عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامیگفت: اگر مدیران دلسوز داشتیم، اقتصاد براساس اندیشههای عدالت طلبانه بازطراحی و تمام ظرفیتهای کشور به نعمت تبدیل میشد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، شهریار زرشناس، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی امروز در همایشی که با عنوان بن بست نئولیبرالی در شرایط اقتصادی فعلی ایران به همت بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: اگر قرار بود که کنار آمدن با نظام جهانی مشکلات اقتصادی ایران را حل کند، امروز کشور مصر که ارتش آن تحت کنترل آمریکاست و برای نظام جهانی هیچ مشکلی نداشته با این همه مشکل مواجه نبود.
وی افزود: اگر قرار بود که وابسته بودن و نوکر نظام جهانی بودن ناجی اقتصاد ایران باشد مدافعان حل شدن در نظام جهانی بگویند پس چرا وضع مصر بدتر از ماست.
زرشناس با اشاره به اینکه مصر با اسرائیل نزدیکترین پیوند را دارد، حکومت این کشور وابسته به آمریکا و کودتایی است و از طرفی سرمایه جهانی در این کشور است؛ با این وجود اگر قرار بود امتیاز دادن صرف و نوکری صرف بتواند وضع اقتصادی را خوب کند پس چرا وضع مصر این گونه نیست، تصریح کرد: مکزیک و پرو نیز به مانند مصر نیز به طور کامل در مقابل نظام جهانی سربراه هستند؛ اما شاهدیم که مکزیک دومین کشور از لحاظ فقر است و وضعیت آن از کوبای سوسیالیستی که ۵۰ سال زیر فشار آمریکا بوده بدتر است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی تصریح کرد: اگر ادعای نئولیبرالهای ایرانی که میگویند باید تعامل سازنده با دنیا داشته باشیم، پس چرا وضعیت اقتصادی مکزیک، مصر و پرو وضعیت بدی است. با این وجود بنده معتقدم که علت و عامل مشکلات اقتصادی ایران در سیاست خارجی و اینکه سرمایه خارجی به کشورمان نمیآید، نیست و این دوگانه و آدرس غلط دادن به مردم است.
وی با بیان اینکه اگر قرار است حضور امپریالیسم وضع کشورها را خوب کند پس چرا وضع کشورهای تحت سلطه که از دیوار هیچ سفارتی بالا نرفته اند وضع شان این است، اضافه کرد: معتقدم علت مشکلات اقتصادی ایران سیاستهای داخلی و اقتصادی خودمان است در هر حال ژاپن و کره نیز با دیکته نظام سلطه به اینجا نرسیده اند، اما به ما میگویند امتیاز بدهید و خلع سلاح شوید تا وضع تان خوب شود.
زرشناس با بیان اینکه رشد ناخالص ملی و رفاه عمومی دو مقوله متفاوت است؛ به گونهای که رشد ناخالص ملی برزیل بالاست، ولی رفاه مردم آن خیلی بدتر از ماست، افزود: برخیها آدرس غلط به ما میدهند، اما سوال این است که علت شرایط کنونی مشکلات اقتصادی کشور چیست واقعیت این است که ما اقتصاد نئولیبرالی را برای اقتصاد خود انتخاب کرده ایم و همین ما را زمین گیر کرده است و این اقتصاد همان اقتصادی است که فرانسه، ایتالیا و یونان را نیز به خاک سیاه نشاند و اسپانیا را به یک کشور درجه دو تبدیل کرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی با بیان اینکه اقتصاد جهانی با سیاستهای نئولیبرالی زیر فشار رفته و همین سیاستها اقتصاد کشور ما را نیز با دشواری مواجه کرده افزود: امروز طبقه متوسط، کارگر و از جمله بخشی از روستائیان ما زیر فشار و زیر خط فقر رفته است.
وی با بیان اینکه نظام جهانی صنعت هستهای را از ما گرفت و حالا میگویند موشک را هم بدهید برود، تصریح کرد: تاریخ ۲۰۰ ساله ایران از سال ۱۲۱۵ هجری قمری تحت سیطره شبه مدرنیته بوده است.
زرشناس با بیان اینکه ما امروز از اقتصاد شبه مدرنی که برگرفته از نسخههای سرمایه داری است ضربه خورده ایم، گفت: نظام جهانی در خون و چرک و غارت متولد شد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی افزود: این ایراد وارد است که چرا در این چهل سال ساخت اقتصادی ایران را عوض نکرده اید در هر حال باید این ساخت تغییر یابد و براساس اقتصاد عدالت محور بازطراحی شود البته این بازطراحی نیازمند اراده و انگیزه مدیرانی است که آن را اجرا کنند، ولی این اراده وجود ندارد و مدیران ما اهمیتی برای عدالت و مردم قائل نیستند، چون اشرافی هستند.
وی با بیان اینکه اگر مدیران دلسوز داشتیم اقتصاد براساس اندیشههای عدالت طلبانه بازطراحی و تمام ظرفیتهای کشور به نعمت تبدیل میشد، افزود: اقتصاد سرمایه داری شبه مدرن موجب عدم توازن ساختاری شده و همین بین بخش مولد و غیر مولد فاصله انداخته است. از طرفی ویژگی بد اقتصاد ما نفتی بودن آن است البته نفت خوب است، ولی با توجه به مدیریت آقایان به یک بلا تبدیل شده است.
زرشناس سیستم بروکراسی فاسد را یکی دیگر از ویژگیهای اقتصاد ایران برشمرد و افزود: البته هر جا که نظام سلطه نظام اقتصادی آن را طراحی کرده وضع همین طور است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی با تاکید بر اینکه اقتصاد شبه مدرنیته پاسخگوی نیازهای ما نیست، چون نظام جهانی استقلال و عدالت را به کسی هدیه نمیدهد، افزود: تورم و بحران رکود تورم از دیگر ویژگیهای اقتصاد نئولیبرالی در ایران بوده است.
وی با بیان اینکه پس از فروپاشی رژیم شاه ساخت سیاسی ایران از هم فروپاشیده، ولی ساخت اقتصاد و فرهنگی همچنان باقی ماند با این وجود باید این دو ساخت را متحول کنیم، تصریح کرد: رویکرد روشنفکری نئولیبرالی ایران دارای دو شاخه فرهنگی و رسانهای و شاخه بروکراسی و تکنوکراتیک است؛ با این وجود بسیاری از ورزای دوران میرحسین موسوی به عنوان مدیران تکنوکرات از گذشته تاکنون همواره بر سر کار بوده اند فقط جابه جا شده اند.
زرشناس با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اقتصاد نئولیبرالی برای اقتصاد ورشکسته ایران به کار گرفته شد، افزود: با این وجود اکنون نیز این اقتصاد نئولیبرالیز را رها نمیکنند مثلا میگویند اگر برجام یک به برجام دو و سه وصل میشد مشکلات کشور نیز حل میشدند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران نیازمند یک برنامه ریزی استراتژیک برای از بین بردن عدم توازن ساختاری در اقتصاد و همچنین بازطراحی عادلانه اقتصاد بر مدارهای عادلانه محور است، افزود: با مدل نئولیبرالی و مدل لیبرالی این دو محقق نمیشود با این وجود نیازمند یک نسخه انقلابی و به کارگیری مدیران انقلابی هستیم.
وی با بیان اینکه من چین امروز را تایید نمیکنم، چون کاملا نئولیبرالی است و نباید گول شعارهای کمونیستی آنها را خورد افزود: ما باید صنعتی شویم و این صنعتی شدن باید همراه با عدالت باشد، اما چین امروز عدالت ندارد.
زرشناس با بیان اینکه با وجود مدیران بی خیال مدل آرمانگرایی انقلابی در عرصه اقتصاد و فرهنگی محقق نمیشود، تصریح کرد: نظام جهانی مانند قطاری است که ما از سال ۱۲۱۵ وارد توالت این قطار شده ایم و الان نیز که میخواهیم از آن خارج شویم میگویند که شما با نظام جهانی سر دشمنی دارید.