دادستان دماوند از تخریب ۳۰ مورد ساختوساز در حریم رودخانههای این شهرستان خبر داد و گفت: گزارشهایی که در نظم عمومی ایجاد اختلال کند، بررسی میشود.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حسن ابراهیمیبسابی ظهر امروز در نشست ستاد مدیریت بحران شهرستان دماوند، ضمن بررسی حوادث اخیر، از آن به عنوان دستاورد و تجارب خوب نام برده و اظهار کرد: یکی از دستاوردهای بزرگ سیل اخیر که بر اساس مصلحت خداوند رخ داد، همدلی و هماهنگی بین مردم، مسؤولان، سپاه، بسیج و سایر ارگانها در جهت کمک به مردم بود؛ از این رو، این بحران دوستان ما را امیدوار و معاندان را ناامید کرد.
وی افزود: ما در حوزه دماوند رتبه نخست کشور را در سال ۹۶ در خصوص مبارزه با ساختوساز غیرمجاز کسب کردیم؛ بسیاری از این تخریبها در بستر رودخانه، حریمها و موارد بحرانزا صورت گرفت.
دادستان عمومی و انقلاب دماوند ادامه داد: در این خصوص، تعداد یکهزار و ۷۰۰ مورد تخریب در سال ۹۶ داشتیم، یکهزار و ۵۰۰ مورد نیز آزادسازی اراضی صورت گرفت و پیش از نوروز نیز ۳۰ مورد تخریب حریم رودخانه تار انجام شد.
ابراهیمیبسابی با اشاره به بازدید از حوزه قضایی در ایام نوروز گفت: اگر جایی اتفاقی رخ دهد، قطعاً به دنبال مقصر میگردیم؛ در این راستا، بارها دستور تخریب صادر شده است؛ حتی در بستر رودخانهها نیز نظارت داریم و با توجه به رودخانه تار و سد ماملو، ما موظف هستیم که حافظ سلامت هموطنان در شهر ری باشیم.
وی عنوان کرد: این بحران هشدار خوبی بود و باید تهدیدها را تبدیل به فرصت کنیم؛ ما در سال ۹۷ بیشتر از سال ۹۶ تخریب داشتیم؛ چراکه در سال ۹۷، هزار مورد تخریب در بحث جهاد کشاورزی داشتیم.
دادستان عمومی و انقلاب دماوند تاکید کرد: ساختوساز غیرمجاز و در حریم رودخانهها ممنوع است و از شهرداران میخواهیم که به هیچ وجه اجازه ساختوساز در حریم و بستر رودخانهها ندهند؛ اگر موردی مبنی بر ارائه مجوز بر اثر سهلانگاری مشاهده شود، قطعاً با آن برخورد خواهیم کرد.
ابراهیمیبسابی تصریح کرد: هر اقدام و مصاحبهای که انجام میشود، باید با هماهنگی فرماندار شهرستان دماوند صورت گیرد و هر گزارشی که ایجاد اختلال کند، به جهت حفظ امنیت عمومی شهر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی بیان کرد: فرماندار دماوند به عنوان رئیس شورای تأمین و رئیس ستاد مدیریت بحران شهرستان است، از این رو، از همه مسؤولان درخواست داریم که هر اقدامی که قصد انجام آن را دارند و ممکن است حاشیهای ایجاد کند، حتماً با هماهنگی فرماندار صورت گیرد.
دادستان عمومی و انقلاب دماوند اضافه کرد: همچنین گزارشاتی که موجب ایجاد اخلال در نظم عمومی و اجرایی شهر شود، به جهت حفظ امنیت شهر قطعاً مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
*فرسودگی دیوار رودخانههای تار و مشکیجه در دماوند
در ادامه این نشست، عباس صفری، شهردار دماوند با بیان وجود توپوگرافی این منطقه اظهار کرد: در خصوص رودخانههای تار و مشکیچه، مطالعاتی از قبل انجام شده و بر حسب دورههای ۵۰ و ۲۵ ساله، شدت بارندگی و میزان آبی که از این دو رودخانه خارج میشود، مشخص شده است.
وی افزود: ما در گذشته شاهد زلزلهها و سیلهای قوی در شهر دماوند بودیم؛ در سال ۶۸ نیز شاهد این قضیه بودیم و خسارات زیادی به مردم وارد شد؛ در این راست، ا. مطالعات حریم بستر رودخانه در طول سالهای گذشته مشخص شده و در اختیار همه نهادها قرار دارد.
شهردار دماوند بیان کرد: موضوعی که شهر را تهدید میکند و باید مورد توجه قرار گیرد، فرسوده بودن دو رودخانه مذکور است، هرچند که از دو سال گذشته شهرداری دماوند اقدامات خوبی در این خصوص انجام داده و به تقویت دیوار حائل رودخانه پرداخته است.
صفری ادامه داد: بحث حریمهای کمی و کیفی رودخانهها مربوط به امور آب است و اولین بحثی که باید به آن توجه شود، حاشیهسازی و وجود دیوار حائل در اطراف رودخانه است که شهرداری دماوند ظرف سالهای گذشته به تثبیت بستر رودخانه در مرکز شهر پرداخت.
وی عنوان کرد:، اما رودخانه تار تهدیدی قوی است و در کنار آزادسازی حریم، ساخت دیوارهها و فرسوده نبودن آنها بسیار حائز اهمیت است و باید متولی این امر به لحاظ قانونی مشخص شود.
شهردار دماوند گفت: البته شهرداری دماوند اعتباراتی در این خصوص اختصاص داده بود و قصد داریم که حریم بستر را به صورت بتنی ایجاد کرده و از حالت سنگی خارج کنیم؛ اما با این وجود حدود ۷۰ درصد از این رودخانه به لحاظ آزادسازی حریم و بسترسازی بلاتکلیف است که امیدواریم امور آب تمهیداتی در نظر بگیرد.
صفری با اشاره به موضوع زهکشی آبهای سطحی بیان کرد: ما در منطقه بافت قدیم دماوند مشکل خاصی نداریم، اما در مناطق جدید مانند مهک و گیلاوند اولین اتفاقی که رخ میدهد آبگرفتگیهاست و بدترین حالت در بلوار آیتالله خامنهای به وجود میآید.
وی ادامه داد: در سال گذشته در بلوار بعثت به شدت در این خصوص مشکل داشتیم که با توجه به تدابیر لازم بحث زهکشی انجام میشود؛ اما متأسفانه همه این زهکشی در بلوار آیتالله خامنهای انجام شده است.
شهردار دماوند از زهکشی آبهای سطحی به روش فاضلابی خبر داد و گفت: با این کار تاحدودی مشکلات برطرف شده و با وجود بارندگیهای انجام شده، شاهد مشکلات زیادی در معابر نبودیم.
صفری تصریح کرد: نکته مهم این است که همبستگی و همگرایی باید پیش از بحران صورت گیرد؛ در این خصوص تقاضایی از سپاه داشتیم تا اجازه ندهیم آبی که از بلوار بعثت خارج میشود به بلوار آیتالله خامنهای ورود کند و باید از جیلارد زهکشی شده و به رودخانه وارد شود؛ چراکه در آینده بحث مسکن مهر و نیروی انتظامی نیز به این مجموعه افزوده میشود و حوزه آبریزی به این مجموعه میافزاید.
*دستگاههای متولی در راستای تخریب جایگاه یکدیگر قرار نگیرند
روحالله عرب، فرمانده ناحیه مقاومت بسیج دماوند نیز در این نشست با تاکید بر لزوم کنترل بحران اظهار داشت: نیروهای مسلح در راستای کمکرسانی به آسیبزدگان سیل منطقه آققلا، شهرستان سیمرغ، استان لرستان و منطقه جنوب کشور حضور پیدا کرده و نسبت به جمعآوری و ارسال کمکهای مردمی اقدام کردند.
وی افزود: در این مواقع نباید برخی از دستگاههای متولی در راستای تخریب جایگاه یکدیگر قرار گیرند؛ هیچ ارگانی اجازه ندارد که ارگان دیگر را زیر سؤال ببرد، بلکه باید همه در جهت کنترل بحران دست به دست هم دهیم و کمکرسانی به هموطنان باید در درجه نخست قرار گیرد.