به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، آمریکا از کشورهای عضو اتحادیه اروپا بازنگری در طرح های خود برای تشکیل یک اتحادیه دفاعی اروپایی را درخواست کرده و در غیر این صورت این اتحادیه را تهدید به اقدامات سخت از طرف واشنگتن کرده است.
نمایندگان وزارت دفاع و وزارت امور خارجه آمریکا اخیرا در نامه ای تهدید آمیز به "فدریکا موگرینی"، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به این مسئله انتقاد وارد کرده و تصریح کردند که قواعد و طرح های فعلی اتحادیه اروپا در زمینه دفاعی و تسلیحاتی، مشارکت شرکت های آمریکایی در پروژه های تسلیحاتی اروپا را به شدت دشوار و یا غیر ممکن می کند.
در این نامه آمده است که آمریکا هم در مقابل می تواند قواعد شخصی خود برای دسترسی شرکت های اروپایی به بازار تسلیحات آمریکا را تشدید کند در صورتی که اتحادیه اروپا برنامه های خود در این راستا را تغییر ندهددر این نامه آمده است که همچنین این طرح اتحادیه اروپا می تواند به مناسبات تا به حال سازنده بین ناتو و اتحادیه آسیب برساند.
در این نامه چهار صفحه ای به دو پروژه مرکزی اتحادیه اروپا یعنی توافق برای همکاری بیشتر در زمینه دفاعی و صندوق توسعه میلیاردی پروژه های تسلیحاتی اتحادیه اروپا انتقاد وارد شده است.
نویسندگان این نامه ضمن انتقاد به طرح این قراردادهای اروپایی اعلام کردند که اتحادیه اروپا به تنهایی طرح های صنایع دفاعی و تسلیحاتی خود را اجرا کرده و بدین ترتیب همگرایی صنایع دفاعی و تسلیحاتی دوسوی اقیانوس اطلس (ترانس آتلانتیک) با سه دهه سابقه، را در چارچوب ناتو و همچنین همکاری نظامی آمریکا و اروپا را تهدید می کند.
اتحادیه اروپا در سال های اخیر دو پروژه مهم برای تقویت صنعت تسلیحات اتحادیه اروپا را در دستور کار قرار داده است. از یک طرف می خواهد سیستم های تسلیحاتی را خود و به صورت مستقل از آمریکا توسعه و تولید کند. برای توسعه دقیق این سیستم اتحادیه اروپا حدود 13 میلیارد یورو سرمایه گذاری در صندوق دفاع اروپا را در مد نظر قرار داده است.
پنتاگون تهدید کرده که اگر اتحادیه اروپا به تنهایی برای اجرای طرح های دفاعی و تسلیحاتی اقدام و از مشارکت با کشورهای ثالث و بخصوص آمریکا خودداری کند، آمریکا در روابط تجاری و سیاسی با اتحادیه مقابله به مثل خواهد کرد.
به نوشته هفته نامه اشپیگل بروکسل در نامه ای درخواست های واشنگتن در زمینه سیاست دفاعی اتحادیه اروپا را قطعا رد کرده است.
به نوشته هفته نامه اشپیگل، اتحادیه اروپا می خواهد انتقادها از آمریکا به تصمیمات اتحادیه اروپا درباره صندوق دفاعی این اتحادیه و یک همکاری نظامی تنگاتنگ تر در اروپا را رد کند.
به نوشته هفته نامه اشپیگل در نامه ای که در پاسخ به نامه واشنگتن و روز پنجشنبه به این کشور ارسال شد، اتحادیه اروپا درخواست های آمریکا برای ایجاد تغییرات در سیاست دفاعی اتحادیه اروپا را کاملا رد کرده است. این نامه در اختیار هفته نامه اشپیگل قرار گرفته است.
لحنی که در محتوای نامه واشنگتن به موگرینی به کار برده شد موجب تحریکات قابل توجهی در بروکسل شد. دیپلمات های اروپایی در اظهارات خصوصی از درخواست های بی شرمانه آمریکا سخن گفته و خواستار اتخاذ موضعی قاطعانه از طرف اتحادیه اروپا شدند.
در پاسخ رسمی اتحادیه اروپا به این نامه تهدید آمیز واشنگتن که چهار صفحه است آمده است که ما می خواهیم سوء تفاهم ها را برطرف کنیم.
این نامه البته توسط شخص موگرینی امضا نشده است بلکه توسط معاون دبیر کل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مدیر بازار داخلی در کمیسیون اروپا نوشته شده است.
در این نامه بر این مسئله تاکید شده است که سیاست های دفاعی اتحادیه اروپا به هیچ عنوان در رقابت با ناتو شکل نمی گیرد؛ بلکه بیشتر سرمایه گذاری کشورهای اروپایی در زمینه دفاع مشترک را تقویت کرده و به این ترتیب این اتحادیه بهتر می تواند به تعهدات خود در برابر ناتو عمل کند. رئیس جمهور آمریکا همواره درخواست کرده است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا و جلوتر از همه آلمان هزینه ای دفاعی خود را افزایش داده و به این ترتیب بار نظامی بیشتری را در ناتو بر عهده گیرند.
در این نامه تاکید شده است که اتحادیه اروپا در قوانین مربوط به مشارکت کشورهای ثالث در پروژه دفاعی مشترک اروپایی هیچ تغییری ایجاد نخواهد کرد. شورای اتحادیه اروپا شرایطی عینی و شفاف را در این باره اعمال می کند. پروژه های تسلیحاتی برنامه ریزی شده در این اتحادیه هم همچنان بر روی آمریکا باز است. قواعد در این باره مشترکا در اتحادیه اروپا تصمیم گیری شده است.
دنبال کردن رویکرد مستقل در سیاست دفاعی مسئله ای است که بخصوص آلمان و فرانسه بر آن تاکید دارند.
فون در لاین ، وزیر دفاع آلمان هم اخیرا در واکنش به نامه تهدید آمیز واشنگتن گفته است که ما اروپاییان آنچه را که سال های طولانی دوستان آمریکایی ما درخواست کرده اند را انجام می دهیم. وظیفه ما در حال حاضر اعتماد سازی در این باره است که ناتو از این تلاش ها در راستای ایجاد اتحادیه دفاعی اروپایی سود می برد. وی بازنگری مجدد درباره این قراردادها را در علاقه اروپا ندانست.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در نشست اخیر وزرای دفاع اتحادیه اروپا در بروکسل این انتقادها از طرف آمریکا را شدیدا رد کرده و تاکید کرد که اتحادیه اروپا برای شرکت های اروپایی باز است و باقی می ماند. به گفته وی این مسئله هیچ دلیلی برای نگرانی ندارد.
نمایندگان بلند پایه اروپایی هم در نشست اخیر خود در بروکسل این مسئله را آشکار کردند که در قواعد مربوط به مشارکت در پروژه صندوق دفاعی اتحادیه اروپا دیگر هیچ تغییری نمی تواند شکل گیرد. امکان بهبود تنها در قواعد مربوط به پروژه موسوم به Pesco وجود دارد.
بخصوص فرانسه بر این مسئله تاکید دارد که کشورهای ثالث تنها تحت شرایط بسیار سخت می توانند در پروژه های نظامی جدید اتحادیه اروپا مشارکت کنند.
این گونه طرح ها در اتحادیه اروپا بخصوص بعد از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا شکل گرفت چرا که به اعتقاد بسیاری از کشورهای اروپایی سیاست های ترامپ ضرورت غیر وابستگی اروپا به آمریکا را بیشتر می کند.