مدیر امور پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: صنعت تا زمانی که تحت کنترل دولت عمل کند، نمیتواند مولد و پویا باشد.
علی خورسندی، مدیر امور پژوهشی و عضو هیئت علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، درباره میزان ارتباط دانشگاه با صنعت گفت: در بحث صنعت مهم است که شما از کدام صنعت سخن بگویید، صنعت ما به دلیل این که به صورت مولد و پویا عمل نمیکند یک معنا وجود خارجی ندارد. این صنعت تنها یک صنعت مصرفی است به طوری که دغدغه ارز را دارد. صنعت موجود صنعتی نیست که دانشگاه بخواهد به سوی آن حرکت کند. از طرفی دیگر در کشور شرایط و ضرورت قانونی برای ارتباط صنعت با دانشگاه وجود ندارد؛ اگر شرایط محیا شود این ارتباط به نحو بهتری شکل خواهد گرفت.
خورسندی با بیان اینکه بودجه حوزه پژوهشی کشور بسیار کم است؛ ادامه داد: بودجه پژوهشی کل ایران نیم میلیارد است، در صورتی که در بسیاری از کشورها بودجه پژوهشی یک شرکت بیش از ۹ میلیارد دلار است. این کاهش بودجه در بخش پژوهشی موجب میشود دانشگاه و صنعت با رشد قابل قبولی مواجه نشوند.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه مسائل و مشکلات موجود باید به صورت کامل حل شوند؛ اظهار کرد: بخشی از این مسئله میبایست در بدنه دولت و سیاست گذاریهای آن و بخش دیگر در صنعت حل شود.
وی با بیان اینکه جهان وامدار این پژوهشها است، تاکید کرد: در حال حاضر ما در کشور با یک صنعت زخمی و یک دانشگاه سرکوب شده روبرو هستیم. دانشگاهها به آن نحوی که لازم است استقلال لازم را ندارند، به طوری که برای انجام کوچکترین کارها نیز می بایست مجوزهای مختلف را از مراجع قانونی و وزارت خانهها دریافت کنند. شاید وضعیت دانشگاههای ما نسبت به دانشگاههای سرار کشور بسیار مطلوب باشد، اما اگر بخواهیم شرایط دانشگاههای داخل کشور را با ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان مقایسه کنیم دیگر نمیتوانیم چنین نظری دهیم. در شرایط موجود دانشگاههای ما دانشگاهی مظلوم با بودجه کم و تحت کنترل انواع نظارتها است.
خورسندی با بیان این که صنعت نباید تحت کنترل دولت باشد، ادامه داد: صنعت تا زمانی که تحت کنترل دولت عمل کند نمیتواند مولد باشد. مهمترین اتفاقی که باید در این حوزه رخ دهد این است که صنعت زخمی و غیر مولد نجات یابد. در این راستا صنعت باید استقلال کافی را برای جذب سرمایه گذار خارجی داشته باشد. البته هیچگاه به صورت صریح مانع این جذب نبوده اند، اما همواره با اعمال قوانین دست و پاگیر اداری مانع این عمل بودهاند.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: دولت باید نقش حداکثری در تسهیلات قانونی و حقوقی را برای دانشگاهها فراهم کند. دانشگاهها باید از استقلال علمی، سازمانی، استخدامی و مالی برخوردار شوند. در حال حاضر دانشگاه علامه به سوی استقلال مالی حرکت کرده، به طوری که ۴۰ درصد بودجه خود را به صورت مستقل درآمدزایی میکند و ۶۰ درصد دیگر را نیز دولت به دانشگاه میدهد. این ۶۰ درصد نیز گه گاهی به دلایل شرایط اقتصادی با کسر بیست درصد به دانشگاهها تعلق میگیرد.