به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، منابع خبری امروز جمعه گزارش دادهاند نفتکش گریس-۱ بعد از رفع توقیف آن توسط دادگاه جبل طارق حرکت خودش را آغاز کرده است.
خبرگزاری فارس نمیتواند به طور مستقل صحت ادعای مطرحشده توسط خبرگزاری رویترز را تأیید کند. رسانه انگلیسی در حالی این ادعا را مطرح کرده که وبسایت «وسلفایندر» که حرکت کشتیها را رصد میکند هنوز گریس۱ را به صورت متوقف در بندر جبل طارق نشان میدهد.
دیوان عالی جبل طارق پنجشنبه (۲۴ مرداد/۱۵ اوت) آزادی نفتکش گریس۱ را تأیید کرد. این اتفاق بعد از آن رخ داد که مقامهای جبل طارق اعلام کردند قصد ادامه بازداشت این نفتکش را ندارند.
کارشناسان حقوق بینالملل میگویند براساس اصل «استقلال دولتها» و اصل «نسبی بودن معاهدات»، اعضای اتحادیه اروپا نمیتوانند بدون رضایت دولتهای ثالث یا غیرعضو، مقررات و مصوبات اتحادیه را بر آنها اعمال کنند.
«داریوش اشرافی» کارشناس ارشد حقوق بینالملل در گفتوگویی با خبرگزاری فارس گفته است: «دلیلی که انگلیس آورده، تطابقی با قواعد لازم الاجرای حقوق بینالملل ندارد و تنها چیزی که میتواند قواعد خود را بر همه دولتها اعمال کند، قطعنامههایی است که توسط شورای امنیت سازمان ملل و آن هم در چارچوب فصل هفتم منشور ملل متحد صادر شده باشد»
نفتکش «گریس ۱» که حامل نفت ایران بود ۱۳ تیر ماه سال جاری از سوی تفنگداران دریایی انگلیس در جبل طارق توقیف شد. جمهوری اسلامی ایران این اقدام را راهزنی دریایی انگلیس خواند و خواستار رفع توقیف هر چه سریعتر آن شد. (جزییات بیشتر) آزادی این نفتکش در حالی صورت گرفت که آمریکا در آخرین لحظات کارشکنیهایی را برای ممانعت از رفع توقیف آن صورت داد که با شکست مواجه شد.