محققان به روشی برای فعال کردن سازوکار دفاعی خودکار سلولهای بنیادی بدن انسان دست یافتند که درمان طیف بسیار گستردهای از بیماریها و جراحتها را تسهیل میکند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، محققان به روشی برای فعال کردن سازوکار دفاعی خودکار سلولهای بنیادی بدن انسان دست یافته اند که درمان طیف بسیار گستردهای از بیماریها و جراحتها را تسهیل میکند. سلولهای بنیادی اگر چه خواص درمانی زیادی دارند، اما تا به حال تصور میشد، نبود سازوکارهای دفاعی در برخی از آنها موجب میشود این سلولها در برابر حملات سایر ویروسها و تهدیدات آسیب پذیر باشند.
پژوهشگران دانشگاه ادینبورگ میگویند برای اولین بار راهی برای فعال کردن سازوکار دفاعی در این دسته از سلولهای بنیادی یافته اند که استفاده درمانی از آنها را تسهیل میکند.
وقتی سلولهای بدن انسان یا حیوانات با ویروسی مهاجم مواجه میشوند، سیستم ایمنی بدن با استفاده از پروتئینی به نام IFN به ویروس واکنش نشان میدهد. اما سلولهای بنیادی جنینی به طور خودکار قادر به چنین کاری نیستند و در داخل بدن به شیوهای نامعلوم برای محققان، از آنها حفاظت میشود.
پژوهشگران برای اولین بار از سلولهای بنیادی بدن موش برای بررسی روشی که آنها را وادار به مقاومت در برابر ویروسها کند، بهره گرفته اند. آنها موفق به شناسایی پروتئینی موسوم به mitochondrial antiviral signalling (MAVS) شده اند که واکنش ایمنی IFN را در سلولهای بنیادی کنترل میکند.
MAVS معمولا در سلولهای بنیادی در حالت خاموش و غیرفعال قرار دارد. اما پژوهشگران توانسته اند با استفاده از مولکولی موسوم به miR-۶۷۳ که برای کنترل MAVS به کار میرود، آن را به کار بیندازند. محققان در حال حاضر در حال انجام آزمایشهایی برای تثبیت این فرایند هستند.