سرپرست انتشارات دانشگاه خواجهنصیر گفت: این دانشگاه برای اولین بار دستگاه فیدیباکس را نصب کرده تا دانشجویان بتوانند طی یک ساعت از ۱۰ هزار کتاب الکترونیک بهصورت رایگان استفاده کنند.
مهدی علیاری سرپرست انتشارات و رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه خواجهنصیرالدین طوسی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: صنعتی بودن دانشگاه خواجهنصیرالدین طوسی باعث شده است که این دانشگاه کتابهای خود را بیشتر در حوزههای مهندسی منتشر کند.
علیاری با بیان اینکه دانشگاه خواجه نصیر ۱۱ دانشکده فعال دارد، بیان کرد: با توجه به آنکه ۳ دانشکده مربوط به علوم پایه و ۸ دانشکده مختص علوم مهندسی است تمام کتابهای منتشرشده به فراخور نیاز دانشجویان در دو زمینه آموزشی و پژوهشی ارائه میشود.
سرپرست انتشارات دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تعداد کتابهای منتشرشده در دو سال اخیر را ۳۳ عنوان (چاپ اولی) دانست و ادامه داد: در سال ۱۳۹۶ تعداد کتابهای چاپ اولی ۱۸ عنوان و در سال ۱۳۹۷ تعداد آنها به ۱۵ عنوان رسید.
رئیس کتابخانه مرکزی با بیان اینکه در سال ۹۷ بهعنوان اولین دانشگاه صنعتی وارد حوزه کتاب الکترونیک شدهاند، بیان کرد: سرمایهگذاری خوبی در حوزه دیجیتال انجام دادیم که بهواسطه آن دانشگاه خواجهنصیرالدین طوسی نرمافزاری را طراحی کرد تا دانشجویان بتوانند از طریق کتابخانه دیجیتال با هزینه کمتری کتابها را تهیه و مطالعه کنند علاوه بر آن دانشگاه خواجهنصیر بهعنوان اولین دانشگاه، دستگاه فیدیباکس را در این دانشگاه نصبکرده است تا دانشجویان بتوانند در مدت یک ساعت از ۱۰ هزار کتاب الکترونیک بهصورت رایگان استفاده کنند.
وی اظهار داشت: بهموجب افزایش قیمت کتابها و به تبع آن کاهش تیراژ، کتابهای الکترونیک جایگزین برخی نسخههای کتابهای کاغذی این دانشگاه شدند که تیراژ آن با تیراژ چاپ کاغذی برابری میکند.
علیاری درباره سهمیههای تعیین شده برای انتشارات هر دانشگاه خاطرنشان کرد: گاهی موفق به دریافت این سهمیه میشویم و گاهی به آن دسترسی پیدا نمیکنیم، درواقع همخوانی وجود ندارد و غالبا کاغذ و مرکب خود را از بازار آزاد تهیه میکنیم، زیرا سامانه سهمیه بهصورت آنلاین بن دانشگاهها را توزیع نمیکند و ما نمیتوانیم کتاب خود را در انتظار سهمیه چاپ قرار دهیم و از چاپ آن جلوگیری کنیم.
سرپرست انتشارات دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی یکی از دلایل گرانی کاغذ را استفاده از کاغذهای وارداتی دانست و افزود: یکی از دلایل گرانی کاغذ استفاده از کاغذهای وارداتی در انتشارات دانشگاه است اگر مسئولان امر روی کارخانههای کاغذ داخلی سرمایه گذاری انجام دهند و از آنها حمایت کنند استفاده از کاغذهای وارداتی کاهش خواهد یافت و بهتبع آن میتوان از کاغذهای تولید داخل با هزینه کمتر و کیفیت بالاتر برخوردار شد.
علیاری با اشاره به اینکه چشمانداز ما در سال ۹۸ افزایش فروش کتاب الکترونیک بهصورت فروش فصلی و بخشی در مدت محدود به دانشجویان است، بیان کرد: این فرآیند را بهمنظور کاهش قیمت انجام دادیم و امیدواریم بسیاری از دانشجویان از آن بهرهمند شوند در حوزه چاپ کاغذی هم قصد داریم چاپ POD (چاپ بنا بر تقاضا) را راهاندازی کنیم تا کتابها متناسب با سفارش مخاطبان منتشر شود بعلاوه افزایش کیفیت کتابها و افزایش همکاری با نویسندگان خبره برای تألیف کتابها با محتوای عالی را در دستور کار خود قراردادیم.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه خواجهنصیرالدین طوسی در این راستا تمام حمایتهای لازم را انجام داده است و ما برای جبران، تمام تلاشمان را میکنیم. وزارت ارشاد باید دید متفاوتی نسبت به دانشگاهها و انتشارات آنها داشته باشد ما با ناشرین دانشگاهها یا ناشرین خصوصی که کتاب دانشگاهی چاپ میکنند بسیار متفاوت هستیم مأموریت ما تأمین نیازهای آموزشی و پژوهشی کشور باکیفیت بالا است. ما صاحبان مناسب درآمد نیستیم و بیشتر به دنبال تغذیه آموزش کشور هستیم.
علیاری تصریح کرد: به دلیل وضع نابسامان چاپخانهها، متأسفانه بسیاری از دانشگاهها، چاپخانه خود را تعطیل کردهاند، امیدواریم وزارت ارشاد از حوزه چاپ دیجیتال حمایت کند تا در حوزه نشر مخاطب خود را افزایش دهیم.