشکل نه از فیلترینگ بلکه به دلیل تحریمها است. با این وجود هنوز بسیاری از بازیکنان تاکید داشتند که احتمال دارد اختلال بازی از داخل ایران باشد.
فخار ادامه داد: برای حصول اطمینان از ریشه این اختلالها یکبار دیگر و این بار در چهار مرحله روی PC و کنسول PS۴ به بررسی مشکلات بازی پرداختیم. در این شرایط در ۴ حالت مختلف تست گرفته شد. یکبار با استفاده از DNS برای دورزدن تحریم، یکبار بدون استفاده از DNS، بار دیگر با استفاده از اینترنت بدون فیلتر و نهایتاً یکبار هم همراه با DNS و از طریق اینترنت بدون فیلتر اتصال به بازی مورد بررسی قرار گرفت. با این وجود در هیچکدام از شرایط مذکور اختلال رفع نشد و فرض اولیه که محدودیتها از سوی سرورهای آمازون و به دلیل تحریم بوده، تأیید شد.
ریشه مشکلات؛ خدمات وب آمازون
شرکت آمازون مجموعهای از خدمات وب را تحت عنوان «خدمات وب آمازون» (Amazon Web Services) عرضه میکند. آمازون این پلتفرمهای رایانش ابری را در اختیار بسیاری از شرکتها قرار میدهد و بابت این خدمات پول دریافت میکند.
شرکتهای بازیساز از جمله استفادهکنندگان از این خدمات آمازون هستند. به عنوان مثال بازی پابجی که اخیراً سر و صدای زیادی به پا کرده و مخاطبان زیادی در ایران و جهان دارد از همین سرویس استفاده میکند. بخشی از مشکلات این بازی برای کاربران ایرانی نیز ناشی از همین سرویس آمازون است.
از جمله دلایل محبوبیت سرویسهای آمازون نزد بازیسازان خدمات قابلتوجه و با کیفیت این شرکت است که با قیمتی به صرفه عرضه میشود و شرکتهای تولیدکننده بازی را به استفاده از این خدمات تشویق میکند.
کمپینی با بیش از ۳۳ هزار امضا
با توجه به اتفاقات رخداده، بنیاد ملی بازیهای رایانهای در جهت رفع محدودیتهای فعلی و ایجاد امکان برای بهرهبرداری بازیکنان ایرانی از بازی ایپکس کمپینی را با همکاری فعالان و رسانههای تخصصی به راه انداخت تا از طریق جمعآوری حداقل ۱۰۰۰۰ امضا تلاش کند نظر سازنده و ناشر این بازی را نسبت به حجم بازار این عنوان در ایران تغییر دهد و در آینده نیز چنین شرایطی برای بازیهای مشابه تکرار نشود.
این کمپین با استقبالی گسترده و خارج از تصور همراه بود و آمار امضاءکنندگان و مشارکتکنندگان در آن ظرف چند روز به بیش از ۳۳ هزار امضا رسید. همچنین کاربران بسیاری با هشتگ ApexforIran در شبکههای اجتماعی به این کمپین پیوستند و از این محدودیت نوشتند.
هدف از کلیدزدن این کمپین رساندن صدای بازیکنان ایرانی به جهان و نمایش مخاطبان گسترده ایرانی به تولیدکننده بازی ایپکس و سایر تولیدکنندگان عناوین مشابه است. تلاشی برای نشان دادن بخشی از بازار این بازیها به تولیدکنندگان که در صورت استفاده از سرورهای آمازون از دست میرود. بنیاد ملی بازیهای رایانهای در ادامه همکاری با شرکت زیرساخت تلاش میکند طی روندی مشخص مشکلات سایر بازیهای آنلاین را نیز بررسی و در صورت امکان حل کند.