آشتیانی، مترجم کتاب «پل پیروزی، سرزمین قحطی» گفت: غربیها تنها بلوف میزنند اما متأسفانه اهالی سیاست و نیز روشنفکران ما انگار این بلوفزدنهای غربیها را نمیشوند و متوجه نمیشوند؛ نمیشود و نباید به دول غربی بنابر تجربه تاریخی اعتماد کرد.
علی فتحعلی آشتیانی، مترجم کتاب «پل پیروزی، سرزمین قحطی» از آثار نامزد بخش روایت تاریخ جایزه شهید اندرزگو در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو بیان کرد: این کتاب نوشته محمدقلی مجد بیشتر از آنکه لزوما حاصل تالیف باشد درواقع گردآوری اسناد دقیق از یک واقعه است که از دل اسناد وزارت خارجه خود آمریکائیها بدست آمده است. وی افزود: زمانی که با نویسنده کتاب صحبت میکردم تأکید میکرد که کتاب حاصل سه سال تحقیق و نگارش بوده است؛ آن هم موضوعی که اسمش شنیده شده، اما متأسفانه شاهد ارائه اطلاعات چندانی از آن نبودهایم. این کتاب به یک قحطی تحمیل شده بر ایران میپردازد که در دورهای از جنگ جهانی دوم بر کشور ما تحمیل شد. • در حین ترجمه و خواندن کتاب گریه میکردم این مترجم تأکید کرد: البته قحطی موردنظر در کتاب «پل پیروزی، سرزمین قحطی» متوجه قحطی بزرگ سالهای جنگ جهانی اول نیست بلکه به قحطی دومی میپردازد که بازهم چند میلیون از مردم ما را نابود کرد. این قحطی نیز حاصل عملیات و دسیسه انگلیس به همراه آمریکاست که البته ایالات متحده درصدد بوده و هست که خودش را از این فاجعه تبرئه کند. آشتیانی متذکر شد: وقتی عملیات و کارشکنیهای این دولتهای متخاصم در رساندن مواد غذایی، دارو و ... به ایران را میدیدم و بلایی که بر سر پدران ما آوردند را، به قدری منِ مترجم متاثر میشدم که حتی در حین ترجمه و خواندن کتاب گریه میکردم. وی افزود: به دولتمردان میگویم که بروید و این کتب را بخوانید؛ باعث تأسف است که هنوز برخی دولتمردان ما نمیخواهند از این فجایع درس عبرت بگیرند. تاریخ نمیخوانند و یا تاریخ را فراموش کردهاند؛ لااقل همین کتاب «پل پیروزی، سرزمین قحطی» را بخوانید. نمیدانم چرا قبل از انقلاب و حتی گاه بعد از انقلاب اسلامی، دولتمردان ما گاه همچنان نسبت به غرب دچار خوشبینی افراطی هستند.
• انگار این بلوفزدنهای غربیها را نمیشوند و متوجه نمیشوند
نامزد دریافت جایزه شهید اندرزگو با بیان اینکه غربیها تنها بلوف میزنند، گفت: متأسفانه اهالی سیاست و نیز روشنفکران ما و چه بسا کسانی که مدعی تاریخ هستند، انگار این بلوفزدنهای غربیها را نمیشوند و متوجه نمیشوند؛ نمیشود و نباید به دول غربی بنابر تجربه تاریخی اعتماد کرد. به گفته آشتیانی؛ کتاب «پل پیروزی، سرزمین قحطی» به شدت میتواند منبعی برای پژوهشهای دیگر محققین تاریخی ما قرار گیرد. هرچند مدعی هستم که سطح مخاطبانش هم باید بالا باشد. البته میتوان بخشهایی از آن را جدا کرد و در اختیار گروههای سنی پایینتر گذاشت و برایشان بازخوانی کرد چرا که فهم این اطلاعات تاریخی را برای همه لازم میدانم. وی اشاره داشت: چه بسا میتوان اطلاعات موجود در این کتاب و دیگر کتابهای مرتبط را وارد دنیای تصویر و هنرهای دیگر کرد از این جهت که اطلاعات و فهم تاریخی آن واقعا موجد روشنگری است. این پژوهشگر با اشاره به تخصامات دولتهای مثل انگلیسی در برابر کشورمان خاطرنشان ساخت: شما بروید و در صفحات ابتدایی این جمله را بخوانید که نوشته است «گرسنگی دادن سیاست انگلیس است»؛ اینها کشورها و ملتهایی که فکر میکردند ممکن است برایشان خطری ایجاد کند را به این بلاها دچار میکردند. آشتیانی اینگونه نیز معتقد بود: همین تک جمله اگر به درستی بیان و تفسیر شود، بعید است افکار بیدار از آن استفاده نکند و درس عبرتی نگیرد تا حواسشان را در ارتباط با این کشورها جمع کند. اینگونه کتابها را باید خواند و تاریخش را برای همه بازگو کرد.