رئیس اداره انتشارات دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با اشاره به عدم ثبات قیمت کاغذ در بازار گفت: این انتشارات کتاب الکترونیک عرضه نمیکند، چون درآمد آنها کم است.
فرامرز آشنای قاسمی، رئیس اداره انتشارات دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه این انتشارات تاکنون چاپ خانه نداشته و تمام کتابهای خود را در دیگر انتشارات به چاپ رسانده است، گفت: در سال گذشته به رکورد ۲۰۰ عنوان کتاب رسیدیم. تعداد کتابهای چاپ اولی ما در سال ۹۶، به ۲۶ عنوان و در سال ۹۷ به ۲۲ عنوان رسیده است، از این میان ۸ عنوان مختص به کتابهای چاپ اولی و ۱۴ عنوان چاپ مجدد بوده است.
رئیس اداره انتشارات دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی کاهش تیراژ انتشارات را یکی از مشکلات اصلی دانست و اظهار کرد: با افزایش تحریمها و عدم ثبات قیمت کاغذ در بازار، هزینه کتاب با رشد چند درصدی مواجه شد طی این فرایند توان خرید از سوی دانشجویان کاهش یافت و مخاطبان به منظور تهیه کتابهای مورد نیازشان کپی برداری را برخرید آن ترجیح دادند.
قاسمی فرآیند نامناسب توزیع کتاب را از دیگر مشکلات موجود بیان کرد و ادامه داد: به دلیل افزایش تعداد کتابها در حوزههای دانشگاهی و علمی تعداد بسیاری از آنها موردتوجه واقع نشدند در حقیقت باید سایتی جامع برای کتب دانشگاهی ایجاد شود تا دانشجویان بتوانند کتابهای خود را ازآنجا تهیه کنند در حال حاضر این سامانه برای خرید کتاب کاغذی در کشور وجود ندارد.
وی بیان کرد: به دلیل مسائل و مشکلاتی که در فرآیند جذب نیرو در دانشگاههای دولتی وجود دارد انتشارات دانشگاه شهید رجایی با کمبود پرسنل مواجه شده است. علاوه بر آن کمبود بودجه دانشگاهی نیز موجب کاهش بودجه دریافتی انتشارات از سوی دانشگاه شد که به این منظور این انتشارات اتکای خود به بودجه دانشگاهی را کاهش داد و هزینههای مصرفی خود را از راه چاپ تأمین کرد.
رئیس اداره انتشارات دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی بابیان اینکه تمام کتابها در سایت این دانشگاه از تخفیف بیست درصدی برخوردار هستند، تأکید کرد: سایت جامعی برای دانشجویان دانشگاه شهید رجایی طراحیشده است که بهموجب آن دانشجویان میتوانند تمام کتابهای درسی خود را به صورت چاپ کاغذی از این سامانه خریداری کنند درآمد کتاب دیجیتال بسیاراندک است تا جایی که میتوان آن را نزدیک به صفر دانست به همین منظورانتشارات دانشگاه شهید رجایی کتاب الکترونیک عرضه نمی کند و درصورت نیاز این چاپ را به کتابهایی با تیراژ کم اختصاص میدهد.
وی یادآور شد: درسال ۹۷ کتابی از انتشارات این دانشگاه جایزه تندیس طلایی رشد را به خود اختصاص داده است علاوه برآن دو کتاب دیگر از انتشارات این دانشگاه به مرحله نهایی کتاب سال جمهوری اسلامی رسیده اند.
قاسمی با اشاره به اینکه انتشارات دانشگاه شهید رجایی در حوزه چاپ کتاب درزمینههای مختلف از هیچ محدودیتی برخوردار نیست، بیان کرد: انتشارات این دانشگاه همه مراحل انتشار یک کتاب را تا قبل از چاپ آن انجام میدهد و در مرحله پایانی برای چاپ کتاب آن را به انتشاراتی همچون شریف ارجاع میدهد، علاوه بر آن در این انتشارات ۹ نشریه علمی پژوهشی نیز وجود دارد که ۵ مورد از آنها با نامهای نشریه دانشکده فنی مهندسی مکانیک، نشریه دانشکده مهندسی برق، نشریه فناوری آموزشی، نشریه پژوهشهای هستی شناختی، نشریه معماری و شهرسازی پایدار در وزارت علوم اعتبار علمی را کسب کردهاند لازم به ذکر است از میان این پنج نشریه، نشریه دانشکده فنی مهندسی مکانیک در پایگاه اسکوپوس نمایهسازی شده است.
رئیس اداره انتشارات دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی بابیان اینکه نظارت و ارزیابی نشریات دانشگاهی از وظایف این انتشارات است، افزود: تألیف کتابها توسط اساتید و هیئتهای علمی دانشگاهها و دانشجویان همکار صورت میگیرد، برخی از این تألیفات در سطح کشور شناختهشدهاند و تیراژی بالای ۵۰۰۰ نسخه را داشتهاند که بیش از بیست مرتبه تجدید چاپ شدند.
وی بیان کرد: در حال حاضر تألیفاتی تحت عنوان کتابهای تصنیفی در وزارت علوم رایج شده است این کتابها حاوی ۴۰ درصد از تحقیقات اساتید تألیف کننده آن کتاب است درواقع این کتابها به دلیل محتوای تخصصی که دارند مخاطب چندانی را نخواهند داشت به همین منظور لزومی به وجود این کتابها نیست، زیرا اگر شخصی علاقهمند به خواندن تحقیقات یک استاد باشد میتواند به تحقیقات آن استاد رجوع کند و آنها را موردمطالعه قرار دهد درواقع استفاده از واژه تصنیف برای این نوع از تألیفات کار درستی نیست، زیرا تصنیف مختص به شعرمی شود بنابراین بهتراست آنها را تالیفی خاص بنامیم.
رئیس اداره انتشارات دانشگاه شهید رجایی یادآور شد: اساتید دانشگاه شهید رجایی برای تألیف کتابهایشان از ۴۰ درصد تخفیف و اساتید خارج از دانشگاه از ۳۰ درصد تخفیف برخوردار خواهند شد، انتشار تألیفات اساتید از سوی انتشارات دانشگاه نیازمند مشارکت تألیف کنندگان در هزینههای مصرفی برای چاپ و نشر کتاب است در حقیقت تألیف کنندگان باید حدود ۴۰ درصد از کتاب خود را پیش خرید کنند.
قاسمی بابیان اینکه وزارت ارشاد دیگر کتابهای دولتی را خریداری نمیکند، خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته طی مصوبهای وزارت ارشاد موظف به خرید کتاب از سازمانهای دولتی به تعداد استانهای کشور بود، اما با اعلام مصوبه جدید در جهت حمایت از بخش خصوصی خرید کتاب از سازمانهای دولتی متوقف شد.