رئیس قوه قضائیه خطاب به کارشناسان رسمی دادگستری گفت: آقایان تعرفهها را واقعی و شفاف کنید تا خوش بینیها بیشتر شود.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، نشست هم اندیشی با کارشناسان رسمی دادگستری بعدازظهر امروز با حضور رییس قوه قضاییه برگزار شد.
در این نشست آیت الله رییسی رییس دستگاه قضا، اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه، حشمتی رییس کل دادگستری استان تهران و علی بهادری جهرمی رییس مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضاییه و جمعی از کارشناسان رسمی حضور دارند.
در ابتدای این نشست آیت الله سیدابراهیم رئیسی با اشاره به اهمیت جایگاه کارشناسی گفت: در فقه و مبانی دینی گفته شده که اثر کارشناسی را به کارشناس یعنی کسی که کار را میشناسد، داد و به او مراجعه کرد. نظر کارشناسان برای قاضی در کشف حقیقت بسیار اثر بخش است.
وی افزود: در موضوع شناسی مسئله در مقام افتا برای مفتی و در مقام قضا برای قاضی اهمیت دارد. چرا که مفتی با شناخت کامل میتواند فتوا بدهد و همچنین قاضی هم با شناخت کامل میتواند قضای نافذ داشته باشد.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به همکاری کارشناسان دادگستری و قضات گفت: کارشناس در کمک کردن به قاضی میتواند نقش بسیار مهمی داشته باشد. وظیفه قاضی کشف حقیقت است و کارشناس در حوزههای مختلف و رشتههای گوناگون میتواند نقشهای مهمی داشته باشد. کارشناس در بررسی صحنه به قضای برای کشف حقیقت میتواند کمک کند.
وی تصریح کرد: در مبانی فقهی و دینی ما نظر کارشناس برای اینکه کارشناسی او منطبق با واقعیت باشد مهم است.
رئیسی با بیان اینکه تعهد و تخصص کارشناس بسیار اهمیت دارد، افزود: علاوه بر این به روز بودن کارشناس بسیار اهمیت دارد. اگر کارشناس به روز نباشد نظر او برای قاضی کافی نیست. به همین جهت کارشناس نقش مهمی در جهت تصمیم سازیها و تصمیم گیریها دارد؛ بنابراین عدم برخورداری نظر کارشناسی لازم از اتقان لازم حکم را غیر متقن میکند.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه تاخیر در ارسال نظریه کارشناسی منجر به اطاله دادرسی میرسد گفت: به موقع نظر ندادن و یا نظر غیردقیق دادن که منجر به تشکیل هیئتهای کارشناسی چند نفره میشود زمینههای ایجاد اطاله دادرسی را فراهم میکند.
وی به ضرورت اتقان نظر کارشناسی اشاره و افزود: اتقان نظر کارشناس در مرحله کارشناسی بسیار اهمیت دارد. به همین منظور کانونها از جمله کانون مشاوران رسمی دادگستری نقش مهمی در این زمینه دارند.
رئیسی ادامه داد: وظیفه مرکز نظارت بر تعهد و تخصص کارشناسان دادگستری است.
رئیس قوه قضائیه گفت: اگر یک نظریه غیرمتقن از یک کارشناس صادر شود علاوه سئوال کارشناس باید از کانون و مرکز امور مشاوران هم سئوال پرسید که چرا نظارت کافی در این زمینه نداشته اند. در این امر هم باید به مجری و هم ناظر توجه کرد.
وی با تاکید بر اینکه نظارت الزامی و نه استحبابی و اختیاری نیست گفت: یکی از وظایف کانون نظارت بر کار کارشناسان است.
رئیسی خطاب به دست اندرکاران در مرکز امور وکلا و کارشناسان دادگستری گفت: اگر نیاز به آموزش و یا تشکیلهای هیئتهای فنی است این امر صورت گیرد. صرف صدور پروانه کارشناسی کفایت نمیکند چرا که حضور پروانه کارشناسی، اولین اقدام برای آغاز کار کارشناسی است.