انحصار ایجاد شده در اصناف پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، وکالت و سردفتران به گفته کارشناسان موجب از بین رفتن ۹۳۰ هزار فرصت شغلی در ایران شده است.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - سید مهدی حاجیآبادی؛ در ایران پس از انقلاب اسلامی طبقات اجتماعی به طرز شگفتآوری به هم ریخت؛ یکی از شعارهای انقلاب اسلامی رفع انحصار از طبقات خاص به ویژه در حیطه آموزش بود؛ انحصار در آموزش، دیگر انحصارات را نیز به ارمغان میآورد، گرچه جریانی خزنده در ایران با شناخت منافذ قانونی و با استفاده از رانت برخی قانونگذاران و سیاسیون، به ایجاد انحصار در بخش بزرگی از مشاغل مهم جامعه دست یافتند. انحصاری که گویا، چون ارثیه از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است و با تغییر دولتها و مجالس چندگانه هیچ تفاوتی صورت نمیگیرد. بیش از همه انحصار امروز با عناوین پزشکی، وکالت، داروسازی، دندانپزشکی و دفاتر اسناد رسمی شناخته میشود؛ در مقایسه با کشورهای مختلف، سرانه ارائهدهندگان خدمات نامبرده در ایران وضعیت مطلوبی ندارد. علت این امر وجود انحصار در بازار ارائه این خدمات بوده که منجر به کاهش کیفیت و رشد هزینه دسترسی به خدمات شده است. با رفع انحصار بازار خدمات حرفهای یاد شده میتوان بیش از ۹۳۰ هزار فرصت شغلی جدید ایجاد کرد. در این پرونده به بررسی وضعیت انحصار در این مشاغل مهم میپردازیم.
بدن ما، دارایی آنها! طبق گزارشهای موجود در سازمان جهانی بهداشت، در بسیاری از کشورهای گروه بیست، سرانه پزشک بیش از ۲ بوده است و در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت به ازای هر ۱۰۰۰ نفر عموماً به ۳ تا ۴ پزشک میرسد و کشور یونان با سرانه ۲٫۶ نفر پزشک در این زمینه در بین کشورهای گروه بیست پیشتاز است. در ایران نیز مطابق با گزارش سازمان نظام پزشکی کل کشور، برای جمعیت ۱۰۰۰ نفری، نزدیک به ۱٫۶ نفر پزشک، موجود است. همانطور که مشاهده میشود ایران از نظر سرانه پزشک، فاصله زیادی با کشورهای پیشرو در این حوزه دارد. جالب توجه اینکه ایران در منطقه نیز از جایگاه مناسبی برخوردار نیست. با مطالعهای که در مورد کشورهای منطقه یعنی کشورهای آسیای میانه و آسیای غربی، انجام شده است، در بین ۲۴ کشور منطقه، ایران در رتبه هجدهم قرار دارد. گفتنی است در این زمینه، قطر با سرانه ۷٫۸ نفر پزشک به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت، در منطقه در جایگاه نخست قرار دارد. در این پژوهش به تبعات ناشی از کمبود پزشک پرداخته شده که اگر مجموعه این تبعات در کنار هم گذاشته شود به این نتیجه منتج خواهد شد که کشور با بحران کمبود پزشک مواجه است و اگر این روند ادامه پیدا کند چه پیامدهایی گریبانگیر کشور خواهد بود. در جوامع محروم، مبحث دسترسی افراد به خدمات بهداشت و سلامت مطرح است. دسترسی به خدمات در نظام سلامت دو وجه دارد. وجه اول آن مربوط به دسترسی افراد به پزشک و دریافت خدمات از آنان است. به دنبال این معضل، معضلات دیگری دامنگیر نظام سلامت است از جمله اینکه موجب میشود هزینههای مازاد بر درمان، به اقتصاد خانوار تحمیل شود، زیرا افراد ناگزیرند برای دریافت خدمات سلامت به مراکز استانها یا شهرهای توسعه یافته بروند و هزینههای سفر، حمل و نقل و اسکان را بر دوش بکشند. البته ناگفته نماند که عدهای به سبب فشار مالی زیاد و یا عدم دریافت درمان به موقع، خدمات سلامت دریافت نمیکنند. وجه دیگر آن به نظام سلامت بر میگردد که بعلت کمبود پزشک، تامین پزشک در مناطق محروم برای دولت هزینه زیادی دربردارد. بطور مثال با توجه به بحث فیشهای حقوقی پزشکان که اخیراً مطرح شد، جامعه شاهد آن بود که بخش قابل توجّهی از مزایای نامتعارف برای ماندگاری پزشکان در مناطق محروم اختصاص یافته است. به دنبال عدم دسترسی افراد به خدمات سلامت و پایین بودن سرانه پزشک، نظام سلامت خود به خود با کاهش کیفیت روبرو میشود. برای توضیح بیشتر، چنانچه سرانه پزشک پایین و دسترسی به خدمات محدود باشد، اولین چیزی که به چشم میخورد صفهای طولانی در مراکز درمانی است، چون تعداد بیمارانی که به پزشکان مراجعه میکنند بیش از ظرفیت معمول برای هر پزشک است. در این شرایط پزشکان به ناچار میبایست برای هر بیمار وقت کمتری صرف کنند تا بتوانند به همه خدمت رسانی کنند که این امر خود، موجب افزایش خطای پزشکی و کاهش کیفیت درمان خواهد شد. اگر این شرایط به زبان عرضه و تقاضا بیان شود شاهد عرضه کم و تقاضای زیاد خواهیم بود یعنی تعداد پزشکان بسیار کم و تعداد متقاضیان برای دریافت خدمات زیاد است در ادامه، این مطلب گواه این است که، چون تهدیدی متوجه پزشکان نیست، رقابتی هم برای کیفیت بهتر و بیشتر در خدمات سلامت شکل نخواهد گرفت. در کنار این معضلات عدیده، تعرفه نامتعارف یا همان زیرمیزی، بیماری مزمنی است که نظام سلامت از آن رنج میبرد. با توجه به شرایط فوق، یعنی نامتناسب بودن عرضه و تقاضا و عدم رقابت، عرصه برای افرادی که بدنبال سودجویی و منافع شخصی هستند، محیا است.
اما مشکلاتی که در مطالب فوق بیان شد معطوف به زمان حال است. مشکل دیگری که برای کشور بحران را چند برابر میکند معطوف به آینده است. همانطور که در مباحث مربوط به جمعیت توسط سازمان ملل در سال ۲۰۱۳ مطرح شده است، جمعیت کشور در آینده به سمت پیری خواهد رفت یعنی طبق برآوردهای جمعیتی در خوشبینانهترین حالت در سال ۱۴۳۰ جمعیت سالمند به ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند که ۲ برابر نقطه بحرانی برای یک جامعه است. با توجه به این وضع بحرانی و وخیم اگر سرانه پزشک همچنان پایین بماند، در دهههای پیش رو شاهد وضعیت اسفناکی در حوزه سلامت خواهیم بود. تمام مشکلات و معضلاتی که در این گزارش به آن اشاره شد، به نظر میرسد معطوف به پایین نگاه داشتن ظرفیت تربیت پزشک در دورههای عمومی و تخصص است. درحالی که کشورهایی نظیر استرالیا، آلمان و فرانسه با سرانه پزشک بالا علاوه بر پذیرش پزشکان خارجی همچنان افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی را در دستور کار خود قرار دادهاند.
سید مهدی عزیز ، اگر از آن گروهی نیستید که به دلیل عدم توفیق در کنکور و جا ماندن از رشته های پزشکی ، دندانپزشکی و داروسازی در رشته ای ناخواسته تحصیل کرده اند، باز هم مطالبی فوق غیر کارشناسی و بی اساس است. به عنوان مثال کدام وظیفه یک دندان پزشک را فردی غیر از دندانپزشک انجام میدهد حتما توقع دارید همانند یکصد سال قبل سلمانی محل دندان بکشد؟؟!! یا مشکل قلبی را با همسایه دیوار به دیوار مطرح می فرمایید تا این به اصطلاح انحصار شکسته و 930 هزار شغل ایجاد گردد!!! توصیه می شود به جای قلم زدن در حیطه ای که هیچ تخصصی در آن ندارید در ستون طنز بنویسید.
وقتی که تصمصم گیرندگان اعم از نمایندگان مجلس و تصمیم گیرندگان وزارت علوم خودشان پزشک باشند قطعا راضی نخواهند شد با افزایش عرضه ی پزشک تقاضای و درآمد انها پایین بیاید.
سیاستگذارانی که خودشان برای خودشان تصمیم میگیرند اجازه نخواهند داد منافع خود و همکارانشان بخطر بیفتد
باید مدیریت را از پزشکی جداد نمود .
اين موضوع جاي بررسي دقيق دارد اما نكته مهم عدم پاسخگويي پزشكان به خطاهاي پزشكي خود است و نظارتي در اين زمينه صورت نمي گيرد و اين مسئله با جان بيماران را به خظر مي اندازد.
اگه طب سنتی و طب اسلامی به صورت رسمی در کشور رایج بشه و خیلی از موارد پیشگیری طبق احادیث پزشکی و تجارب طب سنتی احیا بشه اصلا بیماری به حداقل میرسه همین حجامت به صورت رسمی در مراکز بهداشت اجباری بشه ببینید چه بیماری رو ریشه کن و پیشگیری می کنه در انگلیس 116 مرکز حجامت رسمی وجود داره انگلیسی که اندازه استان کرمان و یزد ایران وسعت داره سالانه حدود 1000 تا 3000 میلیارد طبق گفته وزارت بهداشت هزینه کبد چرب و بیمه های اون میشه این هزینه ها جز سود اگه برای مافیای داروسازی نداشت تا الان نبود و مواردی مثل سرطان قابل درمانه چون براشون سالانه سود داره و اگه درمان قطعی صورت بگیره دیگه کارخانه دارو و پزشکی نمیمونه
مطلب فوف عالی و کاملاً صحیح است و به نظر من هم انحصار شدید در پزشکی علی الخصوص پزشکان متخصص و سردفتران و وکلا باعث ایجاد رانت و ناعادلانه تر شدن توزیع درآمد به نفع پزشکان و مشاغل فوق الذکر شده است به طوریکه فاصله درآمدی بین حقوق پرستاران و پزشکان در کشور ایران نسبت به سایر کشورهای پیشرفته بسیار زیاد تر است
انحصار از ابتدای انقلاب دامن گیر کشورمان بوده است اگر پیشرفت و سعادت کشور را بخواهیم باید ابتدا درمجلس قانون انحصار را بکار گیریم وسپس برتمام جامعه مستولی کنیم نبایدبیش از دو دوره نماینده اییانتخاب شود که این سمت را گیرد والبته تمام سمت های وابسته دولتی را نیز یعنی تغییر پست ندهد واگر بدهد دررده کمترین قشر قرار گیرد و دیگر کارمندان دولت بعد ازتصدی مشاغل کلیدی بازنشسته شوند حداکثر ده سال وانحصار کالای خاص مانند پنبه زعفران ،آهن،گچ وسیمان و شکر ، چای ،شیشه و...از انحصار دولت واشخاص وخانواده ها وشرکت ها در آید و ورود هر کالا که تولیدات نتواند جواب گو باشد در دستور قرار گیرد وخروج محصولات صنعتی ودامی وکشاورزی زمانی اجازه صادرات یابد که دوبرابر نیاز کشور تولید شده و از آن پس اجازه صادرات گیرد میزان خرید هر خانوار هم باید بر اساس کارت خرید نه کوپنی سنجش شود که جلوگیری از اصراف شود واگر بیشتر از مازاد خرید مالیات و ارزش افزوده مصرف را بدهد هر کالاو اسکناس از مجموعه خرید حذف شود والبته نه بدان معنا که دولت برای کمبود خود مالیات بر کالا خاص ببندد و شرکتهای آب وبرق وگاز وتلفن وصدا وسیما باید از نظارت دولت خارج شود وسهام آن را که انحصاری بوده باید به مردم بازگردانده شود چه این سهام زیر نفوذ دولت انحصارا به گروهی خاص تعلق داشته ومردم جز مالیات و عوارض که میدهند از ابتدا سهمی نداشته اند واین بودجه سازمانها به جیب گروه خاص میرود نه به خزانه ملی ولی برای ساخت وترمیم وتجهیز از بودجه عمومی هزینه میشود و تربیت نیرو را باید دولت نظارت داشته باشد نه دخالت که افراد اصلح به بار آید نه متخصصی که حتی سر کلاس دو واحد هم نبوده چه مریض چه یک ساختمان وبنا و چه مدیریت یک گروه باید زیر نظر بهترین ها باشد چون ما ایرانیان لایق آن هستیم چه دوبار ه شعرسعدیبیاد آید:وقتی افتاد فتنه ای در شامهر کس از گوشه ای فرا رفتند روستا زادگان دانشمند به وزیری پادشاه رفتند پسران وزیر ناقص عقل به گدایی به روستا رفتند. باید رسم آقا زادگی وانحصار از هر نوع از بین برودتا رشد وشکوفایی کشور اسلامیمان را نظارگر باشیم انشاله زیر سایه آقایمان وامامان خامنه ایی
سلام... این مشاغل که می فرمایید اولا در اون انحصاری نیست بلکه تعدادشون مناسب هم هست.. منتها بعضا در توزیع منطقه ای مشکل ایجاد میشه. دوما این مشاغل مستقیما به جان و مال و ابرو انسانها وابسته هست نمیشه هر کسی بدون گذر از هیچ فیلتری وارد این مشاغل بشه وگرنه میشه اوضاع دانشگاههای ما..
کمیت بسیار کیفیت افتضاح...
درضمن کارشناس محترم قبل از دست به قلم شدن از افرادی که در این مشاغل مشغول بکار هستن یه گفتگوی داشته باش.. در خیلی از مشاغل انحصار وجود دارد مثل قضاوت چرا در این مورد چیزی نمی نویسید.. م..
رونقی که به بعضی از این مشاغل مثل پزشکی داده شده بخاطر بی توجهی خودمون هست. میگن زمان پیامبر اسلام یه طبیب یهودی تو مدینه بود بعد از مدتی اومد پیش پیامبر گفت بعد از اینکه شما اومدین کاسبی من کساد شده پیامبر میگن مسلمون که نباید مریض بشه(یعنی باید طوری سالم زندگی کنه که مریض نشه یا خیلی کم مریض بشه که درمان اوناهم تو اسلام با کمترین هزینه هست) ما متاسفانه اینقدر بد زندگی می کنیم که شدیم مشتری دائم اینطور مشاغل
اسم شغلهای پزشکی تو جامعه بد درفته درآمد عالی و رتبه یک را سردفتران اسناد رسمی دارن که با درآمدی 100 تا 500 میلیون تومانی در ماه جزو مشاغل پر درآمد و پرسود جامعه محسوب میشوند . درضمن انحصار هم در این شغل وجود دارد و تغریبا 10 ساله که به تعداد این شغل اضافه نشده و درضمن کم هزینه ترین شغل هم محسوب میشه
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
سیاستگذارانی که خودشان برای خودشان تصمیم میگیرند اجازه نخواهند داد منافع خود و همکارانشان بخطر بیفتد
باید مدیریت را از پزشکی جداد نمود .
کمیت بسیار کیفیت افتضاح...
درضمن کارشناس محترم قبل از دست به قلم شدن از افرادی که در این مشاغل مشغول بکار هستن یه گفتگوی داشته باش.. در خیلی از مشاغل انحصار وجود دارد مثل قضاوت چرا در این مورد چیزی نمی نویسید.. م..