یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: دولت روحانی به دنبال آن است که بعد از فشارهای شدید اقتصادی ناشی از تحریم، کمی خود را رها کند و با این حساب موضعی نزدیک به مذاکره اتخاذ کرده است.
رضا حجت شمامی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص مواضع متناقض دولتمردان پیرامون مذاکره با آمریکا گفت: طی چند روز اخیر این موضع گیریهای متناقض موجب تعجب همه به ویژه رسانههای داخلی و خارجی شده است.
وی ادامه داد: در این میان از صحبتهای روحانی این برداشت ایجاد شد که فشارها بر ایران موثر افتاده و جمهوری اسلامی عقب نشینی کرده و میخواهد پای میز مذاکره برگردد.
حجت شمامی با اشاره به اینکه جدای از واکنش اخیر ایران در خصوص مذاکره این غرب و آمریکا هستند که به دنبال مذاکره با ایران میگردند، گفت: اما به دلیل بی اعتمادی ایران تاکنون حاضر به مذاکره مجدد با آنها انجام نشده، چون برخلاف آمریکا ایران از مذاکره به دنبال نتیجه بوده و این حرف روحانی مبنی بر اینکه درصورت سعادت ملت حاضر به دیدار با هر فردی هستم، یک تناقض بزرگ محسوب میشود.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه مسئله دیدار روحانی و ترامپ مسئلهای است که باید منتظر تحقق یا عدم تحقق آن نشست، گفت: به هر حال هر موضع گیری با ورود متغیرهای جدید شرایطی جدیدی را هم به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه حتی در صورت شکل گیری مذاکره نیز نتیجه آن چیزی جز رفتارهای کوتاه مدت و شتاب زده نخواهد بود، یادآور شد: از آنجا که بنیادهای اختلافی بین دو کشور نهادینه ، بزرگ و اساسی است، قطعا با یک دیدار حل و فصل نخواهد شد.
حجت شمامی با بیان اینکه درخواستهای طرف مقابل به حدی بالاست که مذاکره فقط برای او جنبه ظاهری و صوری دارد، گفت: بر مبنای مذاکره آنها مطرح میکنند که بخشی از تحریمها را برمی گردانند و در مقابل ایران باید غنی سازی را متوقف کند یا بر سر مسائل موشکی و عوامل بازدارنده در حوزه دفاعی که بحث حضور و نفوذ ایران در منطقه را در برمی گیرد، پای مذاکره بنشیند با این حساب قطعا جمهوری اسلامی این مذاکره را نخواهد پذیرفت.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: در شرایط فعلی مکرون برای نزدیکی ایران و آمریکا به یک مشوقهایی دست یافته و از طرف دیگر دولت ایران هم به دنبال آن است که بعد از فشارهای شدید اقتصادی ناشی از تحریم، کمی خود را رها کند و با این حساب موضعی نزدیک به مذاکره اتخاذ کرده است.
وی گریزی به تحلیل رسانههای معاند در خصوص مذاکره ترامپ – روحانی زد و گفت: آنها میگویند فشارها آن قدر زیاد شده که راس نظام (یعنی مقام معظم رهبری) نیز پذیرفته که چارهای جز مذاکره وجود ندارد این در حالی است که معظم له بارها تاکید کردند که هیچ نیازی به مذاکره نخواهیم داشت و مذاکره نمیکنیم.
حجت شمامی در پایان خاطرنشان کرد: شواهد حکایت از آن دارد که ترامپ نه مرد مذاکره است و نه مرد جنگ، مرد جنگ نیست، چون قدرت مقابله با ایران را ندارد و مرد مذاکره نیست، چون تعهدات مختلف خود در عرصههای بین المللی اعم از توافق نامه پاریس و آب و هوا و ... را نقض کرده است.
گفتنی است رئیس جمهور در حالی با نیش و کنایه از مذاکره سخن می گوید که طی شش سال مسئولیتش به کرات برای همگان ثابت شده است که این مسیر مقصدی بن بست دارد و گشایشی برای کشور در بر نخواهد داشت. کاش تنها درصد کمی از این همیت و تلاش برای مذاکره صرف فعال شدن ظرفیت های داخلی کشور می شد.