معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش آموزش و پرورش گفت: بر اساس گزارشاتی که از استانها گرفتیم در ۴ استانی که درگیر سیل هستند تا امروز حدود۵۷ هزار جلد کتاب برای استانهای مازندران، گلستان، لرستان و فارس ارسال و به صورت رایگان در اختیار دانشآموزان قرار گرفته است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، علی باقرزاده اظهار کرد: متقاضیان برای ثبت نام کتب درسی جدید سال تحصیلی ۹۸ ـ. ۹۹، لازم است وارده سایت مربوطه شوند و در آنجا راهنمای ثبت نام وجود دارد. این افراد میتوانند کد ملی یا سریال شناسنامه شان را وارد کرده، استان، شهرستان، مدرسه و پایه مدنظر را انتخاب کنند و کتابهایشان را سفارش دهند. همچنین قرار است اپلیکیشن موبایل این سامانه هم به زودی بر روی سایت قرار گیرد که در این صورت افراد میتوانند در گوشیهای همراه خود این برنامه را دانلود و نسبت به سفارش کتاب درسی خود اقدام کنند.
وی ادامه داد: سازمان پژوهش با حمایتهای دولت شرایطی را فراهم کرده است تا شاهد حداقل افزایش نرخ کتاب باشیم. در دوره ابتدایی و متوسطه اول حداکثر افزایش قیمت کتاب در حد ۱۰ درصد، در متوسطه دوم به دلیل پایین بودن تیراژ کتابها تا حدود ۱۶ و ۱۷ درصد با افزایش وجه نسبت به سال گذشته مواجه هستیم.
معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش آموزش و پرورش در بخشی از صحبتهایش به قیمت کتابهای درسی پایههای مختلف اشاره کرد وگفت: دوره ابتدایی قیمت کتاب شانزده هزار و ۱۰۰ تومان، پایه دوم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان بابت ۶ جلد کتاب، پایه سوم ۲۲ هزار و ۱۰۰ تومان بابت ۷جلد کتاب، پایه چهارم بابت ۷جلد کتاب ۲۲ هزارو ۶۰۰ تومان، پایه پنجم بابت ۷جلد کتاب ۲۲ هزارو ۶۰۰ تومان، پایه ششم بابت ۹جلد کتاب ۲۶ هزار و ۹۰۰ تومان و پایه هفتم، هشتم و نهم نیز میانگین ۴۰ هزار تومان است. البته در برخی پایهها به دلیل تعدد کتابها این مقدار بیشتر است. در متوسطه دوم هم قیمت کتب به طور متوسط بین ۴۵ هزار تومان برای حدود ۱۴ تا ۱۵ جلد کتاب در نظر گرفته شده است.
وی همچنین به توزیع کتاب درسی در مناطق سیل زده اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارشاتی که از استانها گرفتیم در ۴ استان که درگیر سیل هستند تا امروز حدود ۵۷ هزار جلد کتاب برای استانهای مازندران، گلستان لرستان و فارس ارسال کردهایم که به صورت رایگان در اختیار دانشآموزان قرار گرفته است. همچنین برای استان خوزستان به دلیل گرمسیری بودن استان، کوتاه بودن سال تحصیلی و هم به دلیل اینکه جریان سیل هنوز در بخشی از مناطق ادامه دارد، کلاسها امکان تشکیل ندارند و هنوز آمار دقیقی هم نداریم.
باقرزاده تصریح کرد: برای سال آینده حدود ۸۰ میلیارد ریال منابع برای مناطق سیل زده و دانش آموزان مناطق محروم اختصاص دادهایم تا با تخفیف ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی در اختیار دانش آموزان قرار بگیرد؛ که البته ۲۰ استان را شامل شده است. همچنین در گفتگوهایی که با موسسات خیریه داشتیم قرار شد تا برای دانش آموزانی که هزینه کتاب برای آنها مسئله است از محل کمکهایی که توسط دولت و سازمان پژوهش یا موسسات امدادی، پرداخت شود، دغدغهای برای خرید کتاب نداشته باشند.
معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش آموزش و پرورش در پاسخ به اینکه متقاضیان دریافت کتب درسی بایستی کتابهایشان را چگونه دریافت کنند؟ گفت: برای متوسطه اول یا راهنمایی سابق در بخش دانش آموزان عادی، نمایندگیهای فروش کتاب در سطح شهرستانها و مناطق ایجاد شده است که بایستی متقاضیان به نمایندگیها مراجعه کرده و نسبت به دریافت کتاب هایشان اقدام کنند. قیمت کتابها نیز همان قدری است که در پشت جلد نوشته شده است و هیچ نمایندگی حق دریافت وجه اضافه را ندارد. از طرفی خدماتی مانند جلد، پلاستیک، دفتر، مداد، خودکار و یا منگنه کردن منوط به رضایت خانوادهها است و هیچ نمایندگی حق ندارد خانوادهها را تحت فشار قرار دهد.
به گفته وی، تمهیداتی اندیشیده شده است که سال آینده برای رفاه حال دانش آموزان و خانوادههایشان و همچنین متعادل نگه داشتن بهای کتابهای درسی دانش آموزان در تمام دورهها و مقاطع تحصیلی، تحت پوشش ثبت نام اینترنتی قرار بگیرد. همچنین تمهیداتی نیز اندیشیده شده است تا افرادی و خانوادههایی که میخواهند هزینه کتاب دانش آموزی را پرداخت کنند، بتوانند وارد سامانه شده و با کد ملی آن فرد، برایش کتاب ثبتنام کنند و هزینه آن را بپردازند.
باقرزاده افزود: اگر گروهی یا نهادهایی میخواهند هزینه کتب درسی گروهی از دانشآموزان یک مدرسه یا بخشی از استان را بپردازند، اما کد ملی آنها را در اختیار ندارند، آمادگی لازم را داریم که اطلاعات این دانش آموزان را در اختیارشان قرار دهیم تا با حفظ همه جوانب به نام آنها کتاب را ثبت سفارش کنند و هزینه را بپردازند. کتابها نیز در اول مهرماه در مدرسهای که آن دانش آموزان تحصیل میکنند بدون اینکه مشخص شود چه کسی هزینه این کتاب را پرداخت کرده، در اختیارشان قرار میگیرد.
وی با اشاره به اینکه مرحله اول ثبتنام کتب درسی تا ۲۰ خرداد است گفت: مرحله دوم ثبتنامها از اول مرداد تا ۱۶ شهریور ادامه دارد که امکان اصلاخ سفارش را در اختیار متقاضی قرار میدهد. همچنین تا ۲۰ شهریورماه کتابها را به مناطق تحویل میدهیم و مناطق و شهرستانها موظفند تا ۲۷ شهریور ماه کتابها را به مدارس تحویل دهند و مدیر مدرسه از بخشنامههای ارسال شده در جریان است که کتابها را تحویل بگیرد.
معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش آموزش و پرورش در پایان گفت: بعضی از رشتههای کار و دانش کتاب ندارند و نباید کتاب هم داشته باشند، زیرا یک راهنمای برنامه دارند. چون جنبه مهارتی داشته و بایستی مهارت را توسط کارگاهها و موسسات کسب کنند. در حقیقت کتاب نداشتن به این معنا نیست که آموزش و پرورش برای آنها کتاب چاپ نکرده و ضرورتی هم ندارد که این افراد کتابهای باقی موسسات را بگیرند. از طرفی ساز و کاری نیز در حال طراحی است که کتابها به شکلی طراحی شوند که نیاز به کتابهای مکمل از طرف موسسات آموزشی نداشته نباشد.