کارگاه قالی بافی آریا، هشت سال است که در زمینه بافندگی برای بانوان خانهدار، بدسرپرست و بیسرپرست شهرستان پلدختر اشتغالزایی کرده؛ اما اکنون به دلیل عدم حمایت مسئولان ۸۰ نفر از بافندگان آن بیکار شدهاند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هانا چراغی؛ کارآفرینی یکی از راههای اشتغالزایی است که توانسته در شرایط کنونی اقتصاد ایران، خلاهای بسیاری را جبران کند و با ایجاد اشتغال برای مردم، گرهای از مشکلات آنان مرتفع کند؛ اما این کارآفرینی در برخی عرصه ها، چنان جلب توجه میکند که همه میخواهند به شخص کارآفرین کمک کنند تا چرخه تولیدی آن شغل در گردش باشد و افراد بیشتری صاحب شغل شوند و به تبع از میزان بیکاران جامعه کاسته شود.
کارآفرینی در صنعت فرش بافی، یکی از عرصههایی است که در اشتغالزایی بانوان تاثیر چشم گیری دارد و اگر این مهم، در مناطق محروم و شهرستانها صورت گیرد، قاعدتا ارزش آن بیشتر است.
کارگاه قالی بافی آریا، یکی از این کارگاههاست که مدیر این مجموعه، طاهره اصلانی است و یکی از کارآفرینان استان لرستان است که در شهرستان پلدختر این کارگاه را به راه انداخته و بانوان خانهدار، بدسرپرست و بیسرپرست را در این مجموعه گرد هم آورده و برای آنان اشتغالزایی کرده است.
مدیر این کارگاه، هشت سال است که در این عرصه فعالیت دارد و در اکثر روستاهای شهرستان پلدختر و استان لرستان و حتی در شهر تهران، بافنده دارد و در زمینه کارآفرینی برای بانوان موفق عمل کرده است.
البته طاهره اصلانی توانسته آموزشگاه فنی و حرفهای آزاد آریافرش را نیز راهاندازی کند و در طی چهار سالی که این آموزشگاه شروع به فعالیت کرده، در مجموع به ۱۸۰ نفر، بافندگی فرش را آموزش داده و این افراد در این کارگاه مشغول به کار شدند.
کارگاه قالی بافی آریا در طی این مدت توانسته، صادرات داشته باشد و تولیدات خود را به کشورهایی همچون چین، کره، آلمان و ژاپن صادر کند و حرفی برای گفتن داشته باشد. چرخ این کارگاه به خوبی میچرخید تا اینکه پای سیل به لرستان باز شد و مشاغل بسیاری را نابود کرد و پس از سیل فروردین ۹۸، ۴۰۰ واحد تولیدی و مشاغل خانگی در شهرستان پلدختر آسیب دید و مبلغی بالغ بر ۱۰ میلیارد تومان به آنها خسارت وارد شد. کارگاه قالی بافی آریا، از جمله کارگاههایی بود که در سیل، بالغ بر ۱۸۰ میلیون تومان خسارت دید و تعداد زیادی بافنده، شغل خود را از دست دادند.
به گفته اصلانی، مدیر کارگاه قالی بافی آریا، سال گذشته در راستای افزایش دامنه اشتغالزایی این کارگاه اقدام به دریافت وام ۸۰ میلیون تومانی از صندوق کارآفرینی امید پلدختر کردم و همراه با پس اندازهایی که طی سالهایی که در این زمینه فعالیت داشتم، بعد از دریافت این وام در ۲۵ اسفند ۹۷ بود که اقدام به خریداری ۷۸ دار ذرع و نیم چله ابریشم و دو فرش شش متری چله ابریشم و حدود ۱۰۰ گونی بزرگ و کوچک نخ برای تولید فرش کردم و نقشههای مربوط به این فرشها را نیز خریداری و در انبار کارگاه نگهداری کردم که متاسفانه در ۱۲ فروردین ۹۸ در اثر سیل، تمامی این اجناس و سرمایهام از بین رفتند.
اصلانی میگوید: طبق نظر کارشناس صنعت، معدن و تجارت که برآوردی از خسارتهای کارگاه به عمل آورد، کارگاه قالی بافی آریا در جریان سیل ۱۸۰ میلیون تومان خسارت دید و تمام فرشهای بافته شده و نیمه بافته و فرشهایی که در انبار نگهداری شده بود، نابود شدند.
مدیر کارگاه قالی بافی آریا با بیان اینکه حدود ۸۰ نفر از بافندههای این کارگاه اکنون بیکار هستند، میافزاید: شب قبل از وقوع سیل در شهرستان پلدختر به فرمانداری مراجعه کردم و جویای شدت سیل شدم و اعلام کردم در صورتی که سیل، پلدختر را تهدید میکند به ما بگویید که کارگاهمان را تخلیه کنیم و اجناس آن را به جای امنی انتقال دهیم، اما کارکنان فرمانداری به ما گفتند که سیل، پلدختر را تهدید نمیکند و حتی اگر تمام شهرستان پلدختر را آب ببرد، به ساختمان و اموال شما که یک متر از کف خیابان بالاتر است، آسیبی وارد نمیشود و در صورتی که خسارتی به اجناس کارگاه وارد شود، این خسارت از سوی فرمانداری پرداخت میشود.
اصلانی تصریح میکند: به هر حال آن شب را با خیال آسوده سپری کردیم، اما روز بعد، سیل شهرستان پلدختر را دربرگرفت و کارگاه و وسایل آن را نابود کرد. بعد از مدتی به فرمانداری پلدختر مراجعه کردم و خواستار پرداخت خسارت و تحقق وعده شان شدم، اما هیچکس زیربار این وعده نرفت و خسارتی پرداخت نشد.
مدیر کارگاه قالی بافی آریا اظهار میکند: تلاشها برای گرفتن خسارت سیل از مسئولان را ادامه دادم تا جایی که طی سفری که رئیس صنعت، معدن و تجارت به شهرستان پلدختر داشت، با او دیدار کردم و از مشکلاتی که برای کارگاه به وجود آمده، گفتم و خواستار رسیدگی به آن شدم و وی در پاسخ به خواسته ام اعلام کرد: به طور ویژه باید به این مسئله رسیدگی شود و از این کارگاه که اشتغالزایی کرده، حمایت میشود.
وی ادامه میدهد: حدود پنج ماه از این وعده وزیر صنعت، معدن و تجارت میگذرد، اما هنوز کسی برای رسیدگی به این مسئله به کارگاه مراجعه نکرده و خسارتی پرداخت نشده و وعده وزیر، عملی نشد.
اصلانی با بیان اینکه اکنون حتی توان خرید وسایل زندگی و کارگاه را ندارم، ابراز میکند: شدت خسارتی که به کارگاه وارد شده به حدی زیاد بوده که توان پرداخت اقساط وام ۸۰ میلیون تومانی را که پیش از وقوع سیل، دریافت کرده بودم را هم ندارم. البته تا زمانی که اقساط این وام را پرداخت نکنم، نمیتوانم از تسهیلات دیگری نیز برخوردار شوم و همین باعث شده توان مالی راهاندازی مجدد کارگاه را نداشته باشم.
وی یادآور میشود: از مسئولان انتظار دارم برای فراهم سازی زمینههای راه اندازی مجدد کارگاه و گذران معیشت، سرمایهای در اختیارم قرار دهند تا بتوانم بار دیگر در سطح شهرستان پلدختر و استان لرستان و سایر استان ها، اشتغالزایی کنم و چرخ تولید کارگاه قالی بافی آریا دوباره بچرخد.
بازگیر: در کارگاه قالی بافی آریا برای ۱۸۰ نفر شغل ایجاد شده بود
در ادامه، فاطمه بازگیر، دبیر قرارگاه شهیداحمدی روشن بسیج دانشجویی استان لرستان در این باره به خبرنگار خبرگزاری دانشجو میگوید: مشکل کمبود شغل در لرستان به معضل جدی تبدیل شده که با وقوع سیل علاوه بر آسیب به بخش کشاورزی و دامپروری، ۴۰۰ واحد تولیدی و مشاغل خانگی نیز در استان آسیب دیده و بیش از ۱۰ میلیارد تومان به آنها خسارت وارد کرده است.
بازگیر میافزاید: در پی جستجوها و پیگیریهایی که در مناطق سیل زده داشتیم، موضوع کارگاه قالی بافی آریا توجه ما را جلب کرد و نکته قابل تامل این بود که در کمتر از ۸۰ متر مکان، برای ۱۸۰ نفر شغل ایجاد شده بود که با وقوع سیل از بین رفت.
دبیر قرارگاه شهیداحمدی روشن بسیج دانشجویی استان لرستان ادامه میدهد: با وجود وضعیت شغلی نامناسبی که در استان لرستان به ویژه مناطق محروم وجود دارد، ایجاد این حجم از شغل برای شهرستان محرومی همچون پلدختر و نیز صادرات به دیگر کشورها کار قابل تقدیری است که استعداد، عزم و تلاش مردم این خطه را به نمایش میگذارد.
وی میگوید: در حین ساخت مستند فوق، متوجه شدیم که وزیر صنعت، معدن و تجارت روزهای ابتدایی وقوع سیل، در حضور نماینده و دیگر مسئولان پلدختر به مسئول کارگاه قالی بافی قول مساعدت داده و از این مورد نیز به عنوان یک مورد خاص یاد کرده است، اما بعد از آن هیچگونه مساعدتی صورت نگرفته است.
دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان لرستان تاکید میکند: قرارگاه شهید احمدی روشن استان لرستان به عنوان قشر دانشجویی مطالبه گر از مسئولان به ویژه وزیر صنعت، معدن و تجارت، مسئول صنعت و معدن استان لرستان، استاندار و... تقاضا دارد علاوه بر توجه و رسیدگی در جهت جبران خسارت وارده به کارگاه قالی بافی آریا و بازگشت درآمد ۱۸۰ نفر بافندهای که مشغول به کار در این کارگاه بودند، به مشاغل این چنینی که قربانی بی تدبیری برخی مسئولان شدند و در سیل آسیب جدی دیدند، بودجه خاصی را اختصاص داده و رسیدگی کنند، چرا که قبل از سیل این آسیب به مسئولان گوشزد شده و با بی توجهی از طرف مسئولان مواجه شده است.
بازگیر خاطرنشان میکند: در حال حاضر در حال ساخت قسمت دوم این مستند هستیم و تا حل کامل مشکل کارگاه قالی بافی آریا، احتمال میدهیم این روند تا ساخت قسمت سوم ادامه داشته باشد.